En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

"A la República Centreafricana, oferim el perdó sense condicions"

El bisbe de Bangassou (República Centreafricana), Juan José Aguirre, que participava diumenge en la trobada 'Sent la creu' a la Basílica de la Sagrada Família…

2 març 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El bisbe de Bangassou (República Centreafricana), Juan José Aguirre, que participava diumenge en la trobada 'Sent la creu' a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, ha estat protagonista aquest dilluns en el programa El Mirador de l'actualitat. En directe, ha parlat de la República Centreafricana, que viu una guerra molt dura i que necessita mantenir l'esperança. El prelat ha explicat que el país està immers en "un sofriment que sovint uneix els rostres, com és el cas de dues dones que van entrar a la catedral perquè acabaven de matar els seus fills una tarda en què hi va haver molts morts". Després ha comentat que "els seleka, un grup violentíssim que va ocupar la meitat del país i que va organitzar-se en 14 senyors de la guerra, va ser contrarestat pels antibalaka, que són els no musulmans i s'han fet pitjors que els anteriors". Aguirre, a més, ha destacat que l'Església catòlica "està ajudant els comandaments intermedis, joves amb les mans tacades de sang i que no han de perdre el seu futur". Se'ls donen eines, segons ha afegit, per "treballar i crear fraternitat amb altres, sempre oferint el perdó".
Juan José Aguirre ha aclarit que "el conflicte de la República Centreafricana és entre musulmans i no musulmans, entre els quals hi ha protestants, sectes i persones no cristianes, i l'Església catòlica intenta sembrar-hi la pau a través del perdó". En aquesta línia, ha afegit igualment que el repte és "intentar mirar cara a cara el qui ens ha matat o incendiat la casa i oferir-li el perdó sense condicions, perquè l'alternativa és una espiral de violència de la qual no es pot sortir mai". En un altre moment, el bisbe ha explicat que el país "té or, coltan, mercuri i liti amb el qual ara Rússia vol controlar tots els estats que el tenen per fer bateries de cotxes elèctriques". Igualment ha dit que "és vergonyós que, per exemple a Cadis, es fabriquin fragates de guerra per vendre armes a l'Aràbia Saudita i amb les quals es mataran persones innocents". Ha situat, a més de Rússia, altres països com a causants de la pervivència del conflicte armat, concretament "la Xina, que intenta buscar el liti per aconseguir-ne el monopoli mundial, Aràbia Saudita, els Estats Units i la Unió Europea, que juga a allò que més l'interessa".
Sobre la visita del Papa Francesc a la República Centreafricana al novembre de 2015, el pastor de Bangassou ha recordat que "va ser un parèntesi, perquè tots es van posar d'acord per baixar les armes, però després es va tornar a la guerra quan l'avió del pontífex, que havia dit paraules molt boniques, se n'anava". En clau clarament esperançadora, però, Aguirre ha assegurat que "Sud-Àfrica ha aconseguit sortir del forat negre on es trobava, però també Kènia, Benín, Togo, Uganda i Etiòpia, fet que vol dir que tots aniran sortint-ne a poc a poc". I ha conclòs que, "quan l'Àfrica pugui controlar les seves pròpies riqueses naturals, quan sigui protagonista del seu desenvolupament, quan sigui capaç de trencar amb aquest sistema de corrupció i quan aconsegueixi dominar algunes malalties endèmiques com ara la malària, l'ebola o la SIDA i, en definitiva, quan sigui protagonista del seu desenvolupament, es convertirà en el continent del futur". Finalment, Juan José Aguirre ha demanat que "es miri l'africà amb empatia, amb ulls que entenguin les raons per les quals es desplacen pel desert fins a arribar a Europa, passant per un calvari duríssim, amb dones violades i un tràfic d'éssers humans terrible".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 2 de març

Aquest país pateix la xacra de la guerra, l’enfrontament i la revenja, mentre l’Església catòlica treballa contrarellotge per sembrar-hi pau, justícia i sobretot perdó. Des del 2013, la presència a la zona d’un grup gihadista anomenat Seleka ha provocat molta destrucció, martiris de cristians i morts de diferents sectors del país. Després, van sorgir uns grups, els antibalaka, que han atacat mesquites i van matar, per exemple al maig de 2018, 2.000 musulmans. Aquestes accions es realitzen en nom suposadament d’una defensa del cristianisme, però els bisbes i la majoria dels catòlics aposten pel perdó i la reconciliació i no pas per la revenja.

Educar en el perdó és el gran repte dels centreafricans, especialment estimats aquests últims anys pel Papa Francesc, que va visitar-los el  2015 i fins i tot va inaugurar, a finals de novembre d’aquell any a la catedral de Bangui, l’Any de la Misericòrdia. Ens preguntem per l’origen de tanta violència mortal, alhora que constatem la dura realitat que viu malgrat l’esperança que va oferir el Sant Pare quan hi va anar en plena situació de guerra ara fa 4 anys. El bisbe de la diòcesi centreafricana de Bangassou, el combonià espanyol Juan José Aguirre, ha denunciat sovint que hi ha un pla per dividir el país en dos. Aquest pastor de 65 anys, amb salut delicada, ha arribat a fer fins i tot d’escut humà, i ha patit tota mena d’agressions, a ell directament i també a moltes persones i espais vinculats a l’Església. Com ja va assegurar el 2014 quan va ser a Barcelona per oferir el seu testimoni de la mà d’Ajuda a l’Església Necessitada, el bisbe Aguirre recorda: “Ens podran robar tot el que vulguin, a nivell material, humà i mental, però no ens podran prendre mai la fe”.

El prelat va participar aquest diumenge, a la Sagrada Família de Barcelona, en l’acte ‘Sent la Creu’, una trobada amb Eucaristia on va portar físicament, però també com a testimoni, aquesta creu que representa la dura situació dels centreafricans. A la República Centreafricana, país de poc més de 4 milions i mig d’habitants, l’esperança de vida està situada en els 52 anys. El que és pitjor, però, és que aquesta esperança baixa cada dia que sabem que l’enfrontament continua. Fem nostres les paraules del Papa, quan ens diu que no ens deixem robar l’esperança, encara que sovint tots patim davant el risc que aquesta gran virtut pugui arribar a quedar reduïda a zero. A la República Centreafricana, malauradament, pot passar.

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció