En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

“Culpar Quim Torra per la pancarta és blanquejar la repressió”

La vista al Tribunal Suprem en què el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat el recurs sobre la seva inhabilitació, a través del…

17 setembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La vista al Tribunal Suprem en què el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat el recurs sobre la seva inhabilitació, a través del seu advocat, ha marcat l'actualitat d'aquest dijous. En una declaració posterior, Torra ha denunciat que “tots els aparells de l'Estat s'han activat per acabar amb l'èxit d'un moviment democràtic i pacífic". Igualment ha lamentat que "el 2020 la democràcia espanyola és a anys llum dels estàndards europeus i vol agafar dreceres impròpies". En el discurs, ha descartat la possibilitat de convocar eleccions i ha acusat l'Estat espanyol de ser "irresponsable" pel fet de voler-lo inhabilitar. En un altre moment, el president català ha assegurat que “ara només hi ha dues opcions: o la decadència d'una Espanya monàrquica que fa vergonya a Europa o una República Catalana amb fonaments cívics". Aquest mateix dijous, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la portaveu de Junts per Catalunya al Congrés, Laura Borràs, que ha acompanyat el president en al seva jornada a Madrid, ha valorat la situació i els ànims de Quim Torra.

Com valora la situació que viu en aquests moments Quim Torra, que ha estat aquest dious al matí a la vista del Suprem, tribunal que ha de prendre la decisió definitiva sobre la seva inhabilitació?
El president està tranquil, en el sentit que ha actuat d’acord amb la seva consciència. Això és el que ha dit en la seva declaració. Ell ha exigit la llibertat. Qualsevol persona que el conegui sap que allò que deia aquesta pancarta és el que pensa Torra veritablement. Tots els qui volen criminalitzar-lo estan allà, però ell sap que una pancarta no pot ser delicte. És aberrant la quantitat de barbaritats que es diuen al Congrés dels Diputat en nom de la llibertat d’expressió. Torra té la consciència tranquil·la i, alhora, ha volgut ser el president de tothom, servir al país. Li ha tocat una presidència molt complexa, amb la pandèmia, perquè la gestió de a vida i la mort no és mai fàcil.

Aquesta situació judicial de Quim Torra, per no haver despenjat la pancarta a favor dels presos i tampoc uns llaços grocs del Palau de la Generalitat en els terminis de la Junta Electoral i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, creu vostè que hauria estat millor evitar-la?
Jo penso que cal entendre el context que vivim. És una repressió que l’Estat espanyol té amb la ciutadania catalana, en tots els àmbits: fiscal, econòmics, d’inversió... I va arribar el moment culminant, el dia 1 d'octubre. Després del referèndum, l’Estat ha augmentat encara més la repressió davant de Catalunya. Qualsevol cosa que hem fet, qualsevol proposta, ha estat refusada. No vam poder investir el president legítim. No ens van deixar investir les nostres opcions de president, concretament Jordi Sánchez i després Jordi Turull, empresonat entre la primera i la segona jornada de sessió al Parlament. Tot el que proposa el Parlament és contestat des de Madrid, amb el poder jurídic, que irromp en el legislatiu i que  modifica les voluntats de les majories. Entenem que, hi hagi qui hi hagi, rebrà aquestes contestacions jurídiques? Responsabilitzar el president es perdre el focus i blanquejar la repressió.

Per on creu vostè que passa una reconducció del diàleg polític sobre el futur de Catalunya, per sortir de la crisi i els desencontres actuals, tenint en compte que està a punt de convocar-se una segona reunió de la taula de diàleg entre els governs espanyol i català?

No podem desvirtuar les paraules. El diàleg es fonamental sempre. Per poder arribar a acords. Hi ha, però, qui utilitza aquesta paraula degradant-la. I és el que ha passat, per exemple, en aquesta taula mal anomenada de diàleg. Estaria bé que hi hagi la voluntat de negociar sobre el dret d'autodeterminació, la llibertat dels presos i la fi de l’exili, perquè nosaltres sempre ho posarem tot sobre la taula, però l’Estat espanyol no vol parlar. Necessitem un interlocutor vàlid, per parlar i per respectar les decisions del poble de Catalunya. No podem posar la justícia per davant de la democràcia. En qualsevol cas, avui és el dia per estar tots al costat de les nostres institucions i del nostre president, que ha fet una declaració impecable. Hem de reaccionar de manera conjunta, per lluitar contra la repressió. És important aturar-nos, respirar, mirar enrere i tenir clars els reptes perquè, a l’altre costat, hi ha un mur molt ben organitzat.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 17 de setembre.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció