En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Anton Gasol, Lluís Sols i Lluís Foix coincideixen a demanar un sistema públic de pensions més just

La reforma i el futur de les pensions ha estat aquest divendres al matí el tema del Mirador de l'actualitat, dins el programa El primer…

29 novembre 2013

Comparteix

La reforma i el futur de les pensions ha estat aquest divendres al matí el tema del Mirador de l'actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. L'economista Anton Gasol, del Centre d'Estudis Econòmics i Socials, ha defensat ''un sistema públic just de pensions que garanteixi la solidaritat intergeneracional, davant l'individualisme capitalitzador que aporten els fons privats''. En to crític amb el que s'ha fet aquests últims anys a Espanya, ha explicat que, ''des del 1964 fins al 2000, hi havia un superàvit entre el que es generava en cotitzacions i els pagaments als pensionistes, però aquests diners sobrants s'han diluït en els Pressupostos de l'Estat i no s'han reservat per pagar pensions en temps de dèficit, que és el que hi ha de manera continuada des del 2000''.

Per la seva banda, el periodista Lluís Foix ha recordat que el sistema no es pot deslligar de la situació social global, i ha dit que ''les diferències entre els qui tenen més i els qui tenen menys han augmentat, a Catalunya, de més d'un 20 per cent els últims 20 anys''. En canvi, Foix ha subrallat, com a dada positiva, ''que la crisi actual i les dificultats dels pensionistes han generat un important increment de la solidaritat entre els ciutadans, començant per l'interior de les famílies, i això no es produïa tant abans en temps de bonança''.

També ha participat en el debat el col·laborador de Cristianisme i Justícia Lluís Sols, que ha criticat la reforma de les pensions del govern espanyol. Com a principal argument, Sols ha explicat que ''aquest 0,25 per cent d'increment que garanteix el projecte governamental no aturarà la disminució del poder adquisitiu dels pensionistes, ja que l'augment vinculat a la millora econòmica que preveu l'executiu és impossible precisament perquè no es podran equilibrar mai els balanços entre les cotitzacions dels treballadors a la Seguretat Social i els pagaments de les mateixes pensions''. I entre les possibles solucions de futur, a banda dels mecanismes de solidaritat, Anton Gasol ha proposat ''que l'IVA, l'impost més vinculat a la productivitat, nodreixi el fons per pagar les pensions''.

Recordem que el govern espanyol prepara una reforma de les pensions que preveu apujar d'un 0,25 per cent el seu sostre màxim com a mínim i que les pensions pugin l'IPC més el 0,5 per cent en temps de bonança. La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, argumenta que la reforma servirà ''per garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions a llarg termini''. L'oposició i els sindicats, però, qualifiquen el projecte d'injust perquè ''retallarà el poder adquisitiu dels pensionistes''.

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció