En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Arasa: "Cal dignificar les tombes, però sense fer batalla política"

L'historiador i estudiós de la Batalla de l'Ebre Joan Pallarès, el periodista i investigador sobre la Guerra Civil i el franquisme Daniel Arasa i el president de l'Associació…

18 juliol 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'historiador i estudiós de la Batalla de l'Ebre Joan Pallarès, el periodista i investigador sobre la Guerra Civil i el franquisme Daniel Arasa i el president de l'Associació del Poble Vell de Corbera d'Ebre, Joan Antonio i Muntanya, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de reivindicar la pau i la reconciliació després de fets com la Batalla de l'Ebre, de la qual es compleixen 80 anys el proper 25 de juliol. Antonio i Muntanya ha anunciat que "es farà aquest dissabte, a les 19.00h a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre, l'acte institucional de commemoració, amb la presència ja confirmada del president Quim Torra i la consellera de Justícia, Ester Capella". D'altra banda, ha destacat que "la finalitat principal del Poble Vell i l'associació és fer pedagogia de la pau, sense dubte, motiu pel qual el lema de la commemoració Corbera d'Ebre, poble vell, monument de la pau, on s'escolta el silenci".
Arasa ha recordat que "la Batalla de l'Ebre és la més important de la guerra, amb més víctimes i on moren més catalans, la majoria republicans". En aquesta línia, ha destacat que "va ser la puntilla del franquisme per guanyar la guerra i, amb aquest enfrontament, la moral republicana cau del tot i després les tropes franquistes ja no troben resistència". El periodista ha assegurat, en un altre moment, que "cal recuperar la història i dignificar les tombes de les persones d'uns i altres, però sense convertir això en batalla política i en agressivitat o odi". Pallarès, per la seva banda, ha elogiat el llibre El Ebro en llamas, de Daniel Arasa, que ha definit com "el millor que s'ha escrit sobre aquella batalla", que ha qualificat "d'absurda i xoc fratricida que es podria haver evitat". També ha comentat que, "des de fa més de 50 anys, els requetès del Terç de Montserrat van recuperar homenatges als caiguts dels dos bàndols i, més tard durant els anys 70, actes organitzats per la Lleva del Biberó van estar oberts a la presència de qui volgués anar-hi, d'un costat i de l'altre".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres 18 de juliol.

Més actualitat

El nou model de residències encarirà a Catalunya el preu de les places uns 250 euros mensuals

L'escena d'una residència de gent gran a Catalunya

Segons Cinta Pascual, presidenta de les patronals de residències ACRA i CEAPs, "no hi ha prou espais per garantir que les unitats de convivència siguin de 15 persones"

1 juliol 2022

Redacció

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció