En directe

La Caravana

Sense categoria

El Consell de l'Advocacia Catalana davant el bloqueig a les presons: "La situació és pitjor que a la pandèmia"

Eulàlia Barros, responsable de la comissió penitenciària del Consell, assegura a Ràdio Estel que s'estan vulnerant drets dels presos a uns centres que ha qualificat de "segurs"

19 març 2024

Redacció

Comparteix

Eulàlia Barros, responsable de la comissió penitenciària del Consell de l'Advocacia Catalana, ha avisat que, amb la protesta dels treballadors de presons, la situació dels presos als centres penitenciaris "és encara pitjor que en temps de pandèmia". A més, ha assegurat en una entrevista a La Caravana de Ràdio Estel que els lletrats "no tenen accés als clients". 

Imatges de la concentració a Mas d'Enric el 18 de març de 2024. Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric. FOTO: Cedida
Imatges de la concentració a Mas d'Enric el 18 de març de 2024 | FOTO: Cedida

Barros ha explicat que no poden preparar vistes i judicis programats, no es fan declaracions judicials o rodes de reconeixement ni videoconferències. Els treballadors de presons porten des de la setmana passada organitzant bloquejos als accessos dels centres penitenciaris per protestar contra la mort d'una treballadora a mans d'un pres.

La responsable de la comissió penitenciària del Consell de l'Advocacia Catalana ha defensat que "protestar és un dret legítim que tenen els ciutadans", però que "el conflicte entre les dues parts no pot afectar el dret fonamental de defensa que té una tercera part, que són els presos". Per això, Barros ha reclamat als treballadors de presons que "s'asseguin a negociar i trobin solucions que arreglin" la situació.

"El conflicte entre les dues parts no pot afectar el dret fonamental de defensa que té una tercera part, els presos"

Barros ha assegurat que s'està vulnerant drets i que la vida interna de les presons s'ha vist afectada. "El dret dels interns a l'esbarjo, com sortir al pati o fer tallers, o el dret a comunicar-se amb l'exterior", ha comentat. També ha assegurat que la presó és un lloc segur. "Les mesures de seguretat són estrictes, almenys pel que copsem els advocats". La responsable de la comissió penitenciària del Consell de l'Advocacia Catalana ha manifestat que, personalment no s'ha sentit "temorosa" i ha assegurat que "sempre s'han complert les mesures".

La mediació de l'ICAB

Precisament, avui hem sabut que el degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocacia de Barcelona, Jesús Maria Sánchez, s’ha ofert com a mediador en el conflicte entre departament de Justícia i funcionaris de presons. En una entrevista a Ràdio Estel, Sánchez ha dit que, en part, és perquè s'està vulnerant el dret de defensa dels reclusos. "Nosaltres hem de sortir ràpidament que hi hagi qualsevol impediment que vulneri aquests drets", ha afegit. "No pot haver-hi cap motiu que no suposo que ambdues parts parlin", ha afegit.

L’ICAB ha fet una crida pública per acollir el diàleg necessari entre la conselleria i el personal laboral i el cos de funcionaris dels centres penitenciaris davant la preocupant situació que es viu als centres.  

Entrevista a Eulàlia Barros, responsable de la comissió penitenciària del Consell de l'Advocacia Catalana

0:00 / 0:00

Entrevista a Jesus Maria Sánchez, degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocacia de Barcelona (ICAB)

Més actualitat

JUSTÍCIA

Francina, treballadora de la presó Mas d'Enric: "El sistema penitenciari català està podrit"

Imatges de la concentració a Mas d'Enric el 18 de març de 2024. Els treballadors penitenciaris tornen a bloquejar els accessos a les presons de Lledoners, Ponent, Puig de les Basses, Brians 1 i 2 i Mas d’Enric. FOTO: Cedida

En una entrevista a Ràdio Estel, aquesta funcionària de la presó de Mas d'Enric ha assegurat que els centres penitenciaris no són segurs pels treballadors

18 març 2024

Redacció