En directe

L'Evangeli del dia

ESGLÉSIA CATALUNYA

Càritas se suma a la demanda de corredors humanitaris

El director de Càritas diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, s'ha sumat a les veus que reclamen que es posin en marxa corredors humanitaris a Espanya,…

15 juny 2017

Carme Munté

Comparteix

El director de Càritas diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, s'ha sumat a les veus que reclamen que es posin en marxa corredors humanitaris a Espanya, tal com ja es fa en països com França i Itàlia gràcies a la Comunitat de Sant'Egidio. Així mateix, es demanen cincs mesures urgents per desbloquejar la situació de les persones migrades i refugiades: impulsar polítiques internacionals i europees que garanteixin el compliment dels drets de les persones refugiades i migrades; millorar el sistema d'acollida; garantir vies d'accés legals i segures; garantir el respecte dels drets humans i l'accés a la protecció internacional a la frontera sud, i protegir especialment les persones en situació d'especial vulnerabilitat.

Càritas diocesana de Barcelona ha atès el 2016 un total de 1.310 persones que fugien de la violència dels seus països, especialment d'Hondures, El Salvador, Veneçuela, el Perú i Colòmbia. Fent un cop d'ull al lloc de naixement, de les 22.435 persones ateses el 2016, un 45% són nascudes a Espanya i un 25% a Amèrica. "L'any 2016 vam atendre 350 persones d'Hondures, el 2015 no n'havíem atès cap", ha manifestat Salvador Busquets durant la roda de premsa de presentació de la memòria anual amb motiu de la solemnitat de Corpus Christi, i que ha estat presidida per l'arquebisbe Joan Josep Omella. Aquest diumenge es fa a totes les parròquies una col·lecta especial a favor de Càritas.

Demanda de treball i habitatge decent

La campanya de Càritas diocesana de Barcelona amb motiu de Corpus posa l'accent en la precarietat que viuen moltes persones tant des del punt de vista laboral, com d'habitatge i, de retruc, familiar, social i personal. Un 77% de les persones ateses el 2016 no té feina, i un 16% treballa però els ingressos no són suficients per arribar a final de mes. Així mateix, un 45% de les persones ateses no té una llar digna.

Per tot plegat, la demanda a l'administració passa per implementar la Renda Garantida de Ciutadania el setembre de manera gradual i el 100% el 2020. També es demana que la compatibilitat amb les rendes del treball es faci extensible a tothom. I pel que fa a l'habitatge, la petició és impulsar mesures necessàries per ampliar el parc d'habitatge social. Pel que fa al treball decent, es demana oportunitat d'accedir a una ocupació productiva que generi un ingrés just, la seguretat al lloc de feina i la protecció social per a la família.

És amb aquestes mesures que els pobres podran sortir del laberint en què es troben Atrapats en la precarietat. "Tenim un problema estructural de falta d'habitatge i de falta d'ingressos, és una responsabilitat compartida de les diferents administracions", ha reconegut Salvador Busquets. Però mentre cadascú no assumeixi les seves responsabilitats, Càritas prosseguirà amb la seva tasca d'ajudar tothom sense fer cap distinció.

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció