El director de Càritas diocesana de Barcelona, Salvador Busquets, s'ha sumat a les veus que reclamen que es posin en marxa corredors humanitaris a Espanya, tal com ja es fa en països com França i Itàlia gràcies a la Comunitat de Sant'Egidio. Així mateix, es demanen cincs mesures urgents per desbloquejar la situació de les persones migrades i refugiades: impulsar polítiques internacionals i europees que garanteixin el compliment dels drets de les persones refugiades i migrades; millorar el sistema d'acollida; garantir vies d'accés legals i segures; garantir el respecte dels drets humans i l'accés a la protecció internacional a la frontera sud, i protegir especialment les persones en situació d'especial vulnerabilitat.
Càritas diocesana de Barcelona ha atès el 2016 un total de 1.310 persones que fugien de la violència dels seus països, especialment d'Hondures, El Salvador, Veneçuela, el Perú i Colòmbia. Fent un cop d'ull al lloc de naixement, de les 22.435 persones ateses el 2016, un 45% són nascudes a Espanya i un 25% a Amèrica. "L'any 2016 vam atendre 350 persones d'Hondures, el 2015 no n'havíem atès cap", ha manifestat Salvador Busquets durant la roda de premsa de presentació de la memòria anual amb motiu de la solemnitat de Corpus Christi, i que ha estat presidida per l'arquebisbe Joan Josep Omella. Aquest diumenge es fa a totes les parròquies una col·lecta especial a favor de Càritas.
Demanda de treball i habitatge decent
La campanya de Càritas diocesana de Barcelona amb motiu de Corpus posa l'accent en la precarietat que viuen moltes persones tant des del punt de vista laboral, com d'habitatge i, de retruc, familiar, social i personal. Un 77% de les persones ateses el 2016 no té feina, i un 16% treballa però els ingressos no són suficients per arribar a final de mes. Així mateix, un 45% de les persones ateses no té una llar digna.
Per tot plegat, la demanda a l'administració passa per implementar la Renda Garantida de Ciutadania el setembre de manera gradual i el 100% el 2020. També es demana que la compatibilitat amb les rendes del treball es faci extensible a tothom. I pel que fa a l'habitatge, la petició és impulsar mesures necessàries per ampliar el parc d'habitatge social. Pel que fa al treball decent, es demana oportunitat d'accedir a una ocupació productiva que generi un ingrés just, la seguretat al lloc de feina i la protecció social per a la família.
És amb aquestes mesures que els pobres podran sortir del laberint en què es troben Atrapats en la precarietat. "Tenim un problema estructural de falta d'habitatge i de falta d'ingressos, és una responsabilitat compartida de les diferents administracions", ha reconegut Salvador Busquets. Però mentre cadascú no assumeixi les seves responsabilitats, Càritas prosseguirà amb la seva tasca d'ajudar tothom sense fer cap distinció.