En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Anton Gasol, Lluís Sols i Lluís Foix coincideixen a demanar un sistema públic de pensions més just

La reforma i el futur de les pensions ha estat aquest divendres al matí el tema del Mirador de l'actualitat, dins el programa El primer…

29 novembre 2013

Comparteix

La reforma i el futur de les pensions ha estat aquest divendres al matí el tema del Mirador de l'actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. L'economista Anton Gasol, del Centre d'Estudis Econòmics i Socials, ha defensat ''un sistema públic just de pensions que garanteixi la solidaritat intergeneracional, davant l'individualisme capitalitzador que aporten els fons privats''. En to crític amb el que s'ha fet aquests últims anys a Espanya, ha explicat que, ''des del 1964 fins al 2000, hi havia un superàvit entre el que es generava en cotitzacions i els pagaments als pensionistes, però aquests diners sobrants s'han diluït en els Pressupostos de l'Estat i no s'han reservat per pagar pensions en temps de dèficit, que és el que hi ha de manera continuada des del 2000''.

Per la seva banda, el periodista Lluís Foix ha recordat que el sistema no es pot deslligar de la situació social global, i ha dit que ''les diferències entre els qui tenen més i els qui tenen menys han augmentat, a Catalunya, de més d'un 20 per cent els últims 20 anys''. En canvi, Foix ha subrallat, com a dada positiva, ''que la crisi actual i les dificultats dels pensionistes han generat un important increment de la solidaritat entre els ciutadans, començant per l'interior de les famílies, i això no es produïa tant abans en temps de bonança''.

També ha participat en el debat el col·laborador de Cristianisme i Justícia Lluís Sols, que ha criticat la reforma de les pensions del govern espanyol. Com a principal argument, Sols ha explicat que ''aquest 0,25 per cent d'increment que garanteix el projecte governamental no aturarà la disminució del poder adquisitiu dels pensionistes, ja que l'augment vinculat a la millora econòmica que preveu l'executiu és impossible precisament perquè no es podran equilibrar mai els balanços entre les cotitzacions dels treballadors a la Seguretat Social i els pagaments de les mateixes pensions''. I entre les possibles solucions de futur, a banda dels mecanismes de solidaritat, Anton Gasol ha proposat ''que l'IVA, l'impost més vinculat a la productivitat, nodreixi el fons per pagar les pensions''.

Recordem que el govern espanyol prepara una reforma de les pensions que preveu apujar d'un 0,25 per cent el seu sostre màxim com a mínim i que les pensions pugin l'IPC més el 0,5 per cent en temps de bonança. La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, argumenta que la reforma servirà ''per garantir la sostenibilitat del sistema públic de pensions a llarg termini''. L'oposició i els sindicats, però, qualifiquen el projecte d'injust perquè ''retallarà el poder adquisitiu dels pensionistes''.

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció