En directe

El Matí a Ràdio Estel

INTERNACIONAL

“Cal una taula de diàleg entre els països del Golf Pèrsic”

Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup…

18 juny 2019

@IgnasiMiranda / @Educato98

Comparteix

Mohamed Said, president d’Amics de Palestina a Barcelona, Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d'Economistes, han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, les tensions entre l’Iran i els Estats Units, que s’han intensificat aquests dies després de l’atac a dos petroliers, un de Noruega i l’altre del Japó, al golf d’Oman. Font, en referencia als atacs, ha destacat que, “si se sabés qui ha dut a terme l’atac, se'n podrien esbrinar-ne els motius, però és difícil que això passi”. Said ha destacat que “el Pròxim Orient sempre ha estat un tauler d’escacs on hi han jugat els Estats Units, Xina, Rússia i Europa”, i ha assegurat que “els Estats Units no atacaran Iran, tot i que s’ho han pensat”. També ha subratllat que “l'Iran ha prosperat econòmicament molt, els darrers anys, i ha invertit molts diners en els altres països del Golf Pèrsic”, i ha apuntat que, “per aquest motiu els Estats Units no intervindran directament a l’Iran”. A més, Vila Abelló ha afirmat que “l'Iran ha fet una proba de força contra els Estats Units amb la cursa nuclear”.

D’altra banda, el professor Vila Abelló ha recordat que “Turquia també és un actor important a la zona”, mentre Said ha proposat que, “per a acabar amb el conflicte, cal que  es faci una taula de diàleg entre els països del Golf Pèrsic, per a debatre quin horitzó volen per a ells”. En un altre moment, Tica Font ha afirmat que “aquesta taula de diàleg és difícil, perquè aquestes negociacions s'acostume a guiar sota l’esquema de cost i benefici, cosa que no soluciona el conflicte”. Igualment ha comentat que “l'Aràbia Saudita i els seus aliats només anirien a una taula de diàleg si estigués assegurada la capitulació d’Iran i els que li donen suport”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d'aquest dimarts 18 de juny
Les tensions entre l’Iran i els Estats Units s’han intensificat aquests dies després de l’atac a dos petroliers, un de Noruega i l’altre del Japó, al golf d’Oman. L’incident e s va produir a prop de l’estret d’Ormuz, on circula el 40 per cent del petroli mundial, i va provocar que el preu del cru es disparés un 4 per cent. Washington interpreta l’incendi com un atac emmarcat en “40 anys d’agressions als països que estimen la llibertat”, segons va dir el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo. Se suma als atacs a 4 petroliers més el 12 de maig passat, sense que es demostrés la responsabilitat de l’Iran. Tot plegat passa després que, a l’abril, el president Donald Trump anunciés noves restriccions per prohibir a l’Iran exportar petroli.

En el rerefons, hi ha la possibilitat de negociar amb Teheran l’abandonament del seu programa de míssils i deixar el seu suport a grups armats al Pròxim Orient. A més, i sobretot, tenim l’enfrontament entre l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs, grans aliats dels Estats Units a la zona, i l’Iran, Síria i el Iemen, aliança oposada pel control de la regió. Tenim, també amb la coincidència d’una recent visita del primer ministre japonès a l’Iran amb una oferta de diàleg de Trump, tota una problemàtica mundial que, a més de l’escalada bèl·lica i d’enfrontament entre països, pot provocar una dura sacsejada econòmica.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció