En directe

Laudes

SANITAT

Antoni Trilla demana als grups de risc que es vacunin contra la COVID: "S'han vacunat, però encara se'n podrien vacunar més"

Els casos de virus respiratoris a Catalunya han augmentat, però l'epidemiòleg ho emmarca dins de la "situació habitual" de l'hivern

20 desembre 2023

Redacció

Comparteix

Les dades del Departament de Salut mostren un augment dels casos de virus respiratoris a Catalunya, sobretot de coronavirus, però també de la grip, el rinovirus i el virus respiratori sincicial. Xifres que s'acosten al pic de l'epidèmia, però que no alarmen Antoni Trilla. L'epidemiòleg de l'Hospital Clínic creu que corresponen a la "situació usual" de cada Nadal, però no desisteix en cridar la població a vacunar-se, especialment a aquells grups de risc. "S'han vacunat, però encara se'n podrien vacunar més" ha dit en una entrevista a La Caravana de Ràdio Estel.

Vacunació de persones grans en una residència de Bagà el passat mes de setembre

Vacunació a un ambulatori de Bagà el passat mes de setembre | ACN

Els grups de risc, és a dir aquells que es troben més exposats a la COVID-19, són els majors de 60 anys, les persones amb malalties, i dones embarassades, que segons l'especialista, "tenen més números d'ingressar que la població general". Trilla creu també que "ara és un bon moment perquè la gent de risc consulti al seu CAP i es vacuni". L'arribada de dinars i sopars en família en espais tancats o les aglomeracions als carrers de les ciutats fan augmentar el risc de contagi.

"Ara és un bon moment perquè la gent de risc consulti al seu CAP i es vacuni"

La creixent desaparició de la mascareta

Ara està decreixen l'ús de la mascareta, indispensable durant els dos primers anys de pandèmia, i Trilla ha recordat que aquesta és molt útil per reduir el risc de transmissió. Recomana usar-la si els símptomes no fan que t'hagis de quedar a casa. "(Si la ciutadania no es posa la mascareta), els contagis són més alts. És una decisió voluntària, però, des del punt de vista de salut pública, si tots la portéssim hi hauria menys contagis" ha afegit.

Trilla recomana usar la mascareta si els símptomes no fan que t'hagis de quedar a casa"

Una nova variant del coronavirus

La població i la medicina avancen en la lluita contra el coronavirus, però la malaltia segueix la seva particular evolució. La proliferació d'una nova variant, la JN.1, ha tornat a posar en alerta la comunitat científica. Trilla la qualifica de més contagiosa i "més hàbil d'escapar-se", però porta bones notícies. "Diuen que la clínica que provoca aquesta nova variant és semblant a l'Òmicron, és a dir, poques complicacions, pocs malalts greus i pocs ingressos a les UCI".

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024