En directe

El Matí a Ràdio Estel

SOCIETAT

Bruno Pérez, expert en ciberseguretat, recomana portar el DNI en blanc i negre per evitar estafes 

L’expert avisa que hi ha quatre tipus d’estafes: fishing, smishing, per veu i la nova, les estafes a través de cartes

27 setembre 2024

Redacció

Comparteix
ciberestafa

La policia ha detectat una nova ciberestafa. Els ciberdelinqüents envien un correu electrònic a la víctima fent-se passar per ella mateixa avisant que el dispositiu està infectat amb el programa espia 'Pegasus'. En aquest mateix correu extorsionen a la víctima perquè asseguren que estan en possessió de vídeos íntims seus. El que es coneix com a sextorsió. Una estafa que se suma a la de la carta falsa de la seguretat social, que demana dades bancàries als pensionistes. Per evitar les ciberestafes, l'expert en ciberseguretat, Bruno Pérez, recomana portar el DNI en blanc i negre. En una entrevista a El Matí a Ràdio Estel, explica que la recomanació és "fer una còpia del DNI i enviar-la per correu amb una marca d'aigua que detalli que no val per tràmits administratius". D'aquesta manera, els estafadors no podran suplantar la identitat. 

Quatre tipus d’estafes

Actualment, hi ha quatre tipus d’estafes: fishing, smishing, per veu i la nova, les estafes a través de les cartes. Pérez recorda que si rebem, per qualsevol mitjà, un avís d’algú que ens demanen dades personals o diners no ens n’hem de refiar. “Això vol dir que ens les volen prendre. El petroli són les dades. Estem a la societat de la informació i les dades tenen poder”, remarca. 

“Si t’instal·len Pegasus vol dir que s’han gastat entre 60.000€ i 100.000€” 

Sobre l'estafa de Pegasus, Pérez recorda que no és habitual que t'infectin el mòbil amb aquest programari, ja que té un cost molt elevat. "Si t'instal·len Pegasus vol dir que s'han gastat entre seixanta mil i cent mil euros. Una mica d'humilitat. No ens hem de creure aquestes coses". Amb tot, també remarca que cal estar molt atents als detalls com ara el contingut dels missatges. "Si en el correu escriuen «Hola, pervertit» ja hem de veure que és una estafa". 
 
L'expert en ciberseguretat explica que actualment hi ha tècniques que permeten canviar capçaleres i identificacions que fan creure a la víctima que han entrat dins el seu correu. "Sembla que te l'has enviat tu, que t'han agafat el control del teu correu. No ho estan fent. Ni han entrat al teu compte, ni tampoc estan dins del teu ordinador". Explica. Un cas que es coneix com la tècnica del spoofing. 

Escolta l'entrevista a Bruno Pérez, expert en ciberseguretat

0:00 / 0:00

Més actualitat

CULTURA

TELEVISIÓ

Mercè Comes: "TV3 tenia els seus dubtes amb les 'Teresines'"

L'actriu catalana ha tornat als escenaris amb 'Moltes Mercès', que es podrà veure a la Sala Versus Glòries fins al 20 d'octubre

14 octubre 2024

Redacció

POLÍTICA

Foc Nou assegura que si guanyen, expulsaran els responsables dels cartells contra els Maragall 

foc nou Helena Solà

En una entrevista a Ràdio Estel, la candidata Helena Solà diu que si arriba a la presidència d’ERC també podrien “emprendre altres accions”

14 octubre 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Albert d’ERC: “Junts no té una ideologia clara” 

finançament singular

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya dubta si Junts “mira en clau de partit o de país”

11 octubre 2024

Redacció