En directe

Cocodril Club

ESGLÉSIA CATALUNYA

"A les processons, vestim igual precisament per no fer ostentació"

Manuel Zamora, director del Secretariat de Germandats i Confraries de l'Arquebisbat de Barcelona, Mercè Blanco, empresària del sector sanitari, Francesc Pardo, clavari de la Reial…

17 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Manuel Zamora, director del Secretariat de Germandats i Confraries de l'Arquebisbat de Barcelona, Mercè Blanco, empresària del sector sanitari, Francesc Pardo, clavari de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Reus, i Isama Rodríguez, membre de la Germandat del Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors de Mataró i expresidenta del Consell de Germandats i Confraries de Barcelona, han analitzat aquest dimecres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', tot el que és la convivència de les celebracions religioses, populars i tradicionals del Tridu Pasqual, moment culminant de la Setmana Santa, amb altres elements propis d’aquests dies, sobretot la mobilitat, el turisme, les sortides de vacances per gaudir del sol, la platja o potser la neu i totes les alteracions socials d’un període molt viscut en tots els sentits. Zamora ha dit que "les germandats i confraries viuen molt intensament aquests dies". Ha explicat, en un altre moment, que la recuperació de la imatge del Crist de la Bona Mort a Barcelona, ara fa cinc anys, "es viu amb molta il·lusió, perquè es dona una gran oportunitat a molta gent, després de 45 anys sense sortir al carrer".
El director de Germandats i Confraries de l'Arquebisbat ha comentat que "la Congregació s'ha integrat a l'Hospital de Campanya, de l'església de Santa Anna, i a la inversa, cosa que dona un sentit a activitats com ara la processó". En aquesta línia, ha afegit que "es mostra a la ciutat del negoci la seva cara oculta, amb la gent necessitada, una realitat present a Barcelona". Zamora ha explicat, d'altra banda, que "les processons, especialment les de Divendres Sant, mostren la gent amb la mateixa vestimenta precisament per no fer ostentació". Per la seva banda, Isama Rodríguez ha destacat que "una germandat no ha de viure només una setmana, sinó tot l'any, amb activitats i convivència per configurar una segona família i grup d'amics, amb vincles que fan que aquestes entitats continuïn vives avui". Mercè Blanco, a més, ha reivindicat la permanència de la pietat popular tot l'any, i ha lamentat que "els polítics són pocs sensibles a la vivència de la Setmana Santa".
Francesc Pardo ha parlat, en la seva intervenció, sobre la vivència del Divendres Sant a Reus. "A les 11.30, comença una processó en què es trasllada el Sant Crist de la Sang, un referent del culte a la ciutat, fins a la Prioral de Sant Pere, on es fa una reflexió sobre les 7 Paraules de Jesús a la Creu, la Funció de l'Agonia, i després la imatge torna al Temple de la Reial Congregació, moment en què, a la plaça, es gira el Crist cap al poble tot just cap a les 3 de la tarda", ha explicat. El clavari de l'entitat ha qualificat de "molt bonic" aquest moment. Ha dit que "es lliga la tradició popular i de ciutat amb la fe catòlica, realitats que culminen amb un 'Visca Crist Rei' i el Credo". D'altra banda, Pardo ha parlat de la Funció de la Coronació, reconeguda aquests dies per la Generalitat com a element festiu patrimonial. Ha comentat que "és un acte únic a tot Catalunya, una funció parateatral en què un seguit de nenes fan unes cures al Crist jacent i finalment es col·loca una corona als peus i una altra al cap, per simbolitzar que Crist ha ressuscitat".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 17 d'abril.

En altres moments del col·loqui, els participants han comentat l’impacte turístic i de canvis en forma de descans o lleure durant aquests dies de festa. La mobilitat, l’ocupació hotelera i la vivència d’uns dies sempre diferents per a bona part de la societat catalana, que es poden combinar amb la vivència de la fe, han estat qüestions igualment presents.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció