En directe

Fabricació Pròpia

PAPA FRANCESC

Crida de Francesc a obrir camins des de la humilitat

El Papa ha presentat aquest divendres la figura de Joan Baptista com un exemple d’humilitat i de renúncia al protagonisme molt adequat per al nostre…

16 desembre 2016

@IgnasiMiranda

Comparteix
El Papa ha presentat aquest divendres la figura de Joan Baptista com un exemple d’humilitat i de renúncia al protagonisme molt adequat per al nostre temps. Concretament Francesc ha expressat el seu desig que els cristians contemplin la grandesa del també anomenat precursor i el seu model de "testimoni de Jesús, que s’humilia fins a la mort, per indicar la vinguda del Fill de Déu". En l’homilia de Missa celerada a la Casa de Santa Marta, el pontífex ha presentat el Baptista com "la llum que crema i resplendeix, per testimoniar Jesús, des de la seva persona, que era la veu que crida en el desert". En aquesta línia, ha destacat l'aclariment que fa després, quan diu que, després d'ell, "ve un altre més gran que us batejarà amb Esperit Sant i foc".
El Sant Pare ha explicat que "el model de Joan Baptista és el definitiu, que és Jesús", i ha afegit que «aquesta és la seva grandesa», quan respon al poble i als doctors de la llei i els diu que ell no és el Messies. Ha dit igualment que és "un testimoni provisional, però segur i ferm, com aquella flama que no s'ha deixat apagar pel vent de la vanitat, aquella veu que no es deixa ofegar per la força de l'orgull". El pontífex s’ha adreçat als participants en la celebració, per demanar-los que reflexionin sobre l’accés de la pròpia vida a Jesús. «És un bonic dia per preguntar-se sobre la pròpia vida cristiana, si us ha obert el camí a Jesús, i per donar gràcies a Déu després del 50è aniversari de sacerdoci, de vida consagrada i de matrimoni», ha comentat. I és que, entre els participants, hi havia algunes parelles de casats, religiosos i sacerdots que celebraven noces d'ors dins els respectius estats de vida.
D'altra banda, el bisbe de Roma ha rebut aquest divendres en audiència, al Palau Apostòlic del Vaticà, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, que després s'ha reunit amb el cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat, amb la presència de l'arquebisbe Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats. La conversa de Francesc amb Santos s'ha fet en un ambient de gran cordialitat, fet que ha servit per confirmar les bones relacions existents entre la Santa Seu i Colòmbia. A més,, s'ha expressat un reconeixement pel suport del Papa al procés de pau, així com l'esperança que aquesta pau sigui estable i duradora. 
En aquest sentit, el Papa i el mandatari colombià han posat en relleu la importància de la trobada i de la unitat entre les forces polítiques, així com el compromís de les FARC-EP, mentre l'Església local podrà continuar oferint la seva contribució a favor de la reconciliació nacional i de l'educació en el perdó i la concòrdia. També s'han abordat algunes qüestions relacionades amb l'actualitat regional. El Sant Pare s'ha trobat, immediatament després, amb el senador i expresident de Colòmbia Álvaro Uribe, primer en audiència privada i després juntament amb el president Santos. El Papa ha defensat novament la "cultura de l'encontre", i ha subratllat la importància d'un diàleg sincer entre tots els actors de la societat colombiana en aquest moment històric.
Aquest dissabte, concert de beneficència "Avrai"
Aquest divendres al matí s’ha fet, a la Sala de Premsa de la Santa Seu, la conferència de presentació del Concert de beneficència "Avrai" (tindràs), que es fa aquest dissabte a l'Aula Pau VI. La vetllada musical coincideix amb el 80è aniversari del Papa. S'ha organitzat amb motiu del bicentenari del Cos de la Gendarmeria Vaticana, promotor de la iniciativa al costat de la Fundació Oscià Onlus, i serà realitzat per l'artista italià Claudio Baglioni per contribuir amb dos importants projectes. Un és un hospital pediàtric a Bangui, a la República Centreafricana, iniciativa nascuda la primavera passada seguint una indicació del mateix pontífex. L’altre és la construcció d'una estructura destinada als nens d'una de les àrees afectades pel recent terratrèmol al centre d'Itàlia.
Han intervingut en la presentació el cardenal Dieudonné Nzapalainga, arquebisbe de Bangui, Nunzio Galantino, secretari general de la Conferència Episcopal Italiana, i Domenico Giani, comandant del Cos de la Gendarmeria Vaticana, entre d'altres. El concert inclou gèneres musicals i fragments temàtics que es barregen amb algunes cançons natalícies, traduïdes i adaptades a l'italià. Claudio Baglioni s'exhibirà amb una orquestra simfònica de 70 elements, amb el seu grup de 10 integrants i amb el cor "Giuseppe Verdi" de Roma, format per més de 60 veus. El relat musical es combinarà amb intervencions d'alguns famosos actors italians.
Tercera predicació d'Advent
Finalment destaquem que el Papa ha assistit, igualment aquest divendres, a la tercera Predicació d'Advent del caputxí Raniero Cantalamessa, predicador de la Casa Pontifícia, a la capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic del Vaticà. El tema ha estat aquesta vegada "La sòbria embriaguesa de l'Esperit". Cantalamessa ha fet una distinció sobre els "dos tipus d'embriaguesa". També ha recordat que el dilluns després de Pentecosta de l'any 1975, en ocasió de la cloenda del Primer Congrés Mundial de la Renovació Carismàtica Catòlica, el beat Pau VI s'havia dirigit als 10.000 participants, reunits a la Basílica de Sant Pere, definint la Renovació Carismàtica com "una oportunitat per a l'Església". I ha aprofitat l'ocasió per felicitar al Sant Pare davant la imminència del seu 80è aniversari.
Citant Orígens, el predicador ha comparat l'analogia i el contrast entre l'embriaguesa material i espiritual, en el sentit que els dos tipus infonen alegria, fan oblidar les fatigues i fan sortir d'un mateix. "El contrast consisteix en el fet que, mentre l'embriaguesa material -a causa de l'alcohol, les drogues, el sexe o l'èxit- ens fa ser vacil•lants i insegurs, mentre que l'embriaguesa espiritual ens fa estables en el bé", ha assegurat. En aquesta línia, ha reivindicat l'actitud de reprendre aquest ideal de la sòbria embriaguesa i encarnar-lo en la situació històrica i eclesial actual. 
El predicador caputxí ha afegit que "una vida cristiana, plena d'esforços ascètics i de mortificacions, però sense el toc vivificant de l'Esperit, s'assemblaria a una Missa amb moltíssimes lectures, ritus i ofrenes, però en la qual no es duia a terme la consagració de les espècies per part del sacerdot, cosa que deixaria tot com abans en el pa i el vi". Finalment, Raniero Cantalamessa ha parlat dels "llocs" en què "l'Esperit actua avui de manera pentecostal", per concloure que "una de les expressions en què es manifesta en els nostres dies la manera d'obrar de l'Esperit, fora dels canals institucionals de la gràcia, és precisament la Renovació Carismàtica, una renovació de tota la vida cristiana".
Es pot escoltar AQUÍ l'edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres de desembre.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció