En directe

La Caravana

POLÍTICA

“Culpar Quim Torra per la pancarta és blanquejar la repressió”

La vista al Tribunal Suprem en què el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat el recurs sobre la seva inhabilitació, a través del…

17 setembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La vista al Tribunal Suprem en què el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat el recurs sobre la seva inhabilitació, a través del seu advocat, ha marcat l'actualitat d'aquest dijous. En una declaració posterior, Torra ha denunciat que “tots els aparells de l'Estat s'han activat per acabar amb l'èxit d'un moviment democràtic i pacífic". Igualment ha lamentat que "el 2020 la democràcia espanyola és a anys llum dels estàndards europeus i vol agafar dreceres impròpies". En el discurs, ha descartat la possibilitat de convocar eleccions i ha acusat l'Estat espanyol de ser "irresponsable" pel fet de voler-lo inhabilitar. En un altre moment, el president català ha assegurat que “ara només hi ha dues opcions: o la decadència d'una Espanya monàrquica que fa vergonya a Europa o una República Catalana amb fonaments cívics". Aquest mateix dijous, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, que ha acompanyat el president en al seva jornada a Madrid, ha valorat la situació i els ànims de Quim Torra.

Com valora la situació que viu en aquests moments Quim Torra, que ha estat aquest dious al matí a la vista del Suprem, tribunal que ha de prendre la decisió definitiva sobre la seva inhabilitació?
El president està tranquil, en el sentit que ha actuat d’acord amb la seva consciència. Això és el que ha dit en la seva declaració. Ell ha exigit la llibertat. Qualsevol persona que el conegui sap que allò que deia aquesta pancarta és el que pensa Torra veritablement. Tots els qui volen criminalitzar-lo estan allà, però ell sap que una pancarta no pot ser delicte. És aberrant la quantitat de barbaritats que es diuen al Congrés dels Diputat en nom de la llibertat d’expressió. Torra té la consciència tranquil·la i, alhora, ha volgut ser el president de tothom, servir al país. Li ha tocat una presidència molt complexa, amb la pandèmia, perquè la gestió de a vida i la mort no és mai fàcil.

Aquesta situació judicial de Quim Torra, per no haver despenjat la pancarta a favor dels presos i tampoc uns llaços grocs del Palau de la Generalitat en els terminis de la Junta Electoral i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, creu vostè que hauria estat millor evitar-la?
Jo penso que cal entendre el context que vivim. És una repressió que l’Estat espanyol té amb la ciutadania catalana, en tots els àmbits: fiscal, econòmics, d’inversió... I va arribar el moment culminant, el dia 1 d'octubre. Després del referèndum, l’Estat ha augmentat encara més la repressió davant de Catalunya. Qualsevol cosa que hem fet, qualsevol proposta, ha estat refusada. No vam poder investir el president legítim. No ens van deixar investir les nostres opcions de president, concretament Jordi Sánchez i després Jordi Turull, empresonat entre la primera i la segona jornada de sessió al Parlament. Tot el que proposa el Parlament és contestat des de Madrid, amb el poder jurídic, que irromp en el legislatiu i que  modifica les voluntats de les majories. Entenem que, hi hagi qui hi hagi, rebrà aquestes contestacions jurídiques? Responsabilitzar el president es perdre el focus i blanquejar la repressió.

Per on creu vostè que passa una reconducció del diàleg polític sobre el futur de Catalunya, per sortir de la crisi i els desencontres actuals, tenint en compte que està a punt de convocar-se una segona reunió de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català?

No podem desvirtuar les paraules. El diàleg es fonamental sempre. Per poder arribar a acords. Hi ha, però, qui utilitza aquesta paraula degradant-la. I és el que ha passat, per exemple, en aquesta taula mal anomenada de diàleg. Estaria bé que hi hagi la voluntat de negociar sobre el dret d'autodeterminació, la llibertat dels presos i la fi de l’exili, perquè nosaltres sempre ho posarem tot sobre la taula, però l’Estat espanyol no vol parlar. Necessitem un interlocutor vàlid, per parlar i per respectar les decisions del poble de Catalunya. No podem posar la justícia per davant de la democràcia. En qualsevol cas, avui és el dia per estar tots al costat de les nostres institucions i del nostre president, que ha fet una declaració impecable. Hem de reaccionar de manera conjunta, per lluitar contra la repressió. És important aturar-nos, respirar, mirar enrere i tenir clars els reptes perquè, a l’altre costat, hi ha un mur molt ben organitzat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 17 de setembre.

Més actualitat

ENERGIES ALTERNATIVES

MEDI AMBIENT

"Tenir teulades sense plaques solars és com deixar-te l’aixeta oberta" 

Plaques solars a una teulada

La portaveu de l’Observatori de les Energies Renovables de Catalunya (OBERCAT), Helen Badger, avisa a Ràdio Estel de les conseqüències de no instal·lar plaques solars

17 juliol 2024

Redacció

SOCIETAT

Alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, sobre l'autobús bolcat a la C-32 amb desenes de ferits: "Temíem el pitjor!" 

En una entrevista a Ràdio Estel, Amor desconeix les causes de per què l’autobús ha bolcat a la C-32 entre Pineda de Mar i Tordera

16 juliol 2024

Redacció

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda