En directe

La Caravana

ESGLÉSIA CATALUNYA

“Als diaques, Déu ens elegeix per servir”

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, presideix aquest diumenge, 11 d'octubre, una celebració de l'Eucaristia en què seran ordenats dos nous diaques:…

9 octubre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, presideix aquest diumenge, 11 d'octubre, una celebració de l'Eucaristia en què seran ordenats dos nous diaques: Samuel Gutiérrez i Xavier Montané. Són dos testimonis de vocació al Ministeri Ordenat procedents d'àmbits diferents, cadascú amb el seu procés i el seu discerniment. Aquests dos seminaristes rebran el diaconat dins el seu camí cap al presbiterat, i arriben així a la recta final de la seva formació, marcada per l'anomenada etapa pastoral. Aquest divendres, en una entrevista en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, un dels futurs ordenats, Samuel Gutiérrez, periodista i redactor de Catalunya Cristiana entre els anys 1999  2015, ha parlat d’aquest moment en la seva vocació, que ha qualificat de "molt important perquè és la base del servei per a qualsevol altre ministeri".

Com vius aquest moment, tot just cinc anys després de l'entrada al Seminari?
Molt bé. A banda dels nervis normals d’una gran celebració i d’un gran pas, el visc amb alegria. És per això que en Xavier i jo hem escollit el lema "Serviu el Senyor amb alegria". L'alegria d’haver-nos sentit estimats i ara de poder servir el Poble de Déu, ara en el diaconat, i d’aquí uns anys com a prevere. Som escollits per servir el poble. I puc dir que és veritat que, en l’amor, trobem la joia. És desbordant, veritablement. També és cert que es tractarà d’una celebració que vivim en circumstàncies especials i no podran ser-hi tots els qui voldrien fer-ho. Ens hem preocupat perquè puguin assistir representats de totes les comunitats. Per sort, podrem oferir una retransmissió per streaming a través del web Bisbat de Sant Feliu. Tothom està convidat a seguir la celebració i a pregar per i amb nosaltres. Tota pregària es poca. Per cert, crec que la celebració es molt maca i, sobretot, diumenge ens tornarà a estimar Jesucrist, un cop més.

El diaconat és el grau del sagrament de l'Orde que marca ja el compromís de celibat, obediència, predicació de la Paraula de Déu, caritat i altres missions i serveis. Què representa dins del teu procés?
Es un pas definitiu, decisiu, i molt important. Un primer grau decisiu, perquè es tracta de la base del servei per a qualsevol altre ministeri. El visc amb molta consciencia del que suposa. També es tracta d’una promesa de celibat, d’obediència al bisbe i de fer cada dia la litúrgia de les hores. Però sobretot es el servei a la Paraula i al Poble del Senyor. Per a mi, és decisiu. Alguns deien que és com el casament. Hi ha un canvi ontològic, i rebem l’Esperit Sant, perquè la missió ens sobrepassa. Ell és el veritable protagonista, des del baptisme. És l’Esperit Sant qui te un paper cabdal.

Com ha estat la crida de Déu al sacerdoci en la teva vida?
És molt difícil de resumir, però ho intentaré. Ha estat marcada per la relació d’amistat amb Jesucrist. Tot va començar en un encontre personal amb Jesús, quan jo tenia 19 anys. Hi ha un abans i un després d’aquest moment en la meva vida. A partir d’aquí, el Senyor sempre em feia una pregunta: "M’estimes?" És el que li demana a Pere a l’evangeli. I hi ha un intent de respondre per la meva part. Per respondre-la, hi havia diversos camins. Podia ser la vida monàstica, que ens deixa sols amb el Senyor, però també pot ser una consagració en el món, com quan treballava a Catalunya Cristiana, on veia que la vida i la fe no estan renyides i les podia desenvolupar en una tasca sola. I després hi ha una crida més profunda, de servei total. El Senyor ha anat parlant, en cada moment, per a aquesta crida, sobretot a estimar i deixar-se estimar. És agenollar-nos, als peus de la humanitat i cuidar-la.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 9 d'octubre.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció