En directe

Cocodril Club

MEDICINA

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida

El doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha confirmat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que les vacunes ARN missatger obren un camí per fer-les servir contra el càncer.

4 febrer 2022

Redacció

Comparteix

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida. En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i també investigador ICREA i catedràtic de genètica de la Universitat de Barcelona, ha manifestat que "el pic d'incidència d'aquesta malaltia a Catalunya està per sobre dels 60 anys". "Els més comuns són el càncer de pulmó, el de mama, el de còlon i el de pròstata", ha assegurat el Dia Internacional contra el Càncer.

Esteller també ha defensat l'èxit de les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en l'organisme, s'han desenvolupat amb una innovadora tecnologia i s'han emprat per primer cop per lluitar contra la Covid-19. Ara, el doctor ha manifestat que s'ha demostrat que "són molt útils i que es poden fer servir contra determinats càncers, com el de pulmó o el del cervell".

Les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en o'organisme, "són molt útils i es poden fer servir contra el càncer de pulmó o el del cervell"

La reforma laboral

Sobre la reforma laboral, Esteller ha manifestat la seva preocupació per l'infrafinançament en recerca i ha demanat que se n'aposti més, ja que el càncer "és una malaltia que fa molt de temps que està entre nosaltres i que afecta tant a nens com a persones joves".

Noves teràpies

Les malalties malignes de la sang, els limfomes i les leucèmies són 1 de cada 5 càncers que es diagnostiquen, per tant, són freqüents i també poden afectar nens. El director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha manifestat que les darreres recerques que estan estudiant versen sobre el funcionament d'una de les teràpies més noves contra el càncer, limfòcits CAR-T. No és un fàrmac, el procediment consisteix a proporcionar cèl·lules del mateix organisme que es mengen el tumor. Se'ls 'entrena' perquè l'organisme les reconegui i se les tornen a posar al pacient. "Això està sent exitós en determinades formes de leucèmies i limfomes de tipus B i esperem que es puguin estendre a altres tipus de tumor", ha sentenciat.

Entrevista a Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA

Última hora sobre la salut del Papa Francesc

estat de salut del Papa Francesc

El pontífex està ingressat a l'Hospital Gemelli de Roma a causa d'una infecció polimicrobiana i una pneumònia bilateral

17 març 2025

Redacció

POLÍTICA

política

Sense categoria

Josep Àngel Borràs, pèrit forense: "És indubtable que la foto de Mazón ha estat intervinguda, no es correspon amb l’original"

La foto de Mazón ha estat intervinguda

El professor de la Universitat de Barcelona i expert en falsedat documental diu que la fotografia "presenta molts artefactes que no hi haurien de ser"

14 març 2025

Redacció

ACTUALITAT

COVID

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

L’Hospital d’Igualada manté la Unitat de Suport Emocional als professionals sanitaris cinc anys després de la pandèmia

Hospital d'Igualada consolida la unitat de suport emocional

Aquest servei ha atès 270 sanitaris per episodis d'ansietat, depressió i estrès posttraumàtic, entre altres símptomes

13 març 2025

Redacció