En directe

Fórmula Estel

MEDICINA

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida

El doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha confirmat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que les vacunes ARN missatger obren un camí per fer-les servir contra el càncer.

4 febrer 2022

Redacció

Comparteix

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida. En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i també investigador ICREA i catedràtic de genètica de la Universitat de Barcelona, ha manifestat que "el pic d'incidència d'aquesta malaltia a Catalunya està per sobre dels 60 anys". "Els més comuns són el càncer de pulmó, el de mama, el de còlon i el de pròstata", ha assegurat el Dia Internacional contra el Càncer.

Esteller també ha defensat l'èxit de les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en l'organisme, s'han desenvolupat amb una innovadora tecnologia i s'han emprat per primer cop per lluitar contra la Covid-19. Ara, el doctor ha manifestat que s'ha demostrat que "són molt útils i que es poden fer servir contra determinats càncers, com el de pulmó o el del cervell".

Les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en o'organisme, "són molt útils i es poden fer servir contra el càncer de pulmó o el del cervell"

La reforma laboral

Sobre la reforma laboral, Esteller ha manifestat la seva preocupació per l'infrafinançament en recerca i ha demanat que se n'aposti més, ja que el càncer "és una malaltia que fa molt de temps que està entre nosaltres i que afecta tant a nens com a persones joves".

Noves teràpies

Les malalties malignes de la sang, els limfomes i les leucèmies són 1 de cada 5 càncers que es diagnostiquen, per tant, són freqüents i també poden afectar nens. El director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha manifestat que les darreres recerques que estan estudiant versen sobre el funcionament d'una de les teràpies més noves contra el càncer, limfòcits CAR-T. No és un fàrmac, el procediment consisteix a proporcionar cèl·lules del mateix organisme que es mengen el tumor. Se'ls 'entrena' perquè l'organisme les reconegui i se les tornen a posar al pacient. "Això està sent exitós en determinades formes de leucèmies i limfomes de tipus B i esperem que es puguin estendre a altres tipus de tumor", ha sentenciat.

Entrevista a Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció