En directe

Camins

SOCIETAT

Arasa: "Cal dignificar les tombes, però sense fer batalla política"

L'historiador i estudiós de la Batalla de l'Ebre Joan Pallarès, el periodista i investigador sobre la Guerra Civil i el franquisme Daniel Arasa i el president de l'Associació…

18 juliol 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'historiador i estudiós de la Batalla de l'Ebre Joan Pallarès, el periodista i investigador sobre la Guerra Civil i el franquisme Daniel Arasa i el president de l'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre, Joan Antonio i Muntanya, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de reivindicar la pau i la reconciliació després de fets com la Batalla de l'Ebre, de la qual es compleixen 80 anys el proper 25 de juliol. Antonio i Muntanya ha anunciat que "es farà aquest dissabte, a les 19.00h a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre, l'acte institucional de commemoració, amb la presència ja confirmada del president Quim Torra i la consellera de Justícia, Ester Capella". D'altra banda, ha destacat que "la finalitat principal del Poble Vell i l'associació és fer pedagogia de la pau, sense dubte, motiu pel qual el lema de la commemoració Corbera d'Ebre, poble vell, monument de la pau, on s'escolta el silenci".
Arasa ha recordat que "la Batalla de l'Ebre és la més important de la guerra, amb més víctimes i on moren més catalans, la majoria republicans". En aquesta línia, ha destacat que "va ser la puntilla del franquisme per guanyar la guerra i, amb aquest enfrontament, la moral republicana cau del tot i després les tropes franquistes ja no troben resistència". El periodista ha assegurat, en un altre moment, que "cal recuperar la història i dignificar les tombes de les persones d'uns i altres, però sense convertir això en batalla política i en agressivitat o odi". Pallarès, per la seva banda, ha elogiat el llibre El Ebro en llamas, de Daniel Arasa, que ha definit com "el millor que s'ha escrit sobre aquella batalla", que ha qualificat "d'absurda i xoc fratricida que es podria haver evitat". També ha comentat que, "des de fa més de 50 anys, els requetès del Terç de Montserrat van recuperar homenatges als caiguts dels dos bàndols i, més tard durant els anys 70, actes organitzats per la Lleva del Biberó van estar oberts a la presència de qui volgués anar-hi, d'un costat i de l'altre".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 18 de juliol.

Més actualitat

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció

Marta Vilalta: "La majoria del 52% hi continua sent i Esquerra no abandona el projecte de república catalana"

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en una roda de premsa.

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, ha deixat clar que l'acord amb el grup parlamentari socialista "és una qüestió puntual"

3 febrer 2023

Redacció