En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA

Luis Argüello, sobre una comissió d’investigació d’abusos al Congrés: "Influirà més la política que l’interès de les víctimes dels abusos”

El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola creu que el Congrés no és l’àmbit adequat per fer aquesta investigació i revela que el Govern Espanyol admet “que no coneixia el que estava fent l’Església en aquest àmbit, però que els hi semblaven bones mesures”.

2 febrer 2022

Redacció

Comparteix

Monsenyor Luis Argüello, portaveu i secretari general de la Conferència Episcopal Espanyola, ha dit en declaracions a 'El Matí a Ràdio Estel' que a la comissió d’investigació sobre els presumptes abusos sexuals a l’Església que pot tirar endavant al Congrés “influiran més les qüestions polítiques i les necessitats de suports que l’interès real de les víctimes de tots els abusos". "L’experiència ens diu que aquestes comissions són més una plataforma pels enfrontaments dels partits polítics que una recerca de la veritat”, ha assegurat.

Monsenyor Argüello opina que aquesta comissió “no és l’àmbit adequat per realitzar una investigació d’aquest tipus. Si parlem de poders de l’estat, tindria més a veure amb el poder judicial”.

Pel portaveu de la CEE, els grups que promouen la investigació "emeten un judici general dient que l’Església no és un espai segur". A més, apunta, “si hi hagués una preocupació real per tots els abusos a menors, la comissió seria diferent, és un problema de tota la societat espanyola que no només afecta membres de l’Església, que representen un percentatge molt petit".

"Si hi hagués una preocupació real per tots els abusos a menors, la comissió sera diferent. És un problema de tota la societat espanyola que no només afecta membres de l'Església"

Luis Argüello ha explicat com, des del 2002, l’Església investiga, ha canviat normatives i, ara mateix “hi ha oficines per a l’acollida de les víctimes i per rebre denuncies, així que no es pot dir que no s’investiga. El que no es fa és un tipus
d’investigació estadístic social com a altres països".

Sobre l’assistència de membres de l’Església a la possible comissió, “esperarem a veure els termes que s’aproven per
veure el tipus d’obligatorietat i col·laboració que podríem donar a aquesta comissió”. I davant la iniciativa de la Fiscalia General de l’Estat de requerir tots els casos en curs que afectin religiosos, Argüello creu que seria complet “si es digués quants casos d’abusos hi ha tramitats al conjunt de l’estat (...), ja que afecten a tota la societat".

Immatriculacions

Monsenyor Argüello, d’altra banda, ha manifestat la seva perplexitat davant la interpretació de molts mitjans sobre un
hipotètic mal comportament de l’Església sobre les immatriculacions. “Ens sorprèn, perquè de manera prèvia van
acordar una nota de premsa amb el Govern que expliqués tot això. I quan encara estaven a la reunió amb el president, alguns mitjans de comunicació eren coneixedors de les dades i deien que l’Església es comprometia a retornar 1.000 immobles… i no els podem retornar perquè, com deien al mateix informe, ja no formaven part d’aquest informe, perquè no eren nostres".

Possibilitat real de visita del Papa

Finalment, el portaveu de la CEE creu que "hi ha una possibilitat real que el Papa pugui fer una visita llampec, i que
seria a només un lloc. No seia una visita pastoral, sino aquesta visita a un lloc concret i se sabrà setmanes abans".

Entrevista a Monsenyor Luis Argüello, secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola

0:00 / 0:00

Més actualitat

RELIGIÓ

El responsable del Sosteniment de l'Església anima tothom a "conèixer la feina de l'Església i marcar la X a la Declaració de la Renda

marcar la x a la declaració de la renda

Vicente Rebollo, també bisbe de Tarassona, recorda que els contribuents poden destinar un 0,7 % dels impostos a l'Església i un altre 0,7 a altres finalitats d'interès social

19 abril 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

Carme Riera: "Em fa ràbia veure anuncis de la Generalitat en anglès"

‘Una ombra blanca’ és la nova novel·la de Carme Riera, escriptora, membre de la Reial Acadèmia Espanyola i Premi Nacional de Cultura

19 abril 2024

ECONOMIA I FINANCES

El comitè d’empresa de l’antiga Nissan dona per fet que el miler d’exempleats seran contractats 

acord entre Chery i Ebro

En una entrevista a Ràdio Estel, Miguel Ruiz, membre del comitè i secretari general de SIGEN-USOC de Nissan a Barcelona ha valorat la reindustrialització de “titànica”

19 abril 2024

Redacció