En directe

Fórmula Estel

ECONOMIA I FINANCES

"Credit Suisse era un gegant amb peus de fang, ha acumulat massa racons foscos"

Joan Tugores creu que la xifra de 50.000 milions d’euros que l’entitat ha demanat al Banc Central Suís per sobreviure pot ser “tres, quatre o cinc vegades superior”

16 març 2023

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, el doctor Joan Tugores ha assegurat que "el banc Credit Suisse ha acumulat massa racons foscos" i que "era un gegant amb peus de fang". Segons explica el catedràtic d'Economia de la UB, des de fa un parell d'anys que el món financer critica que "Credit Suisse hagi abandonat la tradició seriosa dels bancs suïssos". El catedràtic ha afegit que els problemes d'aquest banc venen per unes "deficiències de gestió i per haver fet operacions arriscades amb un fort component especulatiu que els bancs suïssos tradicionals no haguessin fet mai; entrant a finançar operacions amb nivells de risc mal calculats i assumint riscos que els hi ha costat centenars de milions d'euros".

"Els problemes del Credit Suisse venen per unes deficiències de gestió i per haver fet operacions arriscades."

Les declaracions arriben després que, aquesta matinada, Credit Suisse hagi demanat 50.000 milions d'euros per tirar endavant. De fet, el Banc Central de Suïssa deia que posaria els diners que fessin falta, però no ha detallat fins on està disposat a arribar. Segons el doctor Tugores, a l'hora de la veritat, la xifra de 50.000 milions d'euros "podria ser tres, quatre o cinc vegades superior", ja que aquests només servirien per aguantar "un parell de dies". El doctor en Economia es qüestiona si "la magnitud dels errors del passat, la magnitud de la desconfiança dels seus clients i la magnitud del dany que el seu principal accionista no hagi volgut ampliar capital provoca només una crisi de liquiditat o també de solvència que requereix cirugia més dràstica".

Sobre la possibilitat de contagi amb la banca espanyola
Davant la possibilitat que la caiguda del banc Credit Suisse arrossegui la banca espanyola, el doctor Joan Tugores ha exposat que "les primeres informacions apunten que les interconnexions no són gaire importants, segurament ho són més amb entitats del centre d'Europa, més properes físicament i econòmicament a Zuric". Tugores també ha afegit que "el sistema financer espanyol està en millors condicions que durant la crisi del deute, i avui compta amb línies de defensa i solvència molt més raonables que en qualsevol moment de la història recent". El doctor en economia ha conclòs que "la situació no és comparable amb la del 2008".

"El sistema financer espanyol està en millors condicions que durant la crisi del deute i avui compta amb línies de defensa i solvència molt més raonables que en qualsevol moment de la història recent."

No obstant això, segons el catedràtic, "no vol dir que no hi hagi riscos, ja que les línies d'interconnexió a vegades són sorprenents i, a més, l'actiu amb el qual treballa el sistema financer és la confiança". Ara bé, Joan Tugores ha estat clar: "hem de combinar prudència i supervisió sense caure en pànic perquè no estaria justificat".

Entrevista a Joan Tugores, catedràtic d'Economia de la UB

0:00 / 0:00

Més actualitat

"El PP s'està posant de cantó quan es planteja l'abstenció a la moció de censura de VOX"

Ramón Tamames i Santiago Abascal, en un escó del Congrés dels Diputats

Joan Mena considera que la ultradreta no és capaç de generar cap alternativa, una demostració que estan fora de la realitat

22 març 2023

Redacció

"VOX només busca fer espectacle i denigrar les institucions amb la moció de censura"

José Zaragoza, en el Congreso.

El diputat del PSC José Zaragoza creu que l'abstenció del PP a la moció contra Pedro Sánchez posa "en evidència" que Feijóo "no descarta governar amb VOX"

21 març 2023

Redacció

'Tot sardana' guanya el Premi Capital de la Sardana

Gerard Carrión fent el 'Tot Sardana' al Teatre la Faràndula de Sabadell.

L'espai, emès els diumenges de 9 a 10 h a Ràdio Estel, arribarà aviat a la fita dels 1.500 programes

20 març 2023

Redacció