
La directora de Plataforma per la Llengua, Rut Carandell, rebutja l’obra de teatre que va fer un grup amateur aquest dimecres durant la presentació de l’informe de l’Observatori de les Discriminacions. El grup es mofa del català i critica que una persona migrant l’hagi d’aprendre per integrar-se a Catalunya amb normalitat. En una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, Carandell considera que “hi ha molta ràbia en l’obra”.
La plataforma considera que hi ha molt d’odi en el gag i que és un insult a l’estat del català a casa nostra. “Vivim una situació gravíssima, la realitat és una altra”, recorda. L’entitat va ser present a l’acte com a part implicada en la redacció de l’informe i recorda com ho van viure: “va ser molt dolorós i desagradable”.
Reacció de l’Ajuntament de Barcelona
Carandell explica que l’Ajuntament de Barcelona, en veu de la tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, els ha dit que els sap greu, però que tot plegat s’emmarca en la llibertat d’expressió. Un argument que no ha convençut la Plataforma “L’obra no entra en la llibertat d’expressió i més tenint en compte que ells són els que organitzen l’acte. S’escuden en què no sabien el contingut de l’obra”, explica Carandell.
Amb tot, l’entitat demana a l’Ajuntament que no només es disculpi, sinó que actuï i que sigui un punt d’inflexió per defensar la llengua. “Fa dos anys que no apliquen mesures reals a favor de la llengua”. Des de la Plataforma insisteixen que volen treballar en diferents àmbits i que les coses canviïn. Cal que les administracions s'involucrin i es garanteixi l'aprenentatge del català”.
“Escena discriminatòria”
Davant del vídeo que s’ha fet viral a les xarxes, Junts i ERC han exigit a Jaume Collboni que demani perdó per aquest cas de catalanofòbia. Els dos partits consideren que l’escena és discriminatòria contra els catalans. El mateix informe recull que durant el 2024 s’han presentat gairebé 200 denúncies per discriminació lingüística. Pràcticament totes per l’ús del català, sobretot es denuncien situacions al metge i en botigues.