En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Alfons López Tena qualifica de "robatori" el dèficit fiscal de Catalunya, mentre que Carina Mejías el veu "compensat"

El dèficit fiscal de Catalunya, xifrat en 8.455 milions d'euros per l’informe estatal presentat dimecres passat per la Fundació d'Estudis Fedea, ha estat aquest dilluns…

28 juliol 2014

Redacció

Comparteix
El dèficit fiscal de Catalunya, xifrat en 8.455 milions d'euros per l’informe estatal presentat dimecres passat per la Fundació d'Estudis Fedea, ha estat aquest dilluns el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. El dirigent de Solidaritat Catalana per la Independència Alfons López Tena ha qualificat de trampós aquest estudi, alhora que ha assegurat que l’informe avala la seva coneguda frase “Espanya ens roba”, perquè es demostra que el desequilibri és prou gran. “Al Canadà, als Estats Units, a Alemanya, a Suïssa, a Austràlia i també a la Unió Europea, com a tot arreu, el sistema es basa en l’objectiu de saber quants impostos paguen les empreses i les persones que viuen en un determinat país i quanta despesa pública que prové de la Unió Europea va a parar a aquell país. I aquest informe del Ministeri d’Hisenda diu que tota la despesa pública que es fa a Madrid s’atribueix a Madrid en un 15 per cent i en un 19 per cent a Catalunya, perquè beneficia Catalunya. Això és com dir que tota la despesa de la Unió Europea per la seva estructura a Brussel•les es considera despesa pública feta a Espanya”, ha explicat.
En canvi, la portaveu de Ciutadans al Parlament, Carina Mejías, ha dit que, tot i que cal millorar la fiscalitat de Catalunya, l’informe demostra que “les inversions que l’estat fa a Catalunya, entre elles el Port i l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, compensen els desequilibris”. Mejías ha explicat que “les balances fiscals han estat elaborades amb moltíssima precisió, tot i que és cert que Catalunya aporta més del que rep”. En aquesta mateixa línia, la dirigent de Ciutadans ha aclarit que “hi ha una part que és contribució de la resta d’Espanya a Catalunya i que no es comptabilitza en aquest informe, per exemple dins les balances comercials, empresarials i socials”.
També ha participat en el col•loqui d’aquest dilluns a Ràdio Estel l’assessor fiscal Dani Duro, que ha assegurat que la mateixa publicació de les balances fiscals ja destapa un problema que va més enllà de la dimensió econòmica. “Aquí es tracta de saber quina és la situació de Catalunya en relació amb Espanya i de saber si aquesta situació perjudica d’alguna manera el creixement de Catalunya”, ha destacat. Duro també ha dit que, “al qui sigui independentista, això de les balances fiscals no li hauria d’interessar res, i el que hauria d’intentar és aconseguir com a mínim el concert econòmic, que ja és almenys la independència financera”. Com a conclusió, l’assessor fiscal ha assegurat que, “per conèixer les dades reals, cal fer càlculs que no poden ser només mitjançant el mètode del govern espanyol, com tampoc a partir d’un sistema com l’utlitzat per alguns economistes de casa nostra”.
Recordem que el càlcul del Ministeri d'Hisenda contrasta amb les dades del govern català, que situa en poc més de 15.000 milions d'euros el dèficit fiscal de Catalunya amb l'administració central el 2011, l'últim any amb dades disponibles. 
Es pot escoltar aquí tot el col·loqui (a partir del minut 25'00").

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció