Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, les tensions entre l’Iran i els Estats Units, que s’han intensificat aquests dies després de l’atac a dos petroliers, un de Noruega i l’altre del Japó, al golf d’Oman. Font, en referencia als atacs, ha destacat que, “si se sabés qui ha dut a terme l’atac, se'n podrien esbrinar-ne els motius, però és difícil que això passi”. Said ha destacat que “el Pròxim Orient sempre ha estat un tauler d’escacs on hi han jugat els Estats Units, Xina, Rússia i Europa”, i ha assegurat que “els Estats Units no atacaran Iran, tot i que s’ho han pensat”. També ha subratllat que “l'Iran ha prosperat econòmicament molt, els darrers anys, i ha invertit molts diners en els altres països del Golf Pèrsic”, i ha apuntat que, “per aquest motiu els Estats Units no intervindran directament a l’Iran”. A més, Vila Abelló ha afirmat que “l'Iran ha fet una proba de força contra els Estats Units amb la cursa nuclear”.
D’altra banda, el professor Vila Abelló ha recordat que “Turquia també és un actor important a la zona”, mentre Said ha proposat que, “per a acabar amb el conflicte, cal que es faci una taula de diàleg entre els països del Golf Pèrsic, per a debatre quin horitzó volen per a ells”. En un altre moment, Tica Font ha afirmat que “aquesta taula de diàleg és difícil, perquè aquestes negociacions s'acostume a guiar sota l’esquema de cost i benefici, cosa que no soluciona el conflicte”. Igualment ha comentat que “l'Aràbia Saudita i els seus aliats només anirien a una taula de diàleg si estigués assegurada la capitulació d’Iran i els que li donen suport”.
En el rerefons, hi ha la possibilitat de negociar amb Teheran l’abandonament del seu programa de míssils i deixar el seu suport a grups armats al Pròxim Orient. A més, i sobretot, tenim l’enfrontament entre l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs, grans aliats dels Estats Units a la zona, i l’Iran, Síria i el Iemen, aliança oposada pel control de la regió. Tenim, també amb la coincidència d’una recent visita del primer ministre japonès a l’Iran amb una oferta de diàleg de Trump, tota una problemàtica mundial que, a més de l’escalada bèl·lica i d’enfrontament entre països, pot provocar una dura sacsejada econòmica.