En directe

Camins

SALUT MENTAL

35 persones es van intentar treure la vida a la xarxa ferroviària de Catalunya el 2022

Són dades que ha pogut recollir en exclusiva Ràdio Estel i representen un augment del 50% en els últims quatre anys

24 febrer 2023

Redacció

Comparteix

Segons ha pogut saber Ràdio Estel, l’any passat 35 persones es van intentar treure la vida a la xarxa ferroviària de Catalunya. La majoria ho van intentar a les vies del Metro, on ho van provar 19 persones. A la xarxa de Renfe ho van provar 11 i a la dels Ferrocarrils de la Generalitat van ser 5. El 2019, 23 persones van intentar suïcidar-se a la xarxa ferroviària. De fet, aquests últims quatre anys, més d’un centenar de persones han intentat treure’s la vida a la xarxa ferroviària catalana

Andana al metro de Barcelona, amb passatgers d'esquenes i el convoi passant

32 suïcidis consumats

Ràdio Estel també ha pogut saber els casos de suïcidis, en aquest cas al Metro i a Renfe. A la xarxa de tren ho van fer 32 persones i al suburbà van ser una desena. En els últims cinc anys, 153 persones s’han tret la vida a la xarxa de Renfe. Unes 30 persones de mitjana cada any. En el cas del Metro, des del 2019 han estat 52 les persones que s’han tret la vida. El 2020, l’any de la pandèmia i el confinament, es registra la xifra més baixa, amb 9 suïcidis. Però el 2021, la xifra es dispara més del doble, fins als 23 casos.

En els últims cinc anys, s'ha doblat el nombre de persones que han intentat suïcidar-se a tot Catalunya

L’augment dels intents de suïcidi a la xarxa ferroviària va lligat a l’augment de persones que s’han intentat treure la vida a tot Catalunya. En els últims cinc anys s’han doblat les xifres. L’any passat, més de 7.500 persones van intentar treure’s la vida a Catalunya. Van ser més de 5.000 dones i gairebé 2.500 homes que van intentar suïcidar-se. Unes xifres que s’han doblat respecte al 2018.

És alarmant l’increment de casos d’intent de suïcidi pel que fa als joves, on l’augment de casos és de prop del 200% respecte fa cinc anys. Si el 2018 van ser 503 menors de 18 anys els que es van intentar treure la vida, l’any passat el nombre de casos va pujar fins als 1.425. Són les dades d’intents de suïcidi del Servei Català de la Salut recollides al Registre Codi Risc de Suïcidi. Aquestes xifres mostren que per cada noi menor de 18 anys que s’intenta treure la vida hi ha 5 noies que ho proven, mostrant un clar biaix de gènere.

Escolta la crònica de Júlia Julbe a l'informatiu de Pol Marsà

0:00 / 0:00

Més actualitat

Meritxell Benedí: “No funciona un sistema que, per maximitzar els seus beneficis, posa en risc la salut mental, la salut física i l’autoestima”

La directora de l’Institut Català de les Dones afirma que els establiments hauran de tenir definida quina és la correspondència entre la talla i les dimensions corporals

28 març 2023

Marta Pontnou: "No n’hi ha prou amb empoderar-nos. Necessitem unes lleis que vagin més enllà de les nostres eines"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, fent la presentació del pla d'acció per combatre la pressió estètica.

L’assessora d’imatge i membre del grup d’experts que ha elaborat el pla contra la pressió estètica proposa “canviar el sistema de consumir i anar cap a un model de roba sota demanda”

27 març 2023

Redacció

Esther Giménez-Salinas: "Els països que tenen pena de mort, no tenen una situació més pacífica ni menys violenta"  

D'aquesta manera, la síndica de greuges ha defensat un sistema penal menys punitiu i més basat en la reparació del dany a la víctima en aquells casos on la situació ho permeti

24 març 2023

Redacció