En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

MEDI AMBIENT

POLÍTICA

1 de cada 3 mercats municipals de Barcelona té elements d’amiant a la seva estructura

Segons assegura l'Institut de Mercats, alguns dels sostres d'aquests equipaments ja han superat la seva vida útil, se'n fan inspeccions i "no hi ha perill".

5 octubre 2021

Redacció

Comparteix

Segons un informe tècnic al qual ha tingut accés Ràdio Estel, 14 dels 40 mercats de la ciutat tenen fibrociment amb amiant. D’aquests, 7 tenen aquest material al seu sostre, amb una superfície total que supera els 15 mil metres quadrats, l’equivalent a un camp de futbol. Són la Boqueria, que té la coberta de major superfície amb amiant amb 5.600 metres quadrats, el d’Hostafrancs, La Mercè, l’Estrella, Montserrat, Galvany i Les Corts.

A més n’hi ha 7 mercats més que tenen elements, especialment els baixants, amb aquest material. Són els de Sant Martí, Provençals, Besos, Sant Gervasi, Horta, Felip II, Lesseps i Galvany.

El gerent de l’Institut Municipal de Mercats, Màxim López, ha defensat en declaracions a Ràdio Estel que cap es troba en un grau de degradació molt forta, tot i que n'hi ha que tenen cobertes molt antigues que haurien superat el que s’estimava inicialment de vida útil, com és el cas del Mercat de l’Estrella, que té una coberta de gairebé 50 anys.

"Tenim cobertes molt antigues, però que, tot i haver superat el que s'estimava inicialment de vida útil, estan en correcte estat i les anem revisant". Màxim López, gerent de l'Institut Municipal de Mercats

En declaracions a aquesta emissora, l’arquitecte de l’Oficina Tècnica del Col·legi d’Arquitectes, Oriol Poch, ha explicat que la durabilitat de l’amiant pot oscil·lar entre els 25 i els 50 anys, períodes superats en alguns dels mercats barcelonins. Poch també alerta que la presència d’amiant en cobertes és un perill, perquè en cas de trencar-se i alliberar-se les fibres generen un problema de salut pública.

"Les cobertes amb amiant suposen un problema, perquè l'amiant es pot trencar i incrementar l'alliberament de fibres, cosa que és perillosa. Si ho saps, intervens, i per això s'estan fent aquestes intervencions; per retirar tot aquest fibrociment amb amiant". 

En els últims 25 anys, l’Institut de Mercats ha retirat més de 50.000 metres quadrats d'amiant en coberta, a banda d'altres elements que podrien estar en instal·lacions, de 15 mercats municipals. Les darreres actuacions han sigut al Mercat de Sant Andreu i al de l’Abaceria.

L’ens va realitzar la darrera inspecció dels edificis amb la coberta de fibrociment entre finals de 2019 i principis de 2020. D’aquí a uns mesos tornarà a inspeccionar tant els 14 equipaments de la seva propietat amb amiant com a la resta dels 26 mercats de la ciutat.

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció