En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

Amb l'Any Jubilar, es vol mostrar com "la misericòrdia és la biga mestra que sosté la vida de l'Església"

El Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització ha presentat aquest divendres la celebració de l’Any Jubilar de la Misericòrdia, que començarà…

4 desembre 2015

Redacció

Comparteix
El Consell Pontifici per a la Promoció de la Nova Evangelització ha presentat aquest divendres la celebració de l’Any Jubilar de la Misericòrdia, que començarà aquest dimarts. El Papa farà un gest en forma d’obra de misericòrdia, en les perifèries de la caritat, un divendres cada mes, començant pel dia 18. La misericòrdia de Déu no és una realitat nova. Amb aquesta commemoració, l’Església vol que actualitzem aquest gran valor en les nostres vides. Aquest divendres a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, l'arquebisbe Rino Fisichella, president del Pontifici Consell per a la Nova Evangelització, juntament amb el bisbe secretari José Octavio Ruiz Arenas i el sotssecretari Graham Bell, ha presentat les modalitats d'organització del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, que durarà fins al 20 de novembre de l’any vinent. També han parlat de la participació dels fidels i pelegrins en aquest esdeveniment, alhora que han explicat algunes iniciatives relacionades amb un esdeveniment que es proposa mostrar com "la misericòrdia és la biga mestra que sosté la vida de l'Església''.
Els responsables del dicasteri de Nova Evangelització han explicat que, des de dimarts 1 de desembre a la Via della Conciliazione número 7, està obert el punt d'informació per a pelegrins. És un lloc on es pot obtenir informació sobre tot el programa del Jubileu, formalitzar la inscripció per pelegrinar a la Porta Santa, recollir les entrades per a les diverses celebracions que requereixen l'entrada gratuïta i retirar el document acreditatiu de la participació en el Jubileu. Un capítol important és el dels centenars de voluntaris que presten un servei d'acollida i assistència a tots els pelegrins, especialment a la Via della Conciliazione i a la Plaça de Sant Pere, en les altres basíliques i en Esglésies jubilars. L'arquebisbe Fisichella ha recordat també que la Col•lecció de textos o subsidis per viure l'Any Jubilar, preparada pel Pontifici Consell que presideix "està ja completa, en 10 idiomes, incloent-hi l'ucraïnès i el coreà de pròxima aparició".
I pel que fa a l'obertura de la Porta Santa de Sant Pere, Rino Fisichella ha explicat que celebració tindrà lloc a la Plaça de Sant Pere a partir de les 9:30 hores. Serà introduïda per la lectura d'alguns fragments de les quatre constitucions conciliars (Dei Verbum, Lumen gentium, Sacrosanctum Concilium i Gaudium et spes) i de dos fragments d’ Unitatis redintegratio, sobre l'ecumenisme, i Dignitatis humanae, sobre la llibertat religiosa. Recordem que tot just el 8 de desembre es compleix el 50è aniversari de la conclusió del Concili Ecumènic Vaticà II. L’arquebisbe ha anunciat també que el Papa demanarà l'obertura de la Porta i la travessarà. Després d'ell, els cardenals, els bisbes i representants dels sacerdots, diaques, religiosos, religioses i laics creuaran la Porta Santa i es dirigiran en processó fins a la tomba de l'apòstol Pere, des d'on tindrà lloc el ritu final de la Missa. El Papa, després, resarà l'Àngelus com és habitual des de la finestra del Palau Apostòlic .
Dimarts a la tarda, s’acabarà la celebració a la Plaça de Sant Pere amb una suggestiva i única presentació titulada "Fiat lux: Illuminating Our Common Home". Es tracta d'una projecció de fotografies sobre la façana i la cúpula de Sant Pere, tretes del repertori d'alguns dels grans fotògrafs del món, que presenten imatges inspirades en la misericòrdia, la humanitat, el món natural i el canvi climàtic. I el diumenge 13 de desembre, per primera vegada en la història dels jubileus, s'obriran les Portes Santes en totes les catedrals del món. El divendres següent, 18 de desembre, el Sant Pare farà un gest simbòlic obrint la Porta de la Misericòrdia a l'alberg "Don Luigi di Liegro", de la Càritas de Roma a Via Marsala, on des de fa 25 anys s'acullen totes les persones amb greus necessitats que necessiten ajuda. Aquest gest serà el primer amb el qual "el Papa donarà inici als signes que un divendres al mes pretén realitzar com a expressió de les obres de misericòrdia". Finalment, ha destacat que ''la pàgina web oficial del Jubileu, traduïda en 7 idiomes, permetrà seguir els grans esdeveniments que tindran lloc a Roma també pels qui no podran ser-hi presents físicament''.
Primera predicació d'Advent
D'altra banda, el Papa i la cúria romana han assistit aquest mateix divendres, al matí, a la primera predicació d’Advent, a càrrec de Raniero Cantalamessa. A la capella Redemptoris Mater del Vaticà, a partir de la constitució Lumen Gentium i 50 anys després de la cloenda del Concili Vaticà II, el caputxí i predicador de la Casa Pontifícia ha parlat de l’Església com a esposa i cos de Crist. La segona estarà dedicada a la crida a la santedat, mentre que la tercera tractarà sobre l’exemplaritat de la Mare de Déu. En la predicació d’aquest divendres, Cantalamessa ha assegurat que s’ha parlat poc dels continguts espirituals del Concili Vaticà II, i ha parlat d’eclesiologia sobre Crist, sobre l’ànima i sobre l’encontre personal amb Jesús. Raniero Cantalamessa ha destacat que, "si l’Església és esposa de Crist, genera nous fills en unir-se per amor al seu espòs, i això depèn del seu amor a Crist".
Missatge de Francesc al Seminari Internacional d'Estudis sobre Dones i Treball
El Papa ha enviat, a través del secretari d’Estat Pietro Parolin, un missatge adreçat als participants en el Seminari Internacional d’Estudis sobre Dones i Treball, organitzat pel Pontifici Consell per als Laics i que s'ha fet aquest divendres 4 i aquest dissabte 5 de desembre a Roma. En l’escrit, Francesc expressa el seu desig que "la dona pugui harmonitzar el món laboral amb el compromís familiar i impulsar una economia i una política rica en humanitat". A més, destaca la importància de reflexionar sobre les conseqüències de l’actual dicotomia entre les exigències familiars i l’organització del treball, alhora que assegura que "el paper de la dona en la família, com també en l’educació dels fills, és insubstituïble". El pontífex diu finalment que prega per les dones i la seva integració en el món laboral, tema del simposi.
I d'altra banda, la jornada de divendres es completa amb un altre apunt sobre l'activitat del Papa, que ha rebut George Pell, prefecte de la Secretaria per a l’Economia, el president de les Filipines, Benigno Aquino III, i l’arquebisbe nunci apostòlic a Moçambic, Edgar Peña Parra.
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 4 de desembre.

Més actualitat

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció

ABUSOS SEXUALS

Els criminòlegs calculen que només es denuncien un 5% dels casos d'agressió sexuals entre menors

Manifestació a Sant Vicenç de Castellet per denunciar la violació a una menor

El catedràtic en psicologia forense de la UB, Antonio Andrés Pueyo, creu que un càstig generalitzat "no és la millor solució" per reduir les agressions sexuals entre menors

26 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Santi Rodríguez: "Feijóo continuarà passi el que passi"

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció