En directe

La Caravana

MEDI AMBIENT

Al sud d'Espanya, la sequera i la falta de pluges ja es pot relacionar amb el canvi climàtic

La catedràtica de física de l'atmosfera de la universitat de Barcelona, Carme Llasat, ha alertat a Ràdio Estel que el Govern de la Generalitat ha d'instal·lar plaques sense preguntar tant al territori

7 novembre 2022

Redacció

Comparteix

Aquest diumenge ha arrencat la cimera del clima a Egipte amb l'objectiu de trobar acords per frenar el canvi climàtic. L'Organització de les Nacions Unides ha demanat que, en aquesta cita, els participants se centrin a complir els acords que es van prendre a París ara fa 7 anys si no es vol que la temperatura del planeta pugi 2,8 graus el 2030 en lloc d'1,5 tal com estava previst.

Parc Eòlic Baix Ebre

La catedràtica de Física de l'Atmosfera de la Universitat de Barcelona, Carme Llasat, ha apuntat que l'Acord de París va ser un èxit perquè va ser la primera vegada que la majoria de països es van posar d'acord. Segons avisa, el principal error va ser que el compromís fos voluntari. Llasat ha indicat que la Xina va començar a plantejar-se canvis pel que fa a les energies renovables per dos motius. "Primer, perquè la població es moria per la contaminació i, l'altre, perquè els mercats començaven a exigir canvis d'actuacions envers aquest problema".

Pel que fa a la sequera que pateix el territori des de fa mesos, la professora Llasat ha apuntat que els models climàtics que donen les projeccions del que passarà en les pròximes dècades confirmen que gran part de la regió patirà una disminució de la precipitació tot i que hi haurà parts més afectades que d'altres. "A més, a l'estiu cada vegada hi haurà més xàfecs i els temporals marítims seran més greus, tindran més impacte en la població i la regió mediterrània patirà la intrusió de l'aigua salada", ha afegit Llasat.

"De vegades, s'escolta massa el que la població vol en l'àmbit de les energies renovables"

A més, Llasat ha afirmat que Catalunya ha comès un gran error pel que fa a l'aposta d'energies renovables. Assegura que era pionera a l'Estat i ara ha quedat enrere per diferents motius. "N'hi ha de polítics, d'interessos i de prioritats, però n'hi ha un de molt gran que ha acabat sent un error com és el de la conscienciació de la població. De vegades s'escolta massa el que la població vol, perquè la majoria de la gent és reticent a la instal·lació de molins a prop de casa seva. Així i tot, cal trobar un equilibri i que les autoritats siguin més fermes a l'hora d'implementar les energies verdes".

Entrevista a Carme Llasat, catedràtica de física de l'atmosfera de la universitat de Barcelona

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció