En directe

La Caravana

SOCIETAT

L'Ajuntament de Barcelona i l'AMB faran pisos amb empreses lligades a embargaments bancaris a Espanya i finançament d'assentaments a la Cisjordània ocupada

4.500 habitatges de lloguer social que l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona volen construir es realitzaran amb una unió d’empreses on participa, entre d’altres, un fons d’inversió que ha finançat els assentaments d’extremistes jueus a Cisjordània. Aquesta unió d’empreses, on també participa una entitat vinculada al Banco Santander, va adquirir en el seu moment milers de pisos embargats per bancs.

20 gener 2022

Redacció

Comparteix

Habitatge Metròpolis Barcelona és l’empresa que l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB van formar ara fa dos anys per tirar endavant la construcció d’habitatges de lloguer a localitats com Barcelona, Cornellà, Sant Adrià o Montgat. Els ajuntaments aporten el sòl i, per assegurar el finançament de la construcció, es va decidir obrir a la iniciativa privada aquesta empresa. 

Habitatge Metrópolis Barcelona

El concurs per accedir a la construcció d'aquests habitatges l’ha guanyat una oferta conjunta entre Cevasa, empresa lligada al Banco Santander, i Neinor Homes, una firma promotora sorgida a Euskadi que va adquirir en el seu moment bosses de pisos embargats per bancs, i que ara controlen accionistes internacionals.

Els principals són el fons d’inversió luxemburguès Orion i el fons Adar Capital, radicat a les Illes Caiman, i propietat del financer argentí d’origen jueu Zev Marynberg. Aquest financer hauria aportat més de 13,5 milions d’euros a grups d’ultraortodoxes per la construcció d’assentaments il·legals a la Cisjordània ocupada.

També ha fet negocis des de fa 15 anys a Veneçuela, sent acusat als Estats Units de blanquejar diners primer per Hugo Chávez i després per Nicolás Maduro. A Espanya és accionista del grup Prisa.

Tant des de l'Ajuntament de Barcelona com des de l'Àrea Metropolitana es defensa la legalitat de l'adjudicació.

Fonts de les dues institucions defensen que tant Cevasa com Neinor compleixen els requisits legals que marca la legislació espanyola en aquests casos. Asseguren que, tècnicament, s'han realitzat els controls necessaris i que el procediment ha estat del tot transparent.

No han volgut entrar en qualsevol valoració política o d'implicació social i només han recordat que, quan han pogut, sí han establert acords amb entitats socials per tirar endavant promocions d'habitatge de lloguer protegit.

Més actualitat

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023

Marc Molins: "La llei del només sí és sí té moltes deficiències i s'ha de millorar"

Cartells en una manifestació feminista.

L'advocat penalista i doctor en dret Marc Molins constata que la nova norma ha tingut un efecte no desitjat, perquè el text no és correcte i ara s'ha de modificar i "no criticar a qui l'aplica"

31 gener 2023

Redacció