En directe

Escola de família

SOCIETAT

"A Veneçuela es barallen dos blocs mundials, i això fa por"

Verónica García Morales, professora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i de la Universitat de Barcelona, Richard Nello, coordinador de la Campanya d’Ajuda a…

2 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Verónica García Morales, professora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i de la Universitat de Barcelona, Richard Nello, coordinador de la Campanya d’Ajuda a Veneçuela de per la Fundació Catalunya-Amèrica, José Luis Suárez, analista polític, i Quim Sabater, diaca i president de l'Observatori del Tercer Sector, han analitzat aquest dijous des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la situació a Veneçuela, on es viuen hores de tensió i incertesa des que Juan Guaidó va anunciar que havia posat en marxa una operació, amb suport militar i del poble, per fer fora Nicolás Maduro del poder. Nello ha dit que "la gent ha sortit massivament al carrer i segueix lluitant perquè vol democràcia i llibertat". En aquesta línia, ha afegit que "la gent està cansada de passar fam i de no trobar cap recurs mentre veu que les forces s'esgoten".

Quim Sabater, per la seva banda, ha assegurat que "hi ha emergència humanitària a Veneçuela, perquè hi manquen recursos bàsics, sobretot menjar, aigua i medicaments, més enllà de l'anàlisi política que es pugui fer de la situació". Ha dit igualment que "a Veneçuela s'estan barallant dos blocs a nivell mundial, amb un règim que té un cert suport popular que no es pot negar, com també d'alguna de les grans potències, i una altra part de la població amb el suport d'una altra potència, i això fa por". Com a conclusió, ha dit que "la situació del país no fa preveure que vagi en la direcció favorable al poble". A nivell polític, ha recordat que "hi ha hagut deriva dictatorial dins un règim que inicialment era democràtic i tenia legitimitat". Finalment ha expressat dubtes "davant el fet que el suport incondicional dels Estats Units portarà a l'alliberament de les persones".
Verónica García ha destacat que, "en aquesta operació, es buscava desencadenar un moviment important de la població, que està molt cansada i amb raó, perquè hi ha una vulneració evident dels drets humans". Més enllà d'aquest fet, però, la professora ha comentat també que, "perquè l'operació assolís el seu objectiu, calia la ruptura dels estaments militars, però malauradament no s'ha aconseguit i, per tant, l'operació ha fallat". Tot i això, ha conclòs que "es manté una incertesa entre la població". José Luis Suárez ha admès que "no s'ha aconseguit allò que s'esperava, tot i que s'ha pogut fracturar una part de les forces armades", i ha comentat que "amb negociacions no s'arriba enlloc".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 2 de maig.

Aquest dimecres, l’autoproclamat president del país ha arribat a dir que “l’usurpador ha perdut”, en referència a Nicolás Maduro, i ha insistit a demanar més suport a les forces armades, perquè es manifestin al costat del poble i es pugui “assolir la llibertat”. Amb l’alliberament de Leopoldo López i el plantejament de manifestacions diàries massives al carrer, Veneçuela pot viure una tensió creixent o el final del chavisme. Molts continuen preguntant-se si hi ha alternatives de diàleg, mentre es manifesta de manera creixent el clam internacional a favor d’un canvi que permeti organitzar eleccions lliures i una reforma política que obri les portes a la millora en la situació de molts ciutadans sense recursos i, en molts casos, morint de fam.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció