En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA MÓN

Connexions quaresmals entre "transformació espiritual i corporal"

Josep Maria Martí Bonet, canonge de la Catedral de Barcelona i delegat diocesà de Patrimoni, Joan Obach, delegat de Litúrgia de l'Arquebisbat de Barcelona, i…

14 febrer 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Josep Maria Martí Bonet, canonge de la Catedral de Barcelona i delegat diocesà de Patrimoni, Joan Obach, delegat de Litúrgia de l'Arquebisbat de Barcelona, i David Moreno, membre fundador de l'associació Ayuno y Salud, han destacat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l'actualitat, la connexió entre les dimensions humana i espiritual de la Quaresma amb les seves privacions, dejunis i interioritat. Obach ha comentat el sentit del primer dia d'aquest temps fort, per recordar que "la cendra, que prové de la crema dels palmons del dia de Rams de l’any anterior, ens recorda que venim de la pols i ens convertirem novament en pols". Des de la visió litúrgica, ha afegit que "aquests 40 dies es caracteritzen per una austeritat, amb la música més suau, l'absència de flors l’altar, el color morat i molta sobrietat en les lectures".
 
Martí Bonet ha destacat que la Quaresma "són 40 dies en què recordem les vivències de Jesucrist i fem dejuni i abstinència per assemblar-nos a ell, tot sintetitzat en la pregària pels altres, la caritat per convertir les privacions en solidaritat als necessitats i el mateix dejuni amb les privacions". Igualment el canonge ha assegurat que "el més important és l’actitud personal, més que no pas les normes". En aquesta línia, ha assegurat que no menjar o prescindir de la carn alguns dies "té també un sentit de sacrifici".

I per la seva banda, David Moreno ha presentat Ayuno y Salud com "una associació que fa propostes de dejuni a grups de persones per buscar els beneficis que pot tenir el fet de no menjar". En aquesta línia, ha recordat que "dejunar és una pràctica mil·lenària que fan seva diverses religions". Moreno ha destacat, a més, que "allò que passa a nivell fisiològic són comportaments que ens donen pau interior, de manera propera a l’espiritualitat". També ha recordat que "el dejuni fa que ens sentim més a prop de Déu, perquè la purificació espiritual es troba també en el dejuni del cos, cosa que repercuteix també en la salut física de la persona". I pel que fa a les metodologies, David Moreno ha dit que la seva associació fa els dejunis a base de sucs de fruites i brous vegetals, combinats amb una convivència amb el món natural.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimecres.

Més actualitat

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció