En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"A Colòmbia, no s'estan aplicant tots els acords de pau"

Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau, Farid Samir Benavides, exviceministre de Justícia colombià, i Oriol Domingo, periodista, han compartit aquest dijous, en el…

5 octubre 2017

@IgnasiMiranda

Comparteix
Tica Font, directora de l’Institut Català Internacional per la Pau, Farid Samir Benavides, exviceministre de Justícia colombià, i Oriol Domingo, periodista, han compartit aquest dijous, en el programa El Mirador de l'actualitat, un col·loqui en què s'ha constatat que el procés pacificador de Colòmbia està topant amb importants entrebancs polítics, al Congrés, en el govern del país i en el clima preelectoral de cara a les presidencials i les legislatives del 2018. Benavides ha comentat que "la visita del pontífex va ser molt important, amb la seva majoria catòlica, perquè Francesc va arribar amb un missatge de reconciliació i de suport al procés de pau més necessari ara que mai, ja que els partidaris de l'expresident Álvaro Uribe continuen torpedinant els avenços que s'hi fan". Per la seva banda, Tica Font ha explicat que "la visita del Papa, en relació amb la gent senzilla, va ser molt positiva pel seu gest d'acostar-se a la gent del carrer, en el sentit de la importància de donar-nos oportunitats entre tots, un missatge que fa molta falta quan la societat està tan dividida com ara a Colòmbia". També ha destacat "les reunions que el Sant Pare va tenir amb bisbes i capellans perquè, en el moment de l'aplicació d'aquests acords, l'Església més oficial s'havia mantingut fins ara una mica al marge i no s'hi havia mullat gaire".
L'exviceministre de Colòmbia, en un altre moment, ha comentat també que, "un any després del referèndum on va guanyar el NO al procés, es va fer un acord parlamentari però ara el que passa és que no s'estan aplicant del tot els acords, amb discussions que frenen d'alguna manera el procés". De cara a les eleccions, un dels candidats, Rafael Nieto, "ja ha anunciat que, si és elegit, assumirà la possibilitat de tornar a la guerra, perquè diu que no li agraden els acords, cosa que és irresponsable perquè són acords de país i d'Estat, no pas de govern o del president Juan Manuel Santos". Igualment Tica Font ha lamentat que "un dels perills que hi ha ara és que els acords no s'acabin implementant perquè es poden anar diluint de tal manera, en el Congrés o en el Tribunal Constitucional, que no tindran valor". Finalment, el periodista Oriol Domingo, que ha elogiat les mediacions per la pau a Colòmbia, ha traslladat l'exemple, salvant les diferències, al moment que viu Catalunya. "És greu que aquí no s'acceptin mediacions quan hi ha un gran moviment democràtic pacífic, mentre a Colòmbia sí que s'ha fet fins i tot amb armes sobre la taula", ha assegurat.

La reintegració política de les FARC com un partit, la treva bilateral del govern amb l’ELN coincidint amb el viatge del pontífex i tot un procés de reconciliació que pot trobar encara importants entrebancs i dificultats han estat els eixos de la conversa.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 5 d'octubre.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció