En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA

Luis Argüello, sobre una comissió d’investigació d’abusos al Congrés: "Influirà més la política que l’interès de les víctimes dels abusos”

El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola creu que el Congrés no és l’àmbit adequat per fer aquesta investigació i revela que el Govern Espanyol admet “que no coneixia el que estava fent l’Església en aquest àmbit, però que els hi semblaven bones mesures”.

2 febrer 2022

Redacció

Comparteix

Monsenyor Luis Argüello, portaveu i secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, ha dit en declaracions a 'El Matí a Ràdio Estel' que a la comissió d’investigació sobre els presumptes abusos sexuals a l’Església que pot tirar endavant al Congrés “influiran més les qüestions polítiques i les necessitats de suports que l’interès real de les víctimes de tots els abusos". "L’experiència ens diu que aquestes comissions són més una plataforma pels enfrontaments dels partits polítics que una recerca de la veritat”, ha assegurat.

Monsenyor Argüello opina que aquesta comissió “no és l’àmbit adequat per realitzar una investigació d’aquest tipus. Si parlem de poders de l’estat, tindria més a veure amb el poder judicial”.

Pel portaveu de la CEE, els grups que promouen la investigació "emeten un judici general dient que l’Església no és un espai segur". A més, apunta, “si hi hagués una preocupació real per tots els abusos a menors, la comissió seria diferent, és un problema de tota la societat espanyola que no només afecta membres de l’Església, que representen un percentatge molt petit".

"Si hi hagués una preocupació real per tots els abusos a menors, la comissió sera diferent. És un problema de tota la societat espanyola que no només afecta membres de l'Església"

Luis Argüello ha explicat com, des del 2002, l’Església investiga, ha canviat normatives i, ara mateix “hi ha oficines per a l’acollida de les víctimes i per rebre denuncies, així que no es pot dir que no s’investiga. El que no es fa és un tipus
d’investigació estadístic social com a altres països".

Sobre l’assistència de membres de l’Església a la possible comissió, “esperarem a veure els termes que s’aproven per
veure el tipus d’obligatorietat i col·laboració que podríem donar a aquesta comissió”. I davant la iniciativa de la Fiscalia General de l’Estat de requerir tots els casos en curs que afectin religiosos, Argüello creu que seria complet “si es digués quants casos d’abusos hi ha tramitats al conjunt de l’estat (...), ja que afecten a tota la societat".

Immatriculacions

Monsenyor Argüello, d’altra banda, ha manifestat la seva perplexitat davant la interpretació de molts mitjans sobre un
hipotètic mal comportament de l’Església sobre les immatriculacions. “Ens sorprèn, perquè de manera prèvia van
acordar una nota de premsa amb el Govern que expliqués tot això. I quan encara estaven a la reunió amb el president, alguns mitjans de comunicació eren coneixedors de les dades i deien que l’Església es comprometia a retornar 1.000 immobles… i no els podem retornar perquè, com deien al mateix informe, ja no formaven part d’aquest informe, perquè no eren nostres".

Possibilitat real de visita del Papa

Finalment, el portaveu de la CEE creu que "hi ha una possibilitat real que el Papa pugui fer una visita llampec, i que
seria a només un lloc. No seia una visita pastoral, sino aquesta visita a un lloc concret i se sabrà setmanes abans".

Entrevista a Monsenyor Luis Argüello, secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola

0:00 / 0:00

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció