En directe

Fórmula Estel

MEDICINA

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida

El doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha confirmat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que les vacunes ARN missatger obren un camí per fer-les servir contra el càncer.

4 febrer 2022

Redacció

Comparteix

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida. En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i també investigador ICREA i catedràtic de genètica de la Universitat de Barcelona, ha manifestat que "el pic d'incidència d'aquesta malaltia a Catalunya està per sobre dels 60 anys". "Els més comuns són el càncer de pulmó, el de mama, el de còlon i el de pròstata", ha assegurat el Dia Internacional contra el Càncer.

Esteller també ha defensat l'èxit de les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en l'organisme, s'han desenvolupat amb una innovadora tecnologia i s'han emprat per primer cop per lluitar contra la Covid-19. Ara, el doctor ha manifestat que s'ha demostrat que "són molt útils i que es poden fer servir contra determinats càncers, com el de pulmó o el del cervell".

Les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en o'organisme, "són molt útils i es poden fer servir contra el càncer de pulmó o el del cervell"

La reforma laboral

Sobre la reforma laboral, Esteller ha manifestat la seva preocupació per l'infrafinançament en recerca i ha demanat que se n'aposti més, ja que el càncer "és una malaltia que fa molt de temps que està entre nosaltres i que afecta tant a nens com a persones joves".

Noves teràpies

Les malalties malignes de la sang, els limfomes i les leucèmies són 1 de cada 5 càncers que es diagnostiquen, per tant, són freqüents i també poden afectar nens. El director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha manifestat que les darreres recerques que estan estudiant versen sobre el funcionament d'una de les teràpies més noves contra el càncer, limfòcits CAR-T. No és un fàrmac, el procediment consisteix a proporcionar cèl·lules del mateix organisme que es mengen el tumor. Se'ls 'entrena' perquè l'organisme les reconegui i se les tornen a posar al pacient. "Això està sent exitós en determinades formes de leucèmies i limfomes de tipus B i esperem que es puguin estendre a altres tipus de tumor", ha sentenciat.

Entrevista a Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

0:00 / 0:00

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció