En directe

La Caravana

FÓRMULA ESTEL

"A la Murtra, Ferran El Catòlic va rebre Cristòfor Colom després del descobriment d’Amèrica"

Amb motiu dels sis-cents anys de la fundació de Sant Jeroni de la Murtra (1416-2016) de Badalona, ha tingut lloc recentment una jornada d’estudis que va…

26 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Amb motiu dels sis-cents anys de la fundació de Sant Jeroni de la Murtra (1416-2016) de Badalona, ha tingut lloc recentment una jornada d’estudis que va posar de relleu el paper d’aquest monestir dins del l’Orde de Sant Jeroni.
Aquest dimecres a la primera hora de la Fórmula Estel hem parlat amb Fernando Pastor Gómez-Cornejo, llicenciat en Dret i autor de Guía Bibliográfica de la Orden de San Jerónimo y sus monasterios, i Las Memorias Sepulcrales de los jerónimos de San Lorenzo del Escorial: “Avui és quasi desconeguda, però l’Orde de Sant Jeroni va arribar a ser l’Orde més prestigiosa i poderosa d’Espanya en un període molt dilatat, de tal forma que va merèixer la protecció i l’estima de molts dels reis. A la Murtra, Ferran El Catòlic va rebre Cristòfor Colom després del descobriment d’Amèrica”. Els Reis Catòlics s’allotjaven en monestirs i tenien predilecció per l’orde de Sant Jeroni.
Els primers monjos de l’Orde de Sant Jeroni vivien en coves a les muntanyes. Més tard van començar a viure a monestirs, com a ordre contemplativa, però també es dediquen a la predicació. Els jerònims van tenir monjos molt notables i un paper molt destacat en la Història, de forma que hi ha autors que han dit que no s’entén la història d’Espanya sense aquesta Orde. 
El paper del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
L’expert en l’Orde de Sant Jeroni, Fernando Pastor Gómez-Cornejo, ha assegurat als micròfons de Ràdio Estel: “La Murtra va produir fills molt prestigiosos dins de l’Orde, i encara que ningú va assolir la dignitat de General, potser per llunyania [amb nucli dur de l’Ordre, a Guadalajara] la intervenció dels monjos de la Murtra als capítols és molt interessant”. Al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, Fernando Pastor Gómez-Cornejo va realitzar la ponència El monasterio de la Murtra en las actas de los capítulos de la OSH (1415-1684). Els capítols eren les reunions dels monestirs de l’ordre de Sant Jeronim cada 3 anys, on miraven les qüestions més transcendentals.
Actualment queda només una comunitat masculina de Jerònims a Espanya, al Monestir del Parral, a Segovia, habitat per uns 12 monjos. Fernando Pastor Gómez-Cornejo ha relatat com es prenen aquesta situació. Quan pregunta com estan, responen: “Millor, impossible, perquè estem com Déu vol”. 
Escolta l'entrevista (minut 30)

Més actualitat

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

SOCIETAT

CONFAVC: "Catalunya està a les beceroles amb la retirada de l'amiant"

Peces d'amiant d'un edifici de Badia del Vallès | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró, lamenta que només 35 municipis catalans tinguin un cens d'amiant

15 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció