En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Amb diàleg i reconeixement mutu, neixen solucions polítiques"

Jose Rodríguez, diputat d'Esquerra al Parlament, Roberto Labandera, militant del PSC i exportaveu parlamentari d'Infraestructures, Javier Barreña, conseller portaveu del PP al districte barceloní de…

27 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jose Rodríguez, diputat d'Esquerra al Parlament, Roberto Labandera, militant del PSC i exportaveu parlamentari d'Infraestructures, Javier Barreña, conseller portaveu del PP al districte barceloní de Nou Barris, i Alexander Golovin, analista polític de l'Institut Ostrom Catalunya, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, el que pot ser a partir d'ar l’activitat política, tant a Catalunya com arreu de l’Estat, després de la primera reunió de la Taula de Diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. El representant d'ERC ha destacat que "una taula de diàleg o negociació té un sentit, que és la fi de la negació del conflicte polític i el reconeixement de les parts". Jose Rodríguez ha afegit que "hi ha un govern català, d'un color, i uns governs estatals que intenten mantenir i garantir la unitat de l'Estat". Igualment ha conclòs que, "en el reconeixement de les parts i en el diàleg i la negociació, s'inicien les solucions polítiques, parlant sense màxims i sense línies vermelles, exposant totes les possibilitats que hi ha". Rodríguez ha defensat que "l'independentisme sempre ha tingut mà estesa i ha plantejat el diàleg com la gran eina".
Per la seva banda, Javier Barreña ha lamentat que "el president del govern espanyol s'hagi reunit amb Quim Torra, un president autonòmic rebut com si fos un cap d'Estat, quan les coses no es porten així". El representant del PP ha acusat Pedro Sánchez de "fer una picada d'ull a l'independentisme català per aconseguir vots i estabilitat, un objectiu que lliga amb el de mantenir el poder, tant Sánchez com Torra". En aquesta línia, ha assegurat que "vivim en una Catalunya totalment enfrontada en dues parts: una que defensa la unitat, llei, la Constitució i l'Estatut d'autonomia i una altra que respecta la llei només quan es favorable i que, a més, va fer l'any 2017 un cop d'Estat". Finalment ha dit que "la legislatura està totament esgotada i Torra hauria de convocar eleccions urgentment".
Roberto Labandera ha subratllat que "el que va passar aquest dimecres és l'inici d'un camí de treball i el compliment d'un acord polític entre el PSOE i Esquerra, amb el suport d'Unides Podem i altres forces del Congrés per obrir un diàleg". El representant socialista ha recordat que "el conflicte de Catalunya està tan enquistat que, fins i tot quan s'han anunciat properes eleccions que no sabem quan seran i que són molt necessàries, es veu igualment la urgència d'iniciar el diàleg". Labandera ha admès que "hi ha diferències importants entre els dos governs que es van reunir, amb un ordre del dia que passa almenys per començar, però Catalunya necessita una sortida discutida i negociada". Ha conclòs que "el que és bo és plantejar-se un programa de retrobament entre un sector important de la política catalana i la resta de forces polítiques espanyola, representades pels respectius governs". Finalment Labandera ha defensat "que es doni més vida a una taula catalana de diàleg que ja existeix".
I Alexander Golovin s'ha mostrat crític amb aquesta taula de diàleg. Ha dit que aquest instrument, el de parlar, "és important però aquesta taula està destinada al fracàs, perquè no hi ha un objectiu clar de què es vol, amb uns que parlen de retrobament i altres d'independència,com també perquè és fals i no pas sincer, ja que només l'independentisme creu que l'altra part és vàlida i per això vol un referèndum, i finalment perquè no es fa en igualtat de condicions, tenint en compte que uns poden posar els altres a la presó". En la mateixa línia, l'analista ha dit que "la màxima idea de diàleg és un referèndum, la millor mesura per impulsar aquest diàleg".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 27 de febrer.

Ens hem preguntat quin ritme hauria de seguir aquest treball per acostar posicions i superar distanciaments i enfrontaments, mentre la societat continua observant el que passa amb diverses visions i discrepàncies. També hem explorat quines altres taules de diàleg polític i social hi pot haver, sobretot a Catalunya, per contribuir a la sortida d’un conflicte de moment estancat.  El fet que les entitats de la societat civil no s’hagin sumat des de Catalunya a aquesta primera reunió no exclou que tinguin un paper important en aquesta nova etapa oberta. El govern espanyol subratllava divendres passat la necessitat de començar de zero aquesta fase de distensió. Segurament són necessaris, ara més que mai, uns missatges que no tinguin to de màxims, perquè poden allargar els desencontres, sinó de consens en allò que pugui ser més compartit per tothom.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció