En directe

Fabricació Pròpia

INTERNACIONAL

"Amb Biden, es recuperarà l'esperit de cooperació internacional"

El periodista i analista Lluís Foix ha assegurat aquest dilluns que "el que està passant als Estats Units, després de la victòria de Joe Biden,…

23 novembre 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
El periodista i analista Lluís Foix ha assegurat aquest dilluns que "el que està passant als Estats Units, després de la victòria de Joe Biden, és una anomalia que es remunta a l'inici de la Presidència de Donald Trump, una situació que no forma part de la tradició política nord-americana que ha dominat durant el segle XX". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha lamentat el fet que "Trump no ha concedit la victòria a Biden, tot i la diferència de 70 vots electorals i 6 milions de suport popular". Foix ha pronosticat que "això durarà fins al 20 de gener, en un context en què sempre hi ha només un president i, fins al 20 de gener, serà encara Donald Trump". El periodista ha dit, a més, que l'encara mandatari "pot fer moltes coses, gestos que siguin contradictoris i preocupants, tot i que no podrà elaborar lleis perquè encara el Congrés està pendent de constituir-se del tot".
En un altre moment, Lluís Foix, ha elogiat els canvis en positiu que pot tenir la Presidència de Joe Biden. "Per exemple, el qui sona per ser nou secretari d'Estat, Tony Blinken, és un europeista format a París, i pot trencar amb la dinàmica aïllacionista de Trump per tornar a allò que ha fet gran els Estats Units des de 1918, amb dues línies d'actuació: la seguretat col·lectiva i l'expansió de les democràcies", ha explicat. Tot i que ha reconegut que "la política dels Estats Units ha tingut històricament irregularitats, entre elles el suport al general Franco el 1959 i la inducció al cop d'Estat de Pinochet a Xile el 1973", ha aclarit que "la prioritat democràtica i la victòria sobre el comunisme i la Unió Soviètica, sense cap tret, ha estat una constant positiva". Foix ha subratllat que "la victòria de Biden no és només la d'un demòcrata que derrota un republicà, sinó un retorn a la política d'aliances que ha marcat la política dels Estats Units l'últim segle".
Lluís Foix ha assegura també que "les qualitats d'una persona no depenen només de l'edat, com s'ha vist ara amb dos candidats a la Casa Blanca de més de 70 anys, quan hi ha hagut aspirants més joves en altres moments". En aquest sentit, ha afegit que el país havia arribat "a una deriva més pròpia dels populismes, i Trump n'és un exemple quan diu que la premsa americana és enemiga del poble, cosa que no és la tradició de les democràcies liberals". El periodista s'ha mostrat convençut, a més, que "el canvi de Biden tindrà repercussions en la política internacional, en els protocols del canvi climàtic, en l'Aliança Atlàntica i en altres fòrums en una recuperació de l'esperit de cooperació a nivell mundial entre els països democràtics". Sobre el que pugui passar les properes setmanes fins al relleu presidencial, Foix ha dit que "Trump creia que podria revertir el resultat electoral alts tribunals, però ara el seu entorn familiar i el mateix Partit Republicà l'estan fent veure que aquesta tàctica no porta enlloc". I ha pronosticat que el president sortint "pot canviar d'estratègia i seguir influint, amb els seus més de 87 milions de seguidors de Twitter i altres accions que el convertiran previsiblement en un president a l'ombra, quan habitualment un expresident es retirava, cosa que no passarà amb Trump". Igualment ha apuntat que, fins i tot, "es podria tornar a presentar a les eleccions del 2024".
El veterà analista ha comentat finalment que "Trump, a diferència de Barak Obama i anteriors predecessors que no es manifesten gairebé mai públicament, seguirà alimentant el seu 'ego' personal, que és exagerat, i ho farà difonent informacions que ell sap que són del tot falses". Ha afegit, a més, que "ha acusat la premsa de difondre 'fake news' quan ell és el principal impulsor d'aquestes notícies falses". I encara ha conclòs que el repte dels nord-americans "és tornar a cosir les ferides de la divisió social i tornar a recuperar l'obertura acadèmica, política i en les relacions internacionals".
Es pot escoltar AQUÍ el prorama El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 23 de novembre.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció