En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Ajuda a l'Església Necessitada diu que el problema de Nigèria és que "alguns volen imposar l'Islam sota amenaces"

La situació de conflicte i actes terroristes de Boko Haram a Nigèria ha estat aquest dimecres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa…

9 juliol 2014

Redacció

Comparteix

La situació de conflicte i actes terroristes de Boko Haram a Nigèria ha estat aquest dimecres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. Recordem que, al nord-est d’aquest país, el més gran de l’Àfrica, morien assassinades ara fa 10 dies almenys 54 persones en atacs contra diverses esglésies. Les accions, atribuïds al grup islamista Boko Haram, es van cometre en quatre petites localitats properes a Chibok, la ciutat on havien estat segrestades dues-centes noies a la seva escola a l’abril passat. Amb aquest nou atac, Boko Haram intensifica una espiral de violència que ha provocat 3.000 morts en el que portem d’any i 12.000 des del 2009. La delegada d’Ajuda a l’Església Necessitada a Barcelona, Ariadna Blanco, ha dit que hi ha un problema de fons, que és “la voluntat que tenen una part dels musulmans d’imposar la sharia o llei islàmica, que comporta coaccions, amenaces i lapidacions”. En altres paraules, segons la responsable de l'entitat pontifícia, "alguns pretenen imposar l'Islam i eliminar el cristianisme o qualsevol altre religió".

Blanco ha recordat que “Nigèria és un país amb una Constitució que preveu teòricament llibertat religiosa i de conversió d’una creença a l’altra, però en canvi, a la pràctica, hi ha 12 estats que tenen aprovada la sharia o llei islàmica amb implicacions fins i tot penals”. La delegada d’Ajuda a l’Església Necessitada a Barcelona també ha subratllat alguns aspectes positius, sobretot “el fet que la majoria dels musulmans nigerians es desmarquen de la violència i la condemnen i, d’altra banda, que el país és un viver de vocacions sacerdotals i religioses, amb 5.000 seminaristes i comunitats vives en què els creients desafien totes les amenaces, fins i tot amb les esglésies destruïdes”.

També ha participat en el col•loqui d’aquest dimecres, a Ràdio Estel, l’economista i advocat Josep Maria Nogué, que ha lamentat les amenaces a la població cristiana, que té “la força de la pregària i vol conviure en pau amb tothom, des d’una voluntat de fer una contribució positiva al futur d’un país on no es pot acceptar que hi hagi coaccions o amenaces als qui es fan cristians o s’allunyen de l’Islam”.

A Nigèria, aquesta última matança del 29 de juny se suma a la de quatre setmanes abans, on també Boko Haram va assassinar una seixantena de cristians a l’estat de Borno, en una església i amb bombes sobre una zona de majoria cristiana a l’estat d’Adamawa. Més enllà dels conflictes socials o polítics entre els nigerians, la persecució dels cristians al nord del país africà, on són minoria, està sent una pràctica massa habitual.

Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 28'30").

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció