El metge internista de l'Hospital Sant Pau de Barcelona Josep Maria Guardiola i l'economista Josep Lluís Masriera han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació epidemiològica a Catalunya, on es relaxen les mesures restrictives des de dilluns 24 de maig. Guardiola ha destacat que "els números han baixat força als hospitals, on hi havia en la pitjor època 500 pacients Covid, en el cas de Sant Pau, i aquest dijous n'hi havia només 6". Al costat d'això, ha aclarit que "existeix el perill que ens relaxem massa, cosa que podria portar conseqüències nefastes". Igualment el metge internista ha recordat que "això és nou, cosa que fa difícil frenar les diversions i altres costums". Per la seva banda, Masriera s'ha mostrat "il·lusionat i esperançat, perquè es veu la llum al final del túnel, motiu pel qual hem d'agrair a metges i sanitaris en general el seu esforç i la seva feina". Ha admès que "la situació ha estat molt complicada en la pandèmia, a nivell de restauració, d'hotels i de turisme en general". L'economista ha recordat també que "és important haver pres les mesures de reobertura de comerços, bars i centres esportius, així com més llibertat en altres espais, entre ells centres religiosos, però el que és fonamental és que les persones siguin responsables, amb les distàncies, l'ús de la mascareta i la higiene de mans".
En un altre moment, Josep Lluís Masriera ha assegurat que la realitat de la crisi "encara té temps de recorregut, amb els ERTOs i la problemàtica de treballadors que potser no recuperaran el seu lloc, pel fet que ser en llocs que havien tancat". L'economista ha avisat que "encara no hem patit el més fort de la crisi econòmica". Dit això, ha lamentat que, "a la zona costanera de la Península Ibèrica, tenim una dependència total del turisme", i ha demanat al nou govern de Pere Aragonès "un esforç per recuperar l'economia productiva i la transició cap a un nou model". Josep Maria Guardiola ha explicat que "la immunitat de grup és una barrera que es posa al virus perquè no pugui saltar d'un cos a un altre, i això s'acostuma a donar quan el 80 per cent de la població està immunitzada, ja que el virus no té el suport necessari per expandir-se". De tota manera, ha comentat que, "a més de la immunització, hem de continuar amb les eines de la distància social i el rentat de mans". El metge internista ha subratllat la importància "d'anar molt a poc a poc per no caure en errors d'altres moments".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 21 de maig
Més actualitat
ACTUALITAT
SOCIETAT
La causa de l’apagada elèctrica: “un desajust tècnic entre l’oferta i la demanda” d’energia

El vicepresident de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers de Catalunya avisa que la xarxa espanyola no compleix amb el nivell d’interconnexió que exigeix la Unió Europea
29 abril 2025
Redacció,