En directe

La veu dels animals

FÓRMULA ESTEL

Com s'explica el 'No' de Colòmbia a l'acord de pau?

Colòmbia ens va sorprendre amb el resultat del referèndum sobre l’acord de Pau entre el govern i les FARC. Malgrat que les enquestes vaticinaven el…

5 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Colòmbia ens va sorprendre amb el resultat del referèndum sobre l’acord de Pau entre el govern i les FARC. Malgrat que les enquestes vaticinaven el triomf del sí, finalment els contraris van guanyar per només 60.000 vots de diferència. Aquest dimecres a la primera hora de la Fórmula Estel hem entrevistat el director del Grup de Treball Estable de les Religions, Joan Hernàndez, que va ser a Colòmbia just abans del referèndum i va veure una societat molt polaritzada, tant pel sí com pel no. 
El director del GTER sosté que tot i que el govern no tenia un pla B, la societat estava preocupada perquè es veia molt factible que sortís el no. Quines eren les raons per rebutjar l’acord de pau amb les FARC? “El primer era el pes polític que la guerrilla tindria en el país. Sovint repetien que no volien que Colòmbia es convertís en una política com Veneçuela. Després deien que era un alto al foc fraudulent, perquè realment moltes parts de les FARC no s’havien desmilitaritzat, i l’altra banda deien que amb un ‘Ho sento’ no era suficient per tant anys i anys de violència i de por que hi havia al país”.
FARC, govern i el bloc del "no", liderat per l'expresident Álvaro Uribe, s'han mostrat disposades a re-negociar l'acord. Joan Hernàndez, director del Grup de Treball Estable de les Religions, ha anunciat que el treball continua: “Actualment les expectatives és que hem de trobar un nou pacte, que d’alguna manera això és positiu a la llarga, que ha d’anar tota la societat a la una, i que s’han de trobar, i han de parlar, tant els partidaris del ‘No’, sobretot liderat per l’antic president Uribe, com el president actual, Santos”.
L’església majoritària a Colòmbia és la catòlica. Per primera vegada s’ha col·laborat entre religiós i això els ha animat a enfortir el diàleg. A RàdioEstel, el director del GTER Joan Hernàndez ha parlat del paper de les religions en l’Acord de Pau a Colòmbia: "Colòmbia ja tenia grups de diàleg interreligiós. En els processos previs de negociació de la pau les confessions religioses han estat garants d’aquest procés. Però ha sigut sobretot l’Església catòlica. Un cop signats, el mateix govern ha establert que no només l’Església catòlica, sinó que totes les religions siguin els encarregats de dur a terme 6 dels punts, com l’atenció a les víctimes, el control del cultiu il·lícit, etcètera”
Malgrat que Colòmbia ha votat "no" a l’acord de pau amb les FARC, el president colombià, Juan Manuel Santos, ha afirmat que el procés continua vigent perquè tots sense excepció volen la pau.
Escolta l'entrevista (minut 29)

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció