En directe

Fabricació Pròpia

RÀDIO ESTEL

Associació Noves Vies: "La Generalitat inclompleix la llei d’estrangeria en l’atenció als menors immigrants no acompanyats"

L’Associació Noves Vies és referent en les qüestions judicials de menors immigrants no acompanyats. Està formada per professionals del dret i de l’àmbit social que treballen…

19 febrer 2016

Comparteix
L’Associació Noves Vies és referent en les qüestions judicials de menors immigrants no acompanyats. Està formada per professionals del dret i de l’àmbit social que treballen per la integració d’aquests menors a la societat catalana, donant-los suport jurídic i social.  Per aquesta tasca va ser guardonada amb el Premi Solidaritat 2015. El jurat va destacar el treball de l’associació per obtenir sentències exemplars que posen en evidència els sistemes de protecció que vetllen per aquests nens i nenes.
A la Fórmula Estel de divendres 19 de febrer hem conversat amb l'Albert Parés, advocat expert en immigració i president de l’Associació Noves Vies. El Tribunal Suprem els hi ha donat la raó sobre les males pràctiques de la Generalitat de Catalunya, la Fiscalia de protecció de menors i els Mossos, que inclompleixien la llei d’estrangeria en l’atenció als menors immigrants no acompanyats, ja que haurien de portar-los a un centre de menors i després comunicar el cas a la fiscalia, i es salten el primer pas. "És una situació molt greu", avisa l'Albert Parés. "Els joves tenen una manca de formació de l'àmbit jurídic".
L’Associació Noves Vies ha estat pionera en l’estudi i l’anàlisi de la situació dels menors immigrants no acompanyats: "La gran majoria són de població sub-sahariana: Ghana, Gambia, Senegal, Mali... Més o menys sempre tenen una edat entre 16 i 17 anys", informa el president. Arriben a l'Associació pel boca-orella. 
Comprovar l'edat
L'entitat denuncia que vulneren els drets dels menors immigrants no acompanyats a l’hora de verificar l’edat: "La Fiscalia i la Generalitat no es creu el passaport, sense cap motiu". Per això es fan unes proves mèdiques basades en un estudi dels anys 50 en gent de raça blanca occidental, assegura l'Albert Parés: "Està comprovat per la comunitat científica internacional que no es poden aplicar els mateixos criteris". El Tribunal Suprem ha donat la raó a l'Associació Noves Vies en aquest sentit, doncs no es pot fer un estudi de l'edat si el passaport és vàlid.
Quan van recollir el premi al Parlament de Catalunya el passat 15 de febrer l'Albert Parés va trobar-se amb Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies. "La consellera em va dir: 'Hem de parlar d'aquest tema', però a mi parlar per parlar no m'agrada, m'agrada parlar per buscar solucions, que n'hi ha. No estem demanant res de l'altre món".
Escolta l'entrevista a Albert Parés (minut 28)

Més actualitat

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Coronas (ERC): "Ara mateix no contemplem l'escenari de formar un tripartit d'esquerres a Barcelona"

El portaveu adjunt d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona assegura en una entrevista a Ràdio Estel que l'acord de pressupostos a Barcelona fa estirar el model del PSC cap al model republicà

21 febrer 2024

Redacció