En directe

El Matí a Ràdio Estel

ACCIÓ SOCIAL

Arcadi Oliveres, Premi ICIP Constructors de Pau 2017

L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha decidit atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2017 a Arcadi Oliveres per la seva incansable dedicació…

22 setembre 2017

Redacció

Comparteix

L'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha decidit atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2017 a Arcadi Oliveres per la seva incansable dedicació i compromís amb la prmoció de la pau, la justícia social, els drets humans i el desarmament, des d’una perspectiva universal.

Vinculat des de jove al moviment escolta, al moviment cristià Pax Christi i a l’institut Victor Seix de Polemologia, va rebre les primeres influències del pensament pacifista per part de Frederic Roda i Joan Botam. En l’època de la dictadura franquista, el seu compromís amb la democràcia el va portar a integrar-se a l’Assemblea de Catalunya, des d’on va promoure la Marxa de la Llibertat, el 1976, per reclamar "Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”. 

L’any 1982 s’uneix a Justícia i Pau, entitat que acabarà presidint i des de la qual impulsa la primera campanya del 0,7% d’ajut al desenvolupament dels països del Tercer Món des de Justícia i Pau. Al llarg de la seva trajectòria, el seu decidit activisme l’ha portat a participar en les campanyes del moviment anti OTAN, contra el comerç d’armes, per l’objecció de consciència al servei militar obligatori i l’objecció fiscal, contra el deute extern dels països empobrits i contra les guerres. En la seva vessant dedicada a la justícia global, també ha estat un ferm defensor de la regularització d’immigrants, ha estat vinculat al moviment antiglobalitzador i a les protestes del 15-M a Catalunya

Arcadi Oliveres ha esdevingut un personatge influent i un referent per a la formació dels joves gràcies a la seva gran qualitat d’orador i de comunicador, que ha demostrat en innombrables xerrades i conferències divulgatives arreu del territori.

L'Institut Català Internacional per la Pau convoca anualment, des de l'any 2011, el Premi ICIP, Constructors de Pau amb la finalitat de guardonar i reconèixer públicament persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.

El Premi consisteix en un reconeixement públic, una escultura creada pel Premi Nobel de la Pau, artista i activista Adolfo Pérez Esquivel, anomenada Porta de Sol, i una dotació econòmica de 4.000 euros.

Anteriors guardonats

El Premi ICIP Constructors de Pau ha arribat enguany a la setena edició. La primera edició del premi, corresponent a l’any 2011, va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol. L’any 2012, el Premi ICIP va ser concedit a cinc Mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia.

L’any 2013, l’ICIP va guardonar l’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Diviak, pel seu coratge en la defensa de Sarajevo durant la Guerra dels Balcans i el seu treball en favor de les víctimes del conflicte. L’any 2014, el Premi ICIP Constructors de Pau va recaure a la Women’s International League for Peace and Freedom (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat, WILPF), per la seva trajectòria centenària en el treball de dones per la pau i el desarmament.  Un any més tard, el 2015, el reconeixement va ser pel pare caputxí Joan Botam,  impulsor de nombroses iniciatives vinculades a la pau i a l’ecumenisme i un clar defensor de la religió com a font de pau i diàleg.

Finalment, l’any 2016, el Premi ICIP Constructors de Pau va recaure en l’organització no governamental Brigades Internacionals de Pau per la seva tasca de protecció dels defensors dels drets humans que treballen en àrees de repressió i conflicte.

Anteriorment, l’octubre del 2011, l’ICIP va concedir una edició extraordinària del guardó al Parlament de Catalunya en representar la continuïtat i el llegat de les institucions Pau i Treva i el Consolat del Mar.

Més actualitat

Marta Pontnou: "No n’hi ha prou amb empoderar-nos. Necessitem unes lleis que vagin més enllà de les nostres eines"

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, fent la presentació del pla d'acció per combatre la pressió estètica.

L’assessora d’imatge i membre del grup d’experts que ha elaborat el pla contra la pressió estètica proposa “canviar el sistema de consumir i anar cap a un model de roba sota demanda”

27 març 2023

Redacció

Esther Giménez-Salinas: "Els països que tenen pena de mort, no tenen una situació més pacífica ni menys violenta"  

D'aquesta manera, la síndica de greuges ha defensat un sistema penal menys punitiu i més basat en la reparació del dany a la víctima en aquells casos on la situació ho permeti

24 març 2023

Redacció

Jaume Collboni aposta per reduir les escales de creuers i que el port de Barcelona sigui el punt de sortida dels viatgers

Jaume Collboni, als estudis de Ràdio Estel

El candidat del PSC a Barcelona assegura que "l'Eixample es pot pacificar si s'augmenta l'oferta de transport públic"

23 març 2023

Redacció / Arquebisbat de Tarragona