En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

Barcelona es planteja vigilar els aparcaments al carrer amb els mòbils dels usuaris i instal·lacions fixes

En una entrevista a 'El Matí a Radio Estel', Jordi Castellà, membre de la Càtedra UNESCO en Privadesa de Dades, i del Center for Cybersecurity Research of Catalonia, ha explicitat els seus dubtes sobre la seguretat de les dades personals que s'haurien de facilitar per tirar endavant la iniciativa.

15 desembre 2021

Redacció

Comparteix

Barcelona es planteja vigilar els aparcaments al carrer amb els mòbils dels usuaris o instal·lacions fixes. En una entrevista a Ràdio Estel, Jordi Castellà, actual director del Departament d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili i també membre de la Càtedra UNESCO en Privadesa de Dades i del Center for Cybersecurity Research of Catalonia, té dubtes sobre la seguretat de les dades personals que s'haurien de facilitar per tirar endavant la iniciativa.

L'Ajuntament de Barcelona estudia establir a tota la ciutat un nou sistema de vigilància tecnològica de les places d'estacionament al carrer que deixi enrere el control fet només per la guàrdia urbana i els agents municipals. Des del consistori s'ha explicat a aquesta emissora que vol establir una solució que millori tant la gestió de l'espai i les sancions com optimitzar l'ús de la grua. Per fer això possible, planteja un sistema que aprofiti els mateixos mòbils dels barcelonins usuaris i instal·lacions fixes.

Barcelona té actualment 200.000 places d'estacionament en superfície. Prop de 50.000 regulades entre l'àrea blava, l'àrea verda i les exclusives de residents. A aquestes se sumen 74.000 places d'aparcament per motos, 9.600 per càrrega i descàrrega i 56.000 places d'estacionament no regulat. La gestió de l'ús incorrecte de tot aquest volum de places ocasiona una despesa personal i mediambiental molt important. Per això, des del consistori, dintre dels objectius de Barcelona Agenda 2030, es vol millorar la vigilància gràcies a un nou sistema que faci servir xarxes de comunicació ja existents com ara els dispositius propis dels usuaris.

El comissionat d'Agenda 2030 de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Rodríguez, ha explicat a Ràdio Estel que "volem una solució que sigui efectiva i que es pugui escalar. Per això, un cop tinguem la solució guanyadora farem una prova pilot i, en funció dels resultats, decidirem com ho escalem".

Rodríguez ha explicat que començaran amb una prova pilot amb les places reservades a persones amb mobilitat reduïda. El comissionat ha dit que compten amb l'assessorament tecnològic de la fundació Mobile World Congress. També ha explicat que en tot moment es garantirà la seguretat de les dades dels usuaris.

No obstant això, Castellà té dubtes: "Ara mateix, pensar un sistema de sancions que involucri els usuaris jo no ho veig gens clar". Per això, ha qüestionat com es pot garantir la veracitat d'aquest sistema. "Se'm fa impossible pensar a sancionar, identificar el vehicle, fins a quin punt em puc refiar d'aquest usuari i com assegurem la veracitat d'aquest sistema", ha comentat.

Castellà ha explicat que, avui dia, s'ha de vigilar a qui i a on se cedeixen les dades personals perquè, tecnològicament, no es pot garantir el 100% de seguretat. "Quan tu aportes les teves dades, perds el seu control i confies que l'altra part en farà un bon ús o que el sistema sigui prou segur perquè ningú pugui entrar i difondre-les", ha alertat Castellà.

Entrevista a Jordi Castellà, expert en ciberseguretat

0:00 / 0:00

Més actualitat

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Rutes originals per Barcelona

Rutes originals per Barcelona

Totes les propostes amaguen històries curioses i llegendes antigues de la capital catalana

11 juliol 2024