En directe

La Caravana

ESGLÉSIA CATALUNYA

Beatificats 16 màrtirs de la persecució religiosa dels anys 30

L’Església arxidiocesana de Barcelona té, des del dissabte 10 de novembre, 16 nous beats màrtirs de la persecució religiosa dels anys 30 a Espanya. Són…

11 novembre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

L’Església arxidiocesana de Barcelona té, des del dissabte 10 de novembre, 16 nous beats màrtirs de la persecució religiosa dels anys 30 a Espanya. Són tres laics vinculats a Sant Pere Ad Vincula, 9 religiosos d’aquesta congregació, tres germanes caputxines de la Mare del Diví Pastor i una franciscana dels Sagrats Cors. La basílica de la Sagrada Família va acollir una celebració molt viscuda, amb el lema “Un a l’amor” i amb presència de centenars de persones vinculades a les obres eclesials implicades. Com a enviat del Papa Francesc, va presidir l’Eucaristia el cardenal Giovanni Angelo Becciu, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants. En l’homilia, va destacar que, “en un context de persecució a Espanya, amb odi a l’Església, es va oprimir la dignitat humana i els principis de llibertat i democràcia”.

El purpurat, a més de recordar la dimensió de perdó i reconciliació amb què els beats van donar la vida, també va assegurar que “aquests testimonis de la fe han viscut amb generositat i coratge els valors de la vida religiosa, cosa que va provocar l’ira dels qui van voler acabar amb l’Església a Espanya”. En la mateixa línia, va definir aquests testimonis com “una denúncia silenciosa de la discriminació, del racisme i dels abusos contra la llibertat religiosa, que és, com ha comentat el Papa, un bé suprem que cal tutelar i un dret fonamental contra les pretensions totalitàries”. Podeu escoltar AQUÍ la celebració, transmesa per Ràdio Estel.

El més important de la Missa va ser, però, el ritu de la beatificació, durant els primers minuts. Després que l’arquebisbe de Barcelona, Joan-Josep Omella, demanés formalment la inscripció dels màrtirs entre els beats, amb la posterior presentació a càrrec de la postuladora María de los Ángeles Maeso (Franciscanes dels Sagrats Cors) i els vicepostuladors Benjamín García Paíno (Sant Pere Ad Vincula) i Purificación Robredo (Caputxines de la Mare del Diví Pastor), el cardenal Becciu va llegir la Carta Apostòlica, signada pel Sant Pare.

Immediatament es van descobrir tres grans icones amb la imatge dels beats en un color viu que guarnia l’altar principal del gran temple d’Antoni Gaudí. Els beats són concretament els laics Gregori Díez, Camila Díez i Eliseu Moradillo; els religiosos de Sant Pere Ad Vincula Teodor Illera, Joaquim Gómez, Màxim Franco, Joaquim Puente, Bernat Puente, Estanislau Tajadura, Àngel de la Iglesia, Ricard Guerra i Acaci Maria Calleja; les caputxines de la Mare del Diví Pastor Andrea Solans, Maria Auxili Noguera i Patrocini Vilanova i la franciscana dels Sagrats Cors Carlota de la Visitació Duque. Un cop ja proclamats com a models de vida, es van presentar una mostra de les seves relíquies, que van quedar exposades a la dreta del presbiteri fins al final de l’Eucaristia.

Basílica plena, amb molts concelebrants

Entre els concelebrants principals, van ser-hi el cardenal Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit, l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, l’arquebisbe Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell, i els bisbes Agustí Cortés (Sant Feliu de Llobregat), Josep-Àngel Saiz (Terrassa), Romà Casanova (Vic), Xavier Novell (Solsona), Sergi Gordo i Antoni Vadell (auxiliars de Barcelona) i Salvador Cristau (auxiliar de Terrassa). També van participar-hi de manera destacada el cardenal Ricardo Blázquez, president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Valladolid, el cardenal Carlos Amigo, emèrit de Valladolid, el nunci del Papa a Espanya i Andorra, Renzo Fratini, i l’arquebisbe Fidel Herráez, de Burgos (diòcesi d’origen de bona part dels nous beats).

Igualment van concelebrar l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i desenes de preveres, amb el secretari de Litúrgia Joan Obach com a mestre de Cerimònies i Ramon Ollé i Jordi-Albert Garrofé com a principals diaques assistents. Pel que fa a autoritats civils, va participar-hi el director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, Marcel•lí Joan, entre altres representants polítics i de la societat civil. En els minuts finals, els representants de les tres congregacions dels beats van agrair la beatificació al Papa i als qui han fet possible la celebració, incloent-hi la Sagrada Família, representada també pel seu rector, Josep Maria Turull, i pel president del Patronat del temple, Esteve Camps, entre altres personalitats.

Tres dies de pregària, comunió i fraternitat

Les celebracions per aquesta beatificació de 16 màrtirs han concentrat en tres dies diversos actes. Els més destacats, a banda de la Missa de dissabte, van ser una vetlla de pregària el divendres 9 de novembre, a la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, i l’Eucaristia d’Acció de Gràcies, presidida pel cardenal Omella, el diumenge 11 a la Catedral. S’hi van presentar en les ofrenes unes cadenes, un anell i un rosari. I al final, es va fer una petita processó amb les relíquies dels 16 nous beats, per quedar dipositades a la Capella dels Màrtirs que hi ha al claustre.

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció