En directe

Laudes

FÓRMULA ESTEL

Daniel Ruiz-Trillo: "La llengua no és només un seguit de normes gramaticals. Serveix per gaudir i fer gaudir"

El llenguatge verbal, a més a més de servir per a comunicar-nos, ens ofereix també una cara més divertida: la possibilitat de jugar amb els…

3 novembre 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
El llenguatge verbal, a més a més de servir per a comunicar-nos, ens ofereix també una cara més divertida: la possibilitat de jugar amb els mots. Aquest dijous a la primera hora de la Fórmula Estel hem parlat amb Daniel Ruiz-Trillo, professor de català, escriptor i blocaire, que ens ha explicat perquè ens agraden els jocs de paraules: “Des de ben petits sempre hem jugat amb el llenguatge, amb les paraules, els embarbussaments, els acudits, els refranys… La llengua no és només un seguit de normes gramaticals. La llengua serveix per gaudir i fer gaudir, per riure, per somriure, i crec que és un vehicle per ser feliços també, i fer feliços als altres”.
L’escriptor Daniel Ruiz-Trillo demostra com es pot experimentar amb la literatura en el seu llibre: Vint-i-cua: vint-i-dos contes cap-i-cua. I ens posa alguns exemples:
- Un palíndrom és un capicua: una paraula, frase o el que sigui que es pot llegir tant de dreta a esquerra com d’esquerra a dreta, com Catala a l’atac; en anglès, race car; en francès, rêver (somiar).
- Un anagrama és agafar dues paraules, amb les mateixes lletres però canviades d’ordre, per exemple “Una amanida animada”.
Les paraules ens ofereixen possibilitats infinites de jugar i crear espais d’habilitat i malabarismes. Daniel Ruiz-Trillo convida a tothom a crear, a jugar amb les paraules, i ens ha dedicat aquest capicua: “Jo us faig un regal. Sempre es diu ‘Let’s’ en anglès, que és ‘Fem’: Let’s play, let’s go… Let’s Estel: Fem RàdioEstel. És un paníndrom que anima a tothom a venir, a escoltar i a compartir RàdioEstel”
Trobareu més idees de jocs de paraules i informació sobre Daniel Ruiz-Trillo al bloc “versos.cat”. 
Escolta l'entrevista (minut 44)

Més actualitat

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció

David Cid: "L'acord firmat per Esquerra i el PSC és la mort del projecte d'ampliació de l'aeroport d'Aena i de la ministra de Foment"

David Cid, portaveu d'En Comú Podem al Parlament, durant l'entrevista a Ràdio Estel

El portaveu d'En Comú Podem al Parlament carrega contra el PSC per pensar en clau electoral i frenar el pacte dels pressupostos

3 febrer 2023

Redacció