En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Carlos Reyes i Eduardo Martínez, dos veneçolans que viuen a Catalunya, culpen Nicolás Maduro del que passa a Veneçuela

El músic veneçolà Carlos Reyes, l’expresident de l’Associació de Veneçolans a Catalunya Eduardo Martínez i l’economista gironí Josep Maria Nogué, coneixedor de la realitat social…

21 febrer 2014

Redacció

Comparteix

El músic veneçolà Carlos Reyes, l’expresident de l’Associació de Veneçolans a Catalunya Eduardo Martínez i l’economista gironí Josep Maria Nogué, coneixedor de la realitat social a l’Amèrica llatina, han coincidit aquest divendres a l’hora de culpar el govern de Nicolás Maduro de la situació de violència i malestar social a Veneçuela. Eduardo Martínez ha qualificat de “molt greu” tot el que està passant, i ha parlat de violació de drets humans bàsics. Ha dit que “això no és altra cosa que un nou capítol del que està passant a Veneçuela des de l’arribada de la Revolució bolivariana”. En aquesta línia, Martínez ha recordat que “malauradament estem assistint a una nova escalada de repressió contra manifestants desarmats, en aquest cas conduïda per Nicolás Maduro, sense oblidar que les protestes ja van començar al gener a l’estat de Mérida, i ara són els estudiants els qui les lideren i les continuen, juntament amb els agents polítics”.

Eduardo Martínez, que viu a Catalunya des de fa 12 anys, ha recordat que la societat veneçolana no vol grans líders carismàtics, després de l’experiència del chavisme, i ha assegurat que, per recuperar la convivència i evitar una guerra, cal anar més enllà de la dimensió política. “Dins l’oposició, hi ha d’haver un moviment veritablement unitari, perquè està en joc el rescat del país i d’una democràcia que es va perdre fa temps”, ha assegurat. El dirigent veneçolà ha comentat que “l’oposició no ha d’estar només en mans dels polítics, perquè hi ha molts altres sectors a Veneçuela que es veuen molt afectats pel que està passant, com és el cas dels estudiants que diuen prou però no només al govern, sinó també a un sector de la mateixa oposició que no actua adequadament de cara a la resolució dels problemes”.

Els tres participants en el col•loqui d’aquest matí, a Ràdio Estel, també han destacat, entre les principals claus del que està passant, l’augment de la delinqüència a Veneçuela i la persistència de la pobresa fruit del mal aprofitament dels recursos energètics del país. El músic Carlos Reyes, tot lamentant que el país té una Constitució i uns valors de llibertat que no s’estan seguint, ha comentat que “Maduro va ser elegit democràticament, amb reconeixement internacional”, i ha criticat “la manera que té l’actual president de governar i d’aplicar allò que ell qualifica de democràcia, cosa no té res a veure amb els principis democràtics autèntics”. Reyes ha destacat que, “si es critica objectivament, tant des de l’oficialisme com des de l’oposició, cal fer-ho amb una base i una comparació real de la situació”.

Finalment, l’economista i advocat Josep Maria Nogué ha assegurat que, des que Hugo Chávez va arribar al poder a Veneçuela el 1998, el sistema s’ha anat pervertint. Ha afirmat que “inicialment una revolució semblava una cosa bona, perquè aportava unes millores en col•lectius molt importants del país, però després s’ha vist que l’aplicació d’això no ha funcionat i no està donant bon resultat”. Nogué ha recordat que, actualment a Veneçuela, “hi ha problemes greus no només de seguretat sinó també econòmics, ja que les empreses estan deixant el país”, alhora que ha assegurat que li consta que “hi ha empreses que estan fent inversions importants a Europa comprant multinacionals i altres firmes que volen marxar de Veneçuela”.

L’onada de protestes a Veneçuela, amb un mínim de 3 morts i desenes de ferits, està posant el govern de Nicolás Maduro, des de fa més de dues setmanes, en una situació molt compromesa gairebé un any després de la mort del carismàtic líder bolivarià Hugo Chávez.

Podeu escoltar aquí el col·loqui sencer (des del minut 27'20").

Més actualitat

“Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció

Els consumidors veuen "insuficients" les mesures acordades entre el Govern Espanyol i la banca per la congelació de les quotes hipotecàries

Tres alts edificis al barri de Sants de Barcelona

Les associacions d'usuaris lamenten que no se'ls hagi tingut en compte durant la negociació del pacte

23 novembre 2022

Redacció