En directe

Laudes

SOCIETAT

"A Moçambic, encara estem en una fase de salvar moltes vides"

Jaume Calvera, missioner combonià director de la revista 'Mundo Negro', Agustí Viñamata, portaveu de Mans Unides a Barcelona, i Jaume Castro, responsable de la Comunitat…

26 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jaume Calvera, missioner combonià director de la revista 'Mundo Negro', Agustí Viñamata, portaveu de Mans Unides a Barcelona, i Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el que és el desastre de Moçambic, Zimbàbue i Malawi pel cicló ‘Idai’, un fet que posa a prova la solidaritat internacional i destapa un greu problema de vulnerabilitat davant aquests fenòmens naturals a l’Àfrica. Castro ha assegurat que, "a Moçambic, encara estem en una fase de salvar moltes vides, perquè hi ha, per exemple, famílies que encara estan vivint a la teulada de casa seva isolades, persones colpides pel cicló que esperen ser rescatades per un helicòpter". A més, ha recordat que "la manca d'aliments i també les malalties provoca epidèmies i pèrdues de vides humana, amb el temps que corre clarament en contra". Finalment, i entre moltes altres reflexions, el responsable de la Comunitat de Sant Egidi ha dit que "tots tenim una gran incapacitat d'imaginar-nos el que està passant" a Moçambic, Zimbàbue i Malawi. "És un desastre de les mateixes proporcions del Katrina, als Estats Units, però en un país que no té les condicions d'habitatge o de reacció", ha conclòs Jaume Castro.
Per la seva banda, Agustí Viñamata ha explicat que "Mans Unides té diversos projectes a Moçambic, amb zones rurals interiors on hi ha famílies que ho han perdut tot, poblacions submergides i centres de salut que han perdut la teulada". A banda d'això, ha destacat que "hi ha gent que ja s'està organitzant, per exemple en els entorns d'algunes congregacions com ara els jesuïtes, les missioneres franciscanes, els religiosos dels sagrats cors i moltes altres". En aquesta línia, ha afegit que "és esperançador el fet que la gent no està sola", i que "es busca la rehabilitació i la construcció de molt". Viñamata ha lamentat que "els organismes oficials no destinen grans ajuts, com s'ha vist, per exemple, quan conferències de donants, entre elles la d'Haití després del terratrèmol del 2010, no serveixen perquè es donin tots els diners".
I en la part final del col·loqui, ha intervingut uns minuts el missioner combonià Jaume Calvera, director de la revista Mundo Negro. Ha destacat que "el 90 per cent de la ciutat de Beira ha quedat destruïda, sobretot a la zona perifèrica, segons ha dit el bisbe". En aquesta línia, ha recordat que "hi ha moltes zones sense menjar, 8.000 aules destruïdes i altres desastres". Ha comentat igualment que "Moçambic és un dels països més pobres del món, segons l'Índex de Desenvolupament Humà (a la posició 179), amb una esperança de vida de 54 per cent i una desnutrició de menors de 5 anys que és del 42 per cent, entre altres dades terribles".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 26 de març.
Gairebé dues setmanes després de l’arribada del cicló, les inundacions continuen provocant destrosses i víctimes mortals. Les pèrdues humanes ja es compten per milers, mentre es calcula que hi pot haver prop d’un milió d’afectats i mig milió de desplaçats al sud-est del continent. Les xifres inicials de 400 morts es queden més que petites. Les causes d’aquesta destrucció tenen més a veure amb la pobresa i les deficiències dels països afectats que no pas per la zona, certament molt propensa als huracans i altres forces de la natura. La solidaritat amb la zona, davant el perill de malalties com ara el còlera o la malària, és de màxima urgència per a tot el món.

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció