En directe

El Matí a Ràdio Estel

FÓRMULA ESTEL

"A la Murtra, Ferran El Catòlic va rebre Cristòfor Colom després del descobriment d’Amèrica"

Amb motiu dels sis-cents anys de la fundació de Sant Jeroni de la Murtra (1416-2016) de Badalona, ha tingut lloc recentment una jornada d’estudis que va…

26 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Amb motiu dels sis-cents anys de la fundació de Sant Jeroni de la Murtra (1416-2016) de Badalona, ha tingut lloc recentment una jornada d’estudis que va posar de relleu el paper d’aquest monestir dins del l’Orde de Sant Jeroni.
Aquest dimecres a la primera hora de la Fórmula Estel hem parlat amb Fernando Pastor Gómez-Cornejo, llicenciat en Dret i autor de Guía Bibliográfica de la Orden de San Jerónimo y sus monasterios, i Las Memorias Sepulcrales de los jerónimos de San Lorenzo del Escorial: “Avui és quasi desconeguda, però l’Orde de Sant Jeroni va arribar a ser l’Orde més prestigiosa i poderosa d’Espanya en un període molt dilatat, de tal forma que va merèixer la protecció i l’estima de molts dels reis. A la Murtra, Ferran El Catòlic va rebre Cristòfor Colom després del descobriment d’Amèrica”. Els Reis Catòlics s’allotjaven en monestirs i tenien predilecció per l’orde de Sant Jeroni.
Els primers monjos de l’Orde de Sant Jeroni vivien en coves a les muntanyes. Més tard van començar a viure a monestirs, com a ordre contemplativa, però també es dediquen a la predicació. Els jerònims van tenir monjos molt notables i un paper molt destacat en la Història, de forma que hi ha autors que han dit que no s’entén la història d’Espanya sense aquesta Orde. 
El paper del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
L’expert en l’Orde de Sant Jeroni, Fernando Pastor Gómez-Cornejo, ha assegurat als micròfons de Ràdio Estel: “La Murtra va produir fills molt prestigiosos dins de l’Orde, i encara que ningú va assolir la dignitat de General, potser per llunyania [amb nucli dur de l’Ordre, a Guadalajara] la intervenció dels monjos de la Murtra als capítols és molt interessant”. Al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, Fernando Pastor Gómez-Cornejo va realitzar la ponència El monasterio de la Murtra en las actas de los capítulos de la OSH (1415-1684). Els capítols eren les reunions dels monestirs de l’ordre de Sant Jeronim cada 3 anys, on miraven les qüestions més transcendentals.
Actualment queda només una comunitat masculina de Jerònims a Espanya, al Monestir del Parral, a Segovia, habitat per uns 12 monjos. Fernando Pastor Gómez-Cornejo ha relatat com es prenen aquesta situació. Quan pregunta com estan, responen: “Millor, impossible, perquè estem com Déu vol”. 
Escolta l'entrevista (minut 30)

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció