En directe

Fórmula Estel

Sense categoria

Amnistia Internacional demana una comissió de la veritat sobre els morts a les residències catalanes durant la pandèmia

L’entitat evidencia una manca d’inversió i desprotecció judicial i política a les residències catalanes durant la pandèmia i demana que es revisin tots els casos que han quedat arxivats.

1 febrer 2022

Redacció

Comparteix

Des que va esclatar l'inici de la pandèmia, ara fa dos anys, milers de persones han mort a causa de la Covid. Concretament, 35.670 persones grans que vivien en residències.

Molts familiars demanen que s'esclareixin les possibles responsabilitats que se'n deriven i que s'investigui qui va decidir, especialment en aquella duríssima primera onada, que els seus pares i mares, avis i àvies no fossin traslladats a l'hospital.

Ara, molts d'aquests familiars se senten oblidats perquè pràcticament totes les comissions d'investigació que s'han tirat endavant, han quedat en no res. Amnistia Internacional els ha donat veu.

El portaveu d'Amnistia Internacional Catalunya, Eduard Martínez, demana a la Fiscalia que els familiars i les víctimes participin en el procediment judicial per poder aportar proves i el seu testimoni. "Així, la impunitat no acabarà planant damunt de l'ombra del que va poder passar a les residències a Catalunya i a Espanya", sobretot, en aquella primera onada. En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Martínez ha considerat que els familiars no troben espais, ni en l'àmbit judicial ni polític, perquè no s'han creat comissions parlamentàries d'investigació.

Un informe de l'entitat conclou que nou de cada deu investigacions del Ministeri Públic han quedat arxivades de manera pràcticament immediata i sense investigar, i l'organització considera que hi ha una manca d'investigacions exhaustives per part de la Fiscalia i que aquestes, si n'hi ha, són insuficients.

"No hi pot haver aquesta impunitat. Tenim dreta a saber la veritat del que va passar", ha dit Enriqueta López, qui va perdre la seva mare en una residència quan va arrencar la pandèmia

Segons ha apuntat el portaveu, les competències sobre les residències de gent gran, durant la primera onada de la pandèmia, van passar del departament d'Afers Socials al de Salut, i Amnistia Internacional ho atribueix a una manca d'inversió de la sanitat pública que s'ha fet en l'última dècada.

Amnistia reclama que es pugui accedir a una veritat individual i col·lectiva per poder establir bases per tal que no es tornin a repetir els protocols que es van establir durant la primera onada.

L'Enriqueta López, una de les moltes persones que van perdre un familiar en una residència quan va arrencar la pandèmia, ha demanat a Ràdio Estel que es faci justícia i s'investigui què va passar. "No hi pot haver aquesta impunitat. Tenim dret a saber la veritat del que va passar", ha afegit.

Entrevista a Eduard Martínez, portaveu d'Amnistia Internacional Catalunya i Enriqueta López, qui va perdre la seva mare en una residència durant la primera onada

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció

RÀDIO ESTEL

TURISME

Ràdio Estel us porta a conèixer el monestir de Poblet i la comarca de la Conca de Barberà

Anunci Twitter Poblet

Aquest divendres 29 de setembre, 'La Caravana' de Ràdio Estel viatjarà fins al monestir de Poblet per fer un programa especial

25 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

El sindicalista denuncia que va ser torturat a la comissaria de Via Laietana als anys 70 i ara la Fiscalia ha acceptat una querella presentada contra sis expolicies

22 setembre 2023

Redacció