En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Al Regne Unit, ningú no sap si el Brexit arribarà el 29 de març"

El periodista Lluís Foix, l'historiador i membre del Cercle Carlemany Jordi Cerdà i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, han analitzat…

19 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
El periodista Lluís Foix, l'historiador i membre del Cercle Carlemany Jordi Cerdà i el president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, tota la situació del Brexit, que no es produirà finalment el 29 de març, després que el Parlament britànic aprovés dijous passat ajornar la sortida de la Unió Europea mentre rebutjava un altre referèndum. Foix ha destacat que "el Brexit va cap a un camí d'incertesa, en el sentit que ningú, incloent-hi primera ministra i Parlament, no sap si el 29 de març es produirà el desenllaç tant si hi ha acord com si no". En aquesta línia, ha lamentat que "un país de tradició parlamentària i representativa ha arribat a un punt en què la cambra legislativa no deixa que el govern faci el que vol i, a sobre, no té en compte el resultat del referèndum, fet que és una victòria del parlamentarisme".
Per la seva banda, Jordi Cerdà ha comentat que "el que passa és conseqüència lògica de la política exterior del Regne Unit, perquè s'adapta als seus interessos en un país que no ha estat soci lleial de la Unió Europea, des que va entrar el 1973 enmig de la gran resistència francesa". A més, l'historiador ha destacat que "actualment el Regne Unit mira més cap a l'atlantisme i a reconstituir un mercat emergent dins la Commonwealth". Xavier Ferrer, en una de les seves intervencions, ha dit que "encara no se sap què passarà, perquè el Regne Unit ha de demanar aquesta pròrroga". Igualment ha pronosticat que "no es produirà un Brexit dur", tot i que ha admès que "es troba a faltar el pragmatisme britànic". El president del Consell Català del Moviment Europeu ha conclòs que "l'inici de tot és la sortida de manera no volguda, perquè el primer ministre David Cameron va plantejar el referèndum per guanyar-lo i el va perdre per poc, cosa que també és molt difícil de gestionar".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 19 de març.

El dilema és ara si la pròrroga serà més curta, fins al 30 de juny, o més llarga, fins a dos anys. Mentrestant, Brussel•les planteja donar un any més de termini a Londres. La importància de les dues votacions superades per la primera ministra Theresa May és gran perquè tanca les portes a una sortida sense pacte. Això sí, el fet que es descarti un nou pas per les urnes obre interrogants. La complexitat del moment polític que viu ara el Regne Unit es combina amb un debat viu a les institucions i entre la societat, però alhora amb un futur immediat molt incert.

Més actualitat

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció

CULTURA

TEATRE

Sergi López: "El teatre apolític és el més fatxa que hi ha"

L'actor Sergi López als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'actor Sergi López fa al programa 'La Caravana' un al·legat a favor de la cultura i de la societat que es mulla. "El que fem no pot ser inofensiu"

19 juny 2024

Redacció