El primer debat televisat entre el candidat republicà, l'actual president Donald Trump, i el demòcrata i exvicepresident, Joe Biden ha estat un autèntic caos segons els analistes. Interrupcions, insults i soroll esgotador per a l'espectador, sense cap proposta de govern, van ser els principals ingredients. Es va veure un Trump agressiu i desafiant davant un adversari que no va brillar i va tenir dificultats per concentrar-se, però sense cap relliscada greu. Segons l'enquesta de la CNN, 6 de cada 10 espectadors han atorgat la victòria a Biden, mentre que un 28% ha considerat que Trump ha estat el guanyador. Aquest mateix dimecres, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el politòleg Alexander Golovin, ponent de la Secció d'Estudis Polítics, Jurídics i Socials de l'Ateneu Barcelonès, ha qualificat el debat de confrontació previsible en el moment actual.
Quina és la seva opinió general d'aquest primer debat entre Trump i Biden?
Amb aquest tipus de debats, tots posem moltes expectatives. La gent té grans idees de com ha de ser i espera grans moments, però la realitat es una altra. Realment no serveixen per canviar l'opinió de la gent que vota. Segons totes les enquestes la intenció de vot, la veritat és que no canvia. Serveixen, això sí, per agafar ressò als mitjans i posar en marxa l’electorat. En aquest sentit, Trump no va tenir grans moments per deixar el ridícul Biden, que és una mica el seu estil, i no ha pogut desenvolupar-lo. En canvi, Biden anava amb més por, potser pels lapsus que ha tingut en mítings (s’ha especulat amb la possibilitat que tingui moments de demència), però ha resistit bé durant el debat.
Segons les enquestes de la mateixa cadena de televisió, el primer guanyador d'aquesta primera trobada de candidats ha estat Joe Biden. Què li sembla?
Biden va guanyar el debat, però hi mancava algú que ho fes millor.
L'estat del Tribunal Suprem, els impostos de Trump, les crisis racistes i la imposició de la llei i l'ordre als carrers, com també la gestió de la crisi sanitària, són alguns dels temes que si s'hi van tractar. Què destacaria d’d'aquestes qüestions i del seu tractament durant el debat?
El debat va començar amb un tema que afavoria Trump, com és la vacant del Tribunal Suprem. És una qüestió en què ell te dret a nomenar qui vulgui, dintre dels seus quatre anys de mandat. Aquest va ser el seu millor moment. Biden va agafar més força segons avançava la nit. El que va quedar clar és que són dues candidatures que no tenen res a veure. Pel que fa a la pandèmia, per exemple, Trump no pensa tancar el país. Biden, en canvi, té una visió més europea, com ara la de tancar els negocis i decretar confinaments i fer més cas als experts sanitaris. Son dues candidatures molt diferents i molt poc reconciliables.
El debat s'ha portat molt al terreny personal, amb nombroses acusacions i menyspreus entre els candidats, i poc cap a l'àmbit polític i de propostes d'accions concretes. Com podem interpretar això?
Trump intenta revalidar el càrrec. És normal que es critiquin més les seves polítiques. A més, li agrada centrar-se en qüestions personals, és el seu estil. Biden té moltes divisions en el seu partit i busca un discurs encaminat a recuperar la confiança en el càrrec de president i d’atacar el seu rival més enllà de qüestions polítiques.
Cal esperar que, en futurs debats, aquesta línia tan caòtica canviarà i seran més concrets? O creu que seguiran així?
No soc optimista. Crec que els futurs debats no milloraran gaire el to ni clarificaran altres temes. De fet, si se'n fan més, és per un compromís de totes dues campanyes. Amb el debat d'aquest dimarts a la nit, ja podríem perfectament donar-ho tot per acabat.
Qui creu que guanyarà finalment les eleccions?
No se sap mai. Trump va guanyar contra pronòstic l'any 2016. Biden fa una campanya similar a la de Hillary Clinton ara fa quatre anys. En els estats clau, els marges son molts ajustats, com ja vam veure. Realment crec que tot està en un 50 per cent de possibilitats per a cada candidat.