En directe

La Missa de cada dia

ESGLÉSIA CATALUNYA

'Creation in Gaudí', curtmetratge sobre natura a la Sagrada Família

La preocupació pel medi ambient i per un món sostenible, vetllant per l’harmonia de la creació, no és una qüestió nova. Ja des del segle…

17 juny 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La preocupació pel medi ambient i per un món sostenible, vetllant per l’harmonia de la creació, no és una qüestió nova. Ja des del segle XIII el Càntic del Sol o Càntic de les Criatures (un poema en to de pregària escrit per Francesc d'Assís) s'elogia Déu per la creació de les diverses criatures i elements de la terra. Entre la sensibilitat per la natura que expressava Sant Francesc d’Assísi el moment actual, igualment amb una gran mobilització mundial per l’emergència climàtica, tenim molt a prop en el temps el testimoni d’Antoni Gaudí. Una mirada mediambiental sobre els elements arquitectònics i escultòrics del temple de la Sagrada Família és el que proposa un curtmetratge titulat 'Creation in Gaudí' (la creació en Gaudí), un treball que es presenta aquest divendres a les 12 del migdia a l'Aula Magna de la Universitat Abat Oliba de Barcelona. A través de les explicacions de l'arquitecta Chiara Curti, l'obra revela la concepció que teni Gaudí de la natura i la seva preocupació per la cura de la creació. L'obra fa que la Sagrada Família parli de la idea que el genial arquitecte tenia de la mateixa natura i com hi veia l'ésser humà. Es posa de manifest, així, la faceta més 'mediambientalista' d’Antoni Gaudí. Curti i la directora d'aquesta producció audiovisual, Maria Laín, han participat aquest dijous en el programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel. De fet, l'atenció per la qüestió climàtica és un dels senyals d'identitat de l'autora, una activista climàtica, filòsofa i artista que forma part del moviment Christian Youth for Climate. El col·lectiu intenta transmetre l'aportació genuïnament cristiana sobre la cura del medi ambient.
El curtmetratge connecta amb la filosofia d'aquest moviment i s'ha realitzat amb el patrocini de la Fundació Cultural Ángel Herrera Oria i el suport de l'Associació Catòlica de Propagandistes. La gran basílica de la Sagrada Família, tot just 95 anys després de la mort del seu creador, és avui un cant a la natura i a la protecció del medi ambient, perquè són obra del Déu creador. Antoni Gaudí, en procés de beatificació, s’anticipava ja ara fa un segle a la sensibilització que molts col·lectius ecologistes transmeten a la societat. Chiara Curti ha destacat aquest dijous que "Gaudi construeix la Sagrada Família amb un mètode inèdit, donant sentit a tot el que feia, a partir de la idea que tot té un sentit des del primer moment, com és el cas de la llavor o els animals". L'arquitecte ha assegurat que, "amb aquest curtmetratge, es vol recuperar la mirada original sobre el temple, que parla dels brots de la natura, com es veu a l'interior, que és un bosc, i donar-li la visió actual". És impressionant la concepció que Gaudí ofereix de la vida a través de la Llum, amb les primeres il·luminacions naturals per la façana del naixement, tot el dia per la Façana de la Glòria i la tarda i el vespre, per la de la passió. "És una unitat i una harmonia, perquè tot parla del mateix, de Déu, de la natura i de la nostra fe, com un cant que ressona per a tota l'eternitat", ha assegurat Curti.
Per la seva banda, María Laín ha explicat que "aquest curtmetratge ha estat inspirat i impulsat per l'Esperit de Déu, cosa que ha fet que l'experiència hagi estat exigent i alhora edificant". La directora de l'audiovisual ha assegurat també que "acostarà tothom a la natura, a la nostra Mare Terra, força abandonada i ferida actualment". L'artista, en un altre moment, ha destacat que "aquest curt és una abraçada a tota la creació i a totes les criatures que hi habiten". A més, ha afirmat que "la producció està inspirada en la 'Laudato si', com un fruit de l'Esperit per fer front a l'emergència mediambiental i generar el canvi que necessitem". Finalment, Laín ha esmentat Dostojewski per subratllar la importància "d'estimar cadascuna de les coses existents, on es trobarà el secret diví i començarà a ser conegut per estimar el món amb un amor universal".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 17 de juny

 
L’encíclica ‘Laudato si’ del Papa Francesc, que parteix precisament d’aquesta invocació del sant d’Assís, descriu una explotació implacable i destrucció del medi ambient a causa de l'apatia, de l’actitud temerària de buscar beneficis econòmics, d’una fe excessiva en la tecnologia i del fet que els polítics són sovint curts de mires. El document recorda que el "canvi climàtic és un problema global amb implicacions greus: mediambientals, socials, econòmiques, polítiques i en la distribució de béns”, i defineix aquesta realitat com “un dels reptes principals que ha d'afrontar la humanitat dels nostres dies". La ‘Laudato si’ avisa que s'està vivint una "destrucció d'ecosistemes sense precedents, amb serioses conseqüències per a tothom" si no es prenen mesures per frenar o contenir el canvi climàtic. L’encíclica aborda moltes qüestions, també amb referències a temes com ara la planificació urbana, l'economia agrícola i la biodiversitat. Igualment reafirma el seu posicionament a favor de la vida des de la concepció de l’ésser humà, quan assegura que són qüestions que s'interrelacionen, perquè la "preocupació per la protecció de natura és incompatible, per exemple, amb la justificació de l'avortament".

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024