En directe

El Matí a Ràdio Estel

SOCIETAT

L'Ajuntament de Barcelona i l'AMB faran pisos amb empreses lligades a embargaments bancaris a Espanya i finançament d'assentaments a la Cisjordània ocupada

4.500 habitatges de lloguer social que l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona volen construir es realitzaran amb una unió d’empreses on participa, entre d’altres, un fons d’inversió que ha finançat els assentaments d’extremistes jueus a Cisjordània. Aquesta unió d’empreses, on també participa una entitat vinculada al Banco Santander, va adquirir en el seu moment milers de pisos embargats per bancs.

20 gener 2022

Redacció

Comparteix

Habitatge Metròpolis Barcelona és l’empresa que l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB van formar ara fa dos anys per tirar endavant la construcció d’habitatges de lloguer a localitats com Barcelona, Cornellà, Sant Adrià o Montgat. Els ajuntaments aporten el sòl i, per assegurar el finançament de la construcció, es va decidir obrir a la iniciativa privada aquesta empresa. 

Habitatge Metrópolis Barcelona

El concurs per accedir a la construcció d'aquests habitatges l’ha guanyat una oferta conjunta entre Cevasa, empresa lligada al Banco Santander, i Neinor Homes, una firma promotora sorgida a Euskadi que va adquirir en el seu moment bosses de pisos embargats per bancs, i que ara controlen accionistes internacionals.

Els principals són el fons d’inversió luxemburguès Orion i el fons Adar Capital, radicat a les Illes Caiman, i propietat del financer argentí d’origen jueu Zev Marynberg. Aquest financer hauria aportat més de 13,5 milions d’euros a grups d’ultraortodoxes per la construcció d’assentaments il·legals a la Cisjordània ocupada.

També ha fet negocis des de fa 15 anys a Veneçuela, sent acusat als Estats Units de blanquejar diners primer per Hugo Chávez i després per Nicolás Maduro. A Espanya és accionista del grup Prisa.

Tant des de l'Ajuntament de Barcelona com des de l'Àrea Metropolitana es defensa la legalitat de l'adjudicació.

Fonts de les dues institucions defensen que tant Cevasa com Neinor compleixen els requisits legals que marca la legislació espanyola en aquests casos. Asseguren que, tècnicament, s'han realitzat els controls necessaris i que el procediment ha estat del tot transparent.

No han volgut entrar en qualsevol valoració política o d'implicació social i només han recordat que, quan han pogut, sí han establert acords amb entitats socials per tirar endavant promocions d'habitatge de lloguer protegit.

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció