En directe

La taula de l'Evangeli

RÀDIO ESTEL

A debat, el nou decret llei sobre educació

Aquest dilluns, al programa A Primera Hora de Ràdio Estel, hem parlat d’educació. Divendres passat vam voler parlar del que significava el decret llei de…

4 juny 2019

Comparteix
Aquest dilluns, al programa A Primera Hora de Ràdio Estel, hem parlat d’educació. Divendres passat vam voler parlar del que significava el decret llei de la Generalitat, segons el qual les escoles concertades, que així ho vulguin, podrien passar, previ acord, a la pública i vam veure que era un tema que generava certa controvèrsia. 
Un altre tema, que també ha iniciat un debat interessant, és la qüestió de les ratios, es a dir, el nombre d’alumnes que hi ha d’haver per aula. És per això que aquest dilluns hem convidat a l’estudi a representants de Fundació Escola Cristiana amb Miquel Mateu, la FAPAC (Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya) amb Belén Tascón, la USTEC (Unió de Sindicats de Treballadors de L'Ensenyament de Cataluña) amb Ramón Font i la USOC (Unió Sindical Obrera de Catalunya) Pere Forga, per parlar sobre aquest i altres temes del món de l’educació.
Les principals novetats de la preinscripció per aquest any són: d’una banda s’eliminaran els criteris de prioritat complementaris, com ara la malaltia crònica, escolarització familia, etc. D’altra banda, segons el conseller d’ensenyament, Josep Bargalló, no es derivarà a la concertada cap familia que només s’hagi inscrit en places públiques. Bargalló va assegurar fa pocs dies, en seu parlamentària, que la innovació educativa pot contribuïr a l’equitat i que l’aposta del departament és que ha d’arribar a tots els centres, però a partir de la realitat de cada centre. 
Sobre el decret llei presentat pel govern català, Ramon Font, d’USTEC, diu que “el decret és una porta oberta per evitar la segregació escolar, un dels problemes més importants que tenim en l’educació de Catalunya”.
Per Belen Tascon, “el nostre sistema de valors ens garanteix a tots l’educació. Les famílies poden escollir els valors en què volen que siguin escolaritzats els seus fills. Estem fent una extrapolació d’aquest fet”. Segons estudis i informes com “Oportunitats educatives a Barcelona i l’educació de la infància i l’adolescència a la ciutat” demanat per l’Ajuntament de Barcelona es recullen dades com que l’alumnat socialment desfavorit no es distribueix de manera equilibrada en el conjunt de la xarxa escolar. Miquel Mateo, de la Fundació Escola Cristiana, “la discriminació a l’escola concertada neix de la falta de recursos d’aquesta escola. Això es una qüestió ideològica”. 
Pel que fa a la distribució de recursos. Pere Forga assegura que ”hauríem de lluitar per una educació de qualitat i ben finançada, tant la pública com la concertada”. Des d’USTEC, “si el que volem fer és apujar el finançament de les concertades això suposaria un augment de la segregació. Perquè seria donar el benefici a l’empresa en comptes del servei”. Per a Miquel Mateo, “els recursos que la Generalitat aporta a un alumne de l’escola pública són superiors a un de la privada i això és discriminació”.
Pots tornar a escoltar el debat i el programa AQUÍ

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció