En directe

El Matí a Ràdio Estel

FÓRMULA ESTEL

Com s'explica el 'No' de Colòmbia a l'acord de pau?

Colòmbia ens va sorprendre amb el resultat del referèndum sobre l’acord de Pau entre el govern i les FARC. Malgrat que les enquestes vaticinaven el…

5 octubre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Colòmbia ens va sorprendre amb el resultat del referèndum sobre l’acord de Pau entre el govern i les FARC. Malgrat que les enquestes vaticinaven el triomf del sí, finalment els contraris van guanyar per només 60.000 vots de diferència. Aquest dimecres a la primera hora de la Fórmula Estel hem entrevistat el director del Grup de Treball Estable de les Religions, Joan Hernàndez, que va ser a Colòmbia just abans del referèndum i va veure una societat molt polaritzada, tant pel sí com pel no. 
El director del GTER sosté que tot i que el govern no tenia un pla B, la societat estava preocupada perquè es veia molt factible que sortís el no. Quines eren les raons per rebutjar l’acord de pau amb les FARC? “El primer era el pes polític que la guerrilla tindria en el país. Sovint repetien que no volien que Colòmbia es convertís en una política com Veneçuela. Després deien que era un alto al foc fraudulent, perquè realment moltes parts de les FARC no s’havien desmilitaritzat, i l’altra banda deien que amb un ‘Ho sento’ no era suficient per tant anys i anys de violència i de por que hi havia al país”.
FARC, govern i el bloc del "no", liderat per l'expresident Álvaro Uribe, s'han mostrat disposades a re-negociar l'acord. Joan Hernàndez, director del Grup de Treball Estable de les Religions, ha anunciat que el treball continua: “Actualment les expectatives és que hem de trobar un nou pacte, que d’alguna manera això és positiu a la llarga, que ha d’anar tota la societat a la una, i que s’han de trobar, i han de parlar, tant els partidaris del ‘No’, sobretot liderat per l’antic president Uribe, com el president actual, Santos”.
L’església majoritària a Colòmbia és la catòlica. Per primera vegada s’ha col·laborat entre religiós i això els ha animat a enfortir el diàleg. A RàdioEstel, el director del GTER Joan Hernàndez ha parlat del paper de les religions en l’Acord de Pau a Colòmbia: "Colòmbia ja tenia grups de diàleg interreligiós. En els processos previs de negociació de la pau les confessions religioses han estat garants d’aquest procés. Però ha sigut sobretot l’Església catòlica. Un cop signats, el mateix govern ha establert que no només l’Església catòlica, sinó que totes les religions siguin els encarregats de dur a terme 6 dels punts, com l’atenció a les víctimes, el control del cultiu il·lícit, etcètera”
Malgrat que Colòmbia ha votat "no" a l’acord de pau amb les FARC, el president colombià, Juan Manuel Santos, ha afirmat que el procés continua vigent perquè tots sense excepció volen la pau.
Escolta l'entrevista (minut 29)

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció