En directe

La Missa de cada dia

PAPA FRANCESC

"A Romania, l'Església ortodoxa i la catòlica han patit persecució"

El sacerdot ortodox Aurel Bunda, rector de l'Església Ortodoxa Romanesa a Barcelona, i el periodista Salvador Aragonés, professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya,…

3 juny 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El sacerdot ortodox Aurel Bunda, rector de l'Església Ortodoxa Romanesa a Barcelona, i el periodista Salvador Aragonés, professor emèrit de la Universitat Internacional de Catalunya, han comentat aquest dilluns, des del programa El mirador de la actualitat, el viatge apostòlic del Papa Francesc a Rumania. L'acollida que ha rebut el Sant Pare i la voluntat ecumènica del viatge han estat alguns dels temes tractats. Aurel Bunda ha volgut destacar el seu "agraïment als catòlics per l'acollida" al bisbe de Roma, aquest cap de setmana, i ha remarcat la "fraternitat de les esglésies", fent referència a les bones relacions entre els ortodoxos i els catòlics a Romania. En aquest sentit, el periodista Salvador Aragonés ha recordat que la intenció del Papa era fer un "viatge ecumènic" i que, en aquest sentit, "catòlics i ortodoxos caminar junts i entendre'ns junts per damunt de les diferències".
En un altre moment, El Pare Aurel ha posat de manifest la voluntat del poble romanès de ser defensors de la pau i de la unitat. Així, ha assegurat que "si tornem a la teologia dels primers pares, trobarem motius d'unió". Aragonés ha afegit que, "perquè hi hagi pau, s'ha de començar per un mateix", referint-se als cristians. Finalment, el prevere ortodox ha destacat que "tant l'Església ortodoxa com la catòlica van patir per causa del govern comunista", i ha subratllat que "la beatificació dels 7 bisbes grecocatòlics és un fet molt important per recordar al món que la persecució va existir contra tots els cristians".
Es pot escoltar el programa AQUÍ

El Papa Francesc ha completat un viatge a Romania marcat pels ponts entre orient i occident i pel treball a favor de la unitat dels cristians, especialment entre catòlics i ortodoxos. La trobada de Francesc amb el patriarca Daniel i amb el Sínode Permanent de l’Església Ortodoxa Romanesa, visitant una seu tradicionalment enfrontada amb Roma, constitueix un dels gestos centrals d’aquest 30è viatge apostòlic del pontífex, juntament amb la beatificació, aquest diumenge, de 7 bisbes grecocatòlics màrtirs. També és destacable la reunió amb la comunitat gitana Rom de Blaj, a la qual ha demanat perdó en una de les localitats on el Sant Pare ha estat juntament amb Bucarest, Sibiu i el santuari de Sumuleu-Ciuc.
La peculiaritat de Romania, únic país de cultura i llengua llatina però religiosament de majoria ortodoxa, s’ha fet també present aquests últims tres dies. Més enllà del contacte territorial, humà i religiós, el bisbe de Roma consolida amb aquest viatge la seva defensa de la fraternitat com un ingredient fonamental per a la pau i per a una contribució positiva de les religions. Igualment es veu també la línia d’un pontificat marcat per la idea d’Església en sortida i de contacte amb les perifèries, sense grans multituds però sempre amb gran intensitat de missatges.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció