En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Catalunya no té només el repte de la identitat o la independència"

El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés Joan Capdevila, el periodista i militant dels Comuns Josep Maria Balcells i el president de Societat Civil Catalana, Fernando…

15 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés Joan Capdevila, el periodista i militant dels Comuns Josep Maria Balcells i el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez-Costa, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, els resultats de les eleccions catalanes celebrades aquest 14 de febrer. Capdevila ha admès que "no és gratuït que hi hagi hagut tanta abstenció, perquè estem en una de les pandèmies més greus de la història recent i també perquè els tribunals espanyols han imposat aquesta data, quan la majoria de forces polítiques catalanes s'havien posat d'acord per esperar-hi uns tres mesos". En aquesta línia, ha lamentat que "els jutges espanyols hagin entrat en política en el benentès que pensaven que podien afavorir les forces espanyolistes, però els vots, els posem els catalans, encara que ens vulguin imposar la data, i l'independentisme ha aconseguit una victòria més que clara i, a més, per sobre del 50 per cent com demanaven les principals instàncies internacionals". Com a desig per a un futur govern, ha assegurat que "hauríem de tenir un govern presidit per Pere Aragonès i que pivoti al voltant d'Esquerra, parlant tots amb tots a partir d'aquí".
Josep Maria Balcells ha destacat que "aquestes eleccions ens han tornat a oferir la radiografia del país". S'ha mostrat "preocupat pel fet que, venint d'una etapa de fatiga política de llarg recorregut, quan el president Torra reconeixia ara fa un any que el govern de coalició estava esgotat, ara sembla que es mostra la voluntat de repetir l'aliança, amb la qual se sortiria d'un matrimoni trencat a un de conveniència que es torna a plantejar des d'una incapacitat de respondre als reptes de tothom". El militant dels Comuns ha afegit que "el país no té només un repte, el de la identitat o la independència, sinó altres molt més durs, entre ells la crisi social, climàtica i sanitària, la cultura, l'educació, la fiscalitat i molts altres, que no han estat el centre del debat electoral, en què s'ha plantejat com un dilema o plebiscit entre independència sí o no". Balcells s'ha mostrat partidari de "provar si hi ha capacitat de fer un canvi d'accent per posar-lo sobre els problemes més importants que preocupen més la ciutadania en el dia a dia, motiu pel qual En Comú Podem ha proposat trobar un gir cap a l'esquerra, amb Esquerra Republicana sumant-se als Comuns, que intenta donar resposta a aquests reptes i sumar un partit amb força com és el PSC i que, junts, es pogués fer un govern". Ha conclòs que "aquest canvi veritablement podria il·lusionar i donar resposta també al repte de les relacions amb l'Estat, però no a través de la unilateralitat, sinó d'una taula de diàleg i canvis en el delicte de sedició i, en definitiva, trobar fórmules de solució, però sempre afrontant sobretot els reptes socials, econòmics i ecològics del país, dels quals no s'ha parlat durant la campanya".
Fernando Sánchez Costa, per la seva banda, ha dit que "s'ha de lamentar una participació tan baixa, que deixa els resultats tocats de legitimitat, tot i que són vàlids". Després de felicitar ERC pel bon resultat i el PSC per la victòria en vots, el president de Societat Civil Catalana ha admès que "el constitucionalisme, excepte els socialistes, no ha tingut un bon resultat" i que "no ha sabut mobilitzar electors ni explicar la gent prou bé que ens jugàvem el futur". El també exdiputat ha comentat que "el país està un altre cop dividit i partit, cosa que obliga a passar pàginar i pensar en el futur". Igualment ha apuntat que "anem a un govern d'Esquerra, Junts i la CUP, una opció radical que ens tornarà a portar a un escenari unilateral, radical,  i a més decadència i més desequilibri econòmic, però és allò que els catalans hem decidit en aquestes eleccions". Sánchez-Costa ha mostrat el seu desig que, "entre tots, siguin capaços de no arribar tan avall i que, almenys, no participi la CUP en el govern i que sigui més moderat i trenqui la lògica de blocs".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 15 de febrer.

Més actualitat

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció