En directe

Cocodril Club

SOCIETAT

"Cal gestionar el turisme perquè porti creixement i benestar"

Arcadi Oliveres, economista i activista social, Lluís Alegre, exconseller de Turisme i vicepresident del Centre d'Estudis Econòmics i Socials, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior…

21 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Arcadi Oliveres, economista i activista social, Lluís Alegre, exconseller de Turisme i vicepresident del Centre d'Estudis Econòmics i Socials, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col•legi d’Economistes, han analitzat aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, el moment actual del sector turístic, que sembla que alenteix el seu creixement en el que pot ser un canvi de cicle, segons Exceltur, l’associació que reuneix les empreses més rellevants del sector a Espanya. L’entitat apunta, en les seves previsions, que Catalunya caurà fins al cinquè lloc en competitivitat per la taxa turística. Alegre ha destacat que "tothom mira el turisme amb interès, perquè és una activitat econòmica que dona feina, encara que sigui millorable, ens internacionalitza i és un fet positiu amb una motxilla d'oportunitats, no pas de pedres com diuen alguns moguts per la turismofòbia". En aquesta línia, l'exconseller ha recordat que "cal gestionar el turisme, perquè porti creixement sostenible, benestar i progrés, tenint en compte que sempre hi ha coses per millorar". Igualment ha comentat que "cal fer esforços, començant pel mateix sector però també des de les administracions públiques, que han de portar la batuta de la coordinació". Finalment Lluís Alegre ha atribuït els fracassos en el turisme a "no posar-se d'acord entre tots" els implicats.
Josep Vila Abelló, per la seva banda, ha comentat que, "quan es parla de turisme, la gent pensa només en el visitant que ve aquí, però es pensa poc en l'estacional, amb la persona que fa desplaçaments interiors per anar de vacances". Ha qualificat de "molt estable, repetitiu i familiar" aquest turisme. D'altra banda, ha dit que cal valorar sempre aquestes altres formes turístiques, entre elles "també els creuers, amb els viatgers que fan vida al vaixell i després baixen en una ciutat determinada, fan despesa i generen un benefici, el que sigui". Finalment ha assegurat que "no s'ha de partir d'una base turismofòbica o populista". I Arcadi Oliveres ha destacat que "el sector és sòlid i consolidat", però ha lamentat que "té el gran defecte de la precarietat laboral dels qui treballen en el turisme, tant si són cambrers, com si són treballadores d'habitació o altres". En aquesta línia, el també economista ha denunciat que, "a Lloret de Mar, per posar-ne un exemple, hi ha molts treballadors que ni tan sols tenen contracte laboral".
 
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 21 de març.

La millora del Producte Interior Brut turístic serà d’un 1,7 per cent aquest any, davant del 2 que hi va haver l’any 2018 i lluny del 4 i el 5 per cent de millora en exercicis anteriors. A partir d'aquestes dades, el col·loqui ha servit per analitzar també la necessitat d’impulsar polítiques “més favorables en matèria de planificació, càrregues impositives, estratègia i regulació de pisos turístics”. Amb tot aquest panorama, el turisme d'aquest 2019 a Catalunya encara presenta incògnites sobre la temporada d'hivern i, encara més, davant la perspectiva de la Setmana Santa i l'estiu.

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció