En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Begoña Elisalde: “L’oïda és l’últim que es perd; el malalt pot escoltar amb el telèfon”

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant…

31 març 2020

Comparteix
El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant en tothom qui ha de passar per instants especialment durs en què no pot estar amb qui voldria ni en el lloc desitjat, la Junta de Govern, GT d’Atenció Pal·liativa i el GT de Dol i pèrdues ha elaborat un llistat de Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19 amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives, guiar i acompanyar el dol en uns moments tan restrictius i anòmals.
En declaracions a Ràdio Estel, la psicòloga Begoña Elisalde, especialista en dol i acompanyament, ha dit que “els rituals de comiat en els primers moments són importantíssims per adonar-nos dels canvis importants i irreversibles que patirem a la nostra vida", i ha lamentat que "no poder-los fer és molt dur”. Per aquest motiu, ha explicat que “ara estem sobrevivint, però després vindrà el pitjor i ho haurem de treballar”.
D’altra banda, ha destacat que, en els moments de dol a distància, és molt important utilitzar la simbologia. En aquest sentit, Begoña Elisalde ha recomanat que pensem “en allò nostra que li agradaria tenir a l’altra persona que ha mort”. En aquest sentit, ha posat com a exemples “una colònia, una carta o reunir objectes entre diverses persones i donar-los al personal de la funerària”. A més, ha recordat que “això és un ajornament que un dia acabarà i ens podrem reunir, per fer funeral”.
Una altra recomanació de la psicòloga és realitzar un exercici mental positiu i pensar que “no hi ha res comparable a estar al costat i agafar-nos la mà. On sigui que puguem estar ens podem concentrar i pensar en que ens agradaria dir-li a aquella persona”. Ha afegit que “l’oïda és l’últim que es perd" i que, "si posem un telèfon al malalt, segurament podrà escoltar”. Segons Begoña Elisalde, “les mesures preses són molt dures". I ha destacat, d'aquesta situació que, "encara que siguin decisions imposades, la sensació de culpa és pròpia i els psicòlegs ho notarem d’aquí a un temps, perquè ara encara estem parant el cop i després en sortiran els efectes”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció