En directe

La Caravana

PAPA FRANCESC

'Comunicació i misericòrdia: una trobada fecunda', tema per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2016

La misericòrdia serà present els propers mesos en el missatge del Papa Francesc per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2016. Així ho…

29 setembre 2015

El Papa va fer aquest dilluns la seva ja tradicional ofrena a la Mare de Déu, a la basílica romana de Santa Maria la Major

Comparteix
La misericòrdia serà present els propers mesos en el missatge del Papa Francesc per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2016. Així ho diu el tema, anunciat aquest dimarts des de la Santa Seu. Amb el títol “Comunicació i misericòrdia: una trobada fecunda”, el pontífex vol recordar que la celebració del Jubileu de la Misericòrdia ha de servir precisament perquè els creients comuniquin el perdó, l’amor i la pau a un món més intercomunicat que mai. El tema per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials 2016 s'ha triat des de la Santa Seu per la celebració del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, que començarà el proper 8 de desembre. El Sant Pare ha volgut que la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials ofereixi una ocasió propícia per reflexionar sobre la sintonia entre comunicació i misericòrdia. 
El tema subratlla que una bona comunicació pot obrir un espai per al diàleg, per a la comprensió recíproca i la reconciliació, permetent d'aquesta manera que floreixin trobades humans fecunds. En un moment en què la nostra atenció es dirigeix sovint a molts comentaris en els mitjans socials, el tema ens recorda "el poder de les paraules i dels gestos per superar les incomprensions, per purificar les memòries i per construir la pau i l'harmonia". Un cop més, Francesc ens ajuda a redescobrir que, en el centre de la comunicació, hi ha sobretot una profunda dimensió humana. Comunicació que no és només una tecnologia actual o avançada, sinó una profunda relació interpersonal.
La Jornada Mundial de les Comunicacions, única jornada mundial establerta pel Concili Vaticà II, se celebra a molts països, per recomanació dels bisbes del món, el diumenge anterior a la festa de Pentecosta. La propera serà el 8 de maig vinent. El Missatge del Sant Pare per a la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials es publica tradicionalment en ocasió de la festivitat de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes (el 24 de gener).
Es presenta el CD Cantate Domino. La Capella Sixtina i la música dels papes
També aquest dimarts, a l'Oficina de Premsa de la Santa Seu, ha tingut lloc la conferència de presentació del CD musical Cantate Domino. La Capella Sixtina i la música dels Papes, editat per la Deutsche Grammophon. Hi han intervingut l'arquebisbe Georg Gänswein, prefecte de la Casa Pontifícia, Massimo Palombella, salesià i mestre director de la Capella Musical Pontifícia Sixtina, Mark Wilkinson, president de Deutsche Grammophon, i Mirko Gratton, director del sector de Música Clàssica d'Universal Itàlia.
Georg Gänswein ha destacat que ''la Capella Musical Pontifícia, també anomenada Sixtina, es troba entre les institucions corals més antigues del món i té la característica de ser el cor del Papa''. El prefecte ha recordat que el servei del grup musical s'insereix en la vida de la ''Casa del Papa''. Es tracta d'una entitat coral formada per 20 cantaires adults, regularment contractats per la Santa Seu, a la qual se sumen uns 30 nens cantors que estudien a l'escola de primària annexa a la Sixtina. La publicació d'un CD musical, amb l’etiqueta Deutsche Grammophon, "constitueix un esdeveniment inèdit en la història de la Capella que testifica la qualitat i professionalitat que aquesta institució ha assolit gràcies a un treball seriós sota la guia del mestre director mons. Massimo Palombella''.
L'àlbum, publicat el divendres 25 de setembre, inclou música renaixentista composada, per al cor de la Capella Sixtina, per Palestrina, Lasso i De Victoria, així com dos cants gregorians i dues primeres gravacions mundials, que són el famós Miserere d'Allegri en la versió original segons el Codex Sixtí del 1661 i un Nunc dimittis, atribuït a Palestrina, que es canta encara en les celebracions papals. Per captar tot el gust d'aquesta música executada en el seu ambient ''natural '', la Deutsche Grammophon va instal•lar a la Capella Sixtina un estudi construït expressament.  La Capella Sixtina es va consagrar el 1483 i, des d’aleshores, ha estat el lloc on ha cantat ininterrompudament la Capella Musical Pontifícia.
Temes de la conversa a l'avió i represa de l'agenda del Papa
En una conversa amb els periodistes durant el vol de tornada de Filadèlfia a Roma, el Papa expressava , aquest dilluns de matinada, el seu desig de visitar la Xina, un poble que necessita ponts de reconciliació perquè els catòlics tinguin un reconeixement total. Francesc també, en una conversa d’uns 50 minuts a l’avió, defensava l’objecció de consciència com un dret humà i assegurava que treballa i treballarà perquè no es produeixin ni s’encobreixin els abusos sexuals a menors. Com a valoració de l’Encontre Mundial de les Famílies i el viatge apostòlic a Cuba i els Estats Units, el Sant Pare destacava l’espiritualitat dels persones participants. El pontífex també ha valorat positivament els avenços cap a la pau a Colòmbia, amb la participació de la Santa Seu, i ha expressat el seu desig que els seus missatges d’aquests dies facin un gran bé a les persones dels Estats Units i arreu del món.
I pel que fa a les previsions, aquest dimecres el Sant Pare presidirà a les 10.00 hores l’audiència setmanal a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, on es reprenen les catequesis regularment. D’altra banda, a la sala de premsa de la Santa Seu, es presentarà a les 12.00 del migdia el Projecte Baragli.
Es pot escoltar AQUÍ tota l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimarts.

EL PAPA, A LA PREMSA EN LES ÚLTIMES HORES

 

 

 

Més actualitat

RELIGIÓ

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal Espanyola

Luis Argüello, nou president de la Conferència Episcopal | EFE

L'arquebisbe de Valladolid, Luis Argüello, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola pels bisbes espanyols en Assemblea Plenària amb 48 vots en la primera votació

5 març 2024

Redacció

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA ESPANYA

RELIGIÓ

Joan Josep Omella: "La Conferència Episcopal Espanyola està i vol estar amb el Papa Francesc"

El cardenal Omella | EFE/Mariscal

En el seu últim discurs públic com a president de la CEE, el també arquebisbe de Barcelona ha apel·lat als bisbes espanyols a treballar aquests dies "en comunió"

4 març 2024

Redacció

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024