En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Begoña Elisalde: “L’oïda és l’últim que es perd; el malalt pot escoltar amb el telèfon”

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant…

31 març 2020

Comparteix
El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant en tothom qui ha de passar per instants especialment durs en què no pot estar amb qui voldria ni en el lloc desitjat, la Junta de Govern, GT d’Atenció Pal·liativa i el GT de Dol i pèrdues ha elaborat un llistat de Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19 amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives, guiar i acompanyar el dol en uns moments tan restrictius i anòmals.
En declaracions a Ràdio Estel, la psicòloga Begoña Elisalde, especialista en dol i acompanyament, ha dit que “els rituals de comiat en els primers moments són importantíssims per adonar-nos dels canvis importants i irreversibles que patirem a la nostra vida", i ha lamentat que "no poder-los fer és molt dur”. Per aquest motiu, ha explicat que “ara estem sobrevivint, però després vindrà el pitjor i ho haurem de treballar”.
D’altra banda, ha destacat que, en els moments de dol a distància, és molt important utilitzar la simbologia. En aquest sentit, Begoña Elisalde ha recomanat que pensem “en allò nostra que li agradaria tenir a l’altra persona que ha mort”. En aquest sentit, ha posat com a exemples “una colònia, una carta o reunir objectes entre diverses persones i donar-los al personal de la funerària”. A més, ha recordat que “això és un ajornament que un dia acabarà i ens podrem reunir, per fer funeral”.
Una altra recomanació de la psicòloga és realitzar un exercici mental positiu i pensar que “no hi ha res comparable a estar al costat i agafar-nos la mà. On sigui que puguem estar ens podem concentrar i pensar en que ens agradaria dir-li a aquella persona”. Ha afegit que “l’oïda és l’últim que es perd" i que, "si posem un telèfon al malalt, segurament podrà escoltar”. Segons Begoña Elisalde, “les mesures preses són molt dures". I ha destacat, d'aquesta situació que, "encara que siguin decisions imposades, la sensació de culpa és pròpia i els psicòlegs ho notarem d’aquí a un temps, perquè ara encara estem parant el cop i després en sortiran els efectes”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció