En directe

El Matí a Ràdio Estel

POLÍTICA

SOCIETAT

Javi López (PSC): "El nou govern d'Alemanya té dubtes sobre l'oficialitat del català"

L'eurodiputat pel PSC assegura que el català està "millor que ahir" per ser oficial al Parlament Europeu

28 maig 2025

Redacció

Comparteix
Parlament Europeu

El diputat pel PSC al Parlament Europeu, Javi López, ha avançat que "el nou Govern d'Alemanya té dubtes sobre l'oficialitat del català". En una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, l'eurodiputat socialista ha explicat que el país ha canviat la seva opinió sobre aquesta qüestió i està més proper del 'no'. "Fins ara no havia mostrat dubtes i ara, amb el canvi de govern, aquest dimarts sí que n'ha mostrat", ha assegurat.

Tot i això, López ha assegurat que s'està avançant en la negociació sobre l'oficialitat del català. L'eurodiputat socialista ha apuntat que aquest dimarts "va haver-hi menys països que posaven problemes". "Estem millor avui que ahir", ha remarcat. En aquest darrer debat van ser set els països que van posar problemes. En canvi, en anteriors debats n'eren més. També ha explicat que "cap país s'hi ha negat, sinó que ha exposat dubtes".

El diputat també ha manifestat que el Govern estatal està defensant la proposta amb "convicció", que és una "decisió irreversible" i que va en "coherència" amb el passat. "Els passos endavant de les nostres llengües a nivell europeu sempre s'ha fet de la mà del partit socialista", ha reiterat.

"El PP té un doble discurs que l'inhabilita per liderar Espanya"

López ha criticat que "el PP té un doble discurs que l'inhabilita per liderar Espanya". L'eurodiputat socialista ha criticat les pressions del PP per evitar l'oficialitat del català, l'euskera i el gallec a Europa. "És la instrumentalització de les aliances europees per bloquejar una demanda que té a veure amb 20 milions de ciutadans d'espanyols", ha reprovat. Així, l'eurodiputat socialista ha posat com a exemple que en el Parlament Gallec. El Partit Popular va votar a favor de l'ús del gallec a Europa, però que els seus representants "estan bloquejant qualsevol possibilitat" que ho sigui.

Després de l'ajornament d'aquest dimarts, López ha explicat que hi haurà una nova reunió el mes vinent. Aquesta trobada serà sota la presidència de Dinamarca, un país que ha manifestat públicament està a favor de l'oficialitat del català. De totes maneres, López ha apuntat que caldrà "adaptar" la proposta. També ha matisat "l'únic que cal" és no tenir vots en contra.

El socialista també ha detallat que, més enllà que es pugui parlar català al Parlament Europeu, "la clau és la protecció legal que comporta sobre les llengües oficials". 

Resposta a Dolors Montserrat

El socialista també ha respost a Dolors Montserrat, eurodiputada del PP, que va declarar en una entrevista a Ràdio Estel que per a l'aprovació del català a Europa calia que fos una llengua oficial a Espanya. López, però, afirma que no hi ha cap norma que ho digui i que s'hauria de fer el mateix procés que s'està fent actualment. Alhora, l'eurodiputat socialista ha posat l'exemple d'Irlanda i Malta, que tenen dues llengües oficialitzades al Parlament Europeu.

Entrevista a Javi López

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

Plataformes contràries a l'ampliació de l'aeroport asseguren que el projecte "és un document molt 'cutre' i amb pocs detalls"

Aeroport del Prat

Elena Idoate, membre de les plataformes 'Ni un pam de terra' i 'Zeroport' assegura que l'ampliació és un instrument de propaganda.

13 juny 2025

Redacció

ENTREVISTES

MEDI AMBIENT

Ana Caño: "Els recercadors tenim l'obligació de donar solució a la sequera"

"Els recercadors tenim l'obligació de donar solució a la sequera"

Entrevistem a Ana Caño, investigadora del CSIC que ha descobert un avenç científic per desenvolupar plantes resistents al canvi climàtic

12 juny 2025

Redacció

SOCIETAT

Arrels Fundació: "Molt poques persones sense llar denuncien les agressions"

Arrels Fundació

Beatriz Fernández, directora d'Arrels Fundació, assegura que les dues persones agredides a Barcelona es troben bé

12 juny 2025

Redacció