En directe

La Missa de cada dia

RÀDIO ESTEL

Begoña Elisalde: “L’oïda és l’últim que es perd; el malalt pot escoltar amb el telèfon”

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant…

31 març 2020

Comparteix
El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha tret una guia per acompanyar el qui ho necessiti en els moments de dol en la soledat. Pensant en tothom qui ha de passar per instants especialment durs en què no pot estar amb qui voldria ni en el lloc desitjat, la Junta de Govern, GT d’Atenció Pal·liativa i el GT de Dol i pèrdues ha elaborat un llistat de Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant el confinament per l’epidèmia de COVID-19 amb l’objectiu de reconfortar, oferir algunes alternatives, guiar i acompanyar el dol en uns moments tan restrictius i anòmals.
En declaracions a Ràdio Estel, la psicòloga Begoña Elisalde, especialista en dol i acompanyament, ha dit que “els rituals de comiat en els primers moments són importantíssims per adonar-nos dels canvis importants i irreversibles que patirem a la nostra vida", i ha lamentat que "no poder-los fer és molt dur”. Per aquest motiu, ha explicat que “ara estem sobrevivint, però després vindrà el pitjor i ho haurem de treballar”.
D’altra banda, ha destacat que, en els moments de dol a distància, és molt important utilitzar la simbologia. En aquest sentit, Begoña Elisalde ha recomanat que pensem “en allò nostra que li agradaria tenir a l’altra persona que ha mort”. En aquest sentit, ha posat com a exemples “una colònia, una carta o reunir objectes entre diverses persones i donar-los al personal de la funerària”. A més, ha recordat que “això és un ajornament que un dia acabarà i ens podrem reunir, per fer funeral”.
Una altra recomanació de la psicòloga és realitzar un exercici mental positiu i pensar que “no hi ha res comparable a estar al costat i agafar-nos la mà. On sigui que puguem estar ens podem concentrar i pensar en que ens agradaria dir-li a aquella persona”. Ha afegit que “l’oïda és l’últim que es perd" i que, "si posem un telèfon al malalt, segurament podrà escoltar”. Segons Begoña Elisalde, “les mesures preses són molt dures". I ha destacat, d'aquesta situació que, "encara que siguin decisions imposades, la sensació de culpa és pròpia i els psicòlegs ho notarem d’aquí a un temps, perquè ara encara estem parant el cop i després en sortiran els efectes”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024