En directe

Fórmula Estel

ECONOMIA I FINANCES

"Credit Suisse era un gegant amb peus de fang, ha acumulat massa racons foscos"

Joan Tugores creu que la xifra de 50.000 milions d’euros que l’entitat ha demanat al Banc Central Suís per sobreviure pot ser “tres, quatre o cinc vegades superior”

16 març 2023

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa El Matí a Ràdio Estel, el doctor Joan Tugores ha assegurat que "el banc Credit Suisse ha acumulat massa racons foscos" i que "era un gegant amb peus de fang". Segons explica el catedràtic d'Economia de la UB, des de fa un parell d'anys que el món financer critica que "Credit Suisse hagi abandonat la tradició seriosa dels bancs suïssos". El catedràtic ha afegit que els problemes d'aquest banc venen per unes "deficiències de gestió i per haver fet operacions arriscades amb un fort component especulatiu que els bancs suïssos tradicionals no haguessin fet mai; entrant a finançar operacions amb nivells de risc mal calculats i assumint riscos que els hi ha costat centenars de milions d'euros".

"Els problemes del Credit Suisse venen per unes deficiències de gestió i per haver fet operacions arriscades."

Les declaracions arriben després que, aquesta matinada, Credit Suisse hagi demanat 50.000 milions d'euros per tirar endavant. De fet, el Banc Central de Suïssa deia que posaria els diners que fessin falta, però no ha detallat fins on està disposat a arribar. Segons el doctor Tugores, a l'hora de la veritat, la xifra de 50.000 milions d'euros "podria ser tres, quatre o cinc vegades superior", ja que aquests només servirien per aguantar "un parell de dies". El doctor en Economia es qüestiona si "la magnitud dels errors del passat, la magnitud de la desconfiança dels seus clients i la magnitud del dany que el seu principal accionista no hagi volgut ampliar capital provoca només una crisi de liquiditat o també de solvència que requereix cirugia més dràstica".

Sobre la possibilitat de contagi amb la banca espanyola
Davant la possibilitat que la caiguda del banc Credit Suisse arrossegui la banca espanyola, el doctor Joan Tugores ha exposat que "les primeres informacions apunten que les interconnexions no són gaire importants, segurament ho són més amb entitats del centre d'Europa, més properes físicament i econòmicament a Zuric". Tugores també ha afegit que "el sistema financer espanyol està en millors condicions que durant la crisi del deute, i avui compta amb línies de defensa i solvència molt més raonables que en qualsevol moment de la història recent". El doctor en economia ha conclòs que "la situació no és comparable amb la del 2008".

"El sistema financer espanyol està en millors condicions que durant la crisi del deute i avui compta amb línies de defensa i solvència molt més raonables que en qualsevol moment de la història recent."

No obstant això, segons el catedràtic, "no vol dir que no hi hagi riscos, ja que les línies d'interconnexió a vegades són sorprenents i, a més, l'actiu amb el qual treballa el sistema financer és la confiança". Ara bé, Joan Tugores ha estat clar: "hem de combinar prudència i supervisió sense caure en pànic perquè no estaria justificat".

Entrevista a Joan Tugores, catedràtic d'Economia de la UB

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció