Com a experts en automòbil i en mobilitat, quina valoració fan des del RACC de la iniciativa de posar en marxa la zona de baixes emissions?
Realment l’acord entre la Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Ajuntament es bo. Allò que s’havia pactat era que les sancions comencessin a l’abril, però es va posposar per raons òbvies. Si que és cert que vivim un moment d’incertesa quant a la mobilitat, perquè s'ha tornat a sortir de casa, però no sabem el que passarà els propers mesos. Pot tornar a caure a causa d'una segona onada. Es per això que creiem que seria necessari esperar a sancionar, perquè no sabem quines seran les necessitats de la gent ni com reaccionarà el transport públic.
La zona ja estava funcionant, i ara s'ha posat en marxa el sistema de sancions per a aquells que circulin per la zona, amb vehicles no permesos i en l’horari establert, de 7 del matí a 8 del vespre i de dilluns a divendres. Era el moment de posar en marxa el tema de les multes?
Creiem que la zona de baixes emissions és molt útil i ajudarà a reduir la contaminació i també a millorar la qualitat de l’aire. Però segurament, en relació amb les sanciones, cal donar alternatives i ajudar els conductors a comprar vehicles adequats. Demanem a les administracions aquests ajuts per poder circular i no dependre del transport públic. Una de les opcions, per exemple, és que la recaptació per les multes vagi a les persones afectades per les restriccions. En aquest sentit, ha estat precipitat posar en marxa les sanciones. S’ha de regular, evidentment, però potser ara no era el moment.
Han tingut vostès ocasió de realitzar sondejos entre els socis del RACC. Saben quin nivell d'acceptació té tota aquesta reestructuració?
Vam fer un estudi, per conèixer les emissions reals dels vehicles que circulaven per Barcelona, i es va concloure que un 20% dels vehicles estaven afectats. Després de l’anunci del començament de la zona de baixes emissions, hi ha hagut una renovació del parc de vehicles, i es diu que, ara per ara, els que no tenen distintiu mediambiental són el 3%. I creiem que cal una solució per aquest percentatge. Son persones sense gaire recursos que necessiten moure’s. Des del RACC, treballem pel conjunt dels usuaris.
Són molts els cotxes afectats? Si molts vehicles han de deixar de circular per la ciutat amb les noves restriccions, ho notarem en la densitat del trànsit?
Estem en un moment en què encara no sabem quins seran els patrons de mobilitat ni les dinàmiques, perquè estem en procés de canvi. És per això que hem demanat flexibilitat horària a les empreses i universitats, per aplanar el transit en hora punta. No sabem encara, de tota manera, si les alternatives seran bones. No se sap com pot afectar tot això, i encara més si afegim el tema de les sancions. Per tant, el panorama és incert.
Finalment, vostè creu que aquesta mesura de les restriccions a la zona de baixes emissions serà bona per a l'estat del medi ambient a Barcelona? O potser caldria completar-lo amb altres accions?
Barcelona comença a multar des d'aquest dimarts els cotxes més contaminants. És l’entrada en vigor del règim sancionador de la zona de baixes emissions, que afecta els cotxes i les motos sense distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) que circulin per tot l’espai que hi ha rondes endins, a l'Àrea Metropolitana. Són els de gasolina matriculats abans del 2000 i els dièsel anteriors al 2006. Les multes van dels 100 als 500 euros, segons la gravetat. Furgonetes, camions i autocars encara tenen uns mesos de coll. Es calcula que es reduiran d'un 15% les emissions de diòxid de nitrogen i un 6, les de diòxid de carboni. Aquest dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la cap d'estudis de mobilitat del Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), Alba Rey, ha valorat tot plegat.
El que sabem és que les emissions no són cent per cent produïdes pel trànsit. És molt important donar alternatives. Cal més flexibilitat en certs aspectes, potser per a la gent que només necessita entrar puntualment a Barcelona. Vam demanar mesures flexibles per a un equilibri entre restriccions i alternatives, com ara millorar molt el transport públic. No podem sancionar sense donar alternatives.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 16 de setembre